JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuuli Imppu ja ja Sofia Siivonen valmistavat kotitalouden tunnilla vadelmakääretorttua kotimaisista raaka-aineista.

Tuuli Imppu ja ja Sofia Siivonen valmistavat kotitalouden tunnilla vadelmakääretorttua kotimaisista raaka-aineista.

Saara Huovinen

Kulttuuri
Uusikaupunki
28.11.2020 9.15

Kotimaisuus on peruskauraa kotsan tunneilla - MTK:n kampanja kiinnittää yläkou­lu­laisten huomion joutsenlippuun

Saa­ra Huo­vi­nen

Ka­lan­nin kou­lun ko­ti­ta­lou­den luo­kas­sa tuok­suu tim­ja­mil­la, ros­ma­rii­nil­la ja val­ko­si­pu­li­voil­la maus­tet­tu, ma­ta­las­sa läm­mös­sä kyp­sen­net­ty nau­dan­pais­ti. Kah­dek­sas­luok­ka­lais­ten va­lin­nais­ryh­män menu on kes­ki­viik­ko­na juh­la­va ja taa­tus­ti ko­ti­mai­nen.

Edel­li­se­nä päi­vä­nä Lo­ka­lah­den ja Ka­lan­ti-Uu­si­kau­pun­gin MTK-yh­dis­tyk­set ovat vie­rail­leet kou­lul­la ruo­ka­kas­sien kans­sa. Ko­ti­mai­sen li­han ja yrt­tien li­säk­si ne si­säl­si­vät juu­rek­sia, lei­von­ta­tar­vik­kei­ta ja va­del­mia.

Maa- ja met­sä­ta­lous­tuot­ta­jain Kes­kus­liit­to tar­jo­aa tänä vuon­na ko­ti­ta­lou­den opet­ta­jil­le mah­dol­li­suu­den tart­tua lii­ton tuot­ta­maan ope­tus­ma­te­ri­aa­liin ko­ti­mai­ses­ta ruu­as­ta. Kat­ta­vaan pa­ket­tiin kuu­luu lii­ton kus­tan­ta­mat ruo­ka­kas­sit.

– Vaik­ka meil­lä bud­jet­ti ei ole ko­vin tark­ka, tämä on meil­le iso asia. En os­ta kot­saan nau­dan­li­haa kuin kor­kein­taan ker­ran vuo­des­sa. Yli­mää­räi­siä jau­ho­ja ja mui­ta pe­rus­tar­vik­kei­ta pys­tym­me hyö­dyn­tä­mään vie­lä myö­hem­min­kin, opet­ta­ja Min­na Ala-Uo­ti­la sa­noo.

Tuuli Impulle ja ja Sofia Siivoselle oli itsestäänselvää ottaa kotitalous valinnaisaineeksi.

Tuuli Impulle ja ja Sofia Siivoselle oli itsestäänselvää ottaa kotitalous valinnaisaineeksi.

Saara Huovinen

Ala-Uo­ti­la on oi­ke­as­taan to­ka­luok­ka­lais­ten luo­ka­no­pet­ta­ja ki­lo­met­rin pääs­sä ala­kou­lun puo­lel­la, mut­ta kol­mes­ti vii­kos­sa hän loik­kaa ylä­kou­lul­le opet­ta­maan ko­ti­ta­lout­ta. Ihan kuka vain näi­tä työ­tun­te­ja ei oli­si voi­nut ot­taa, mut­ta Ala-Uo­ti­lal­le se oli luon­te­vaa.

– Olen maal­ta ko­toi­sin ja ai­na teh­nyt ko­ti­töi­tä. Han­ka­lin­ta ko­ti­ta­lou­den ope­tus­työs­sä on osa­ta mi­toit­taa te­ke­mi­nen oi­kein ai­ka­mää­rään näh­den. Vä­hän jäns­kään nyt­kin, mi­ten mah­dam­me eh­tiä.

Op­pi­lai­ta on ryh­mäs­sä 17 eli yk­si yli sen mää­rän, jon­ka kans­sa yh­den ai­kui­sen kat­so­taan pär­jää­vän. Sik­si tun­neil­la on myös kou­lun­käyn­ni­noh­jaa­ja. Se on­kin kä­te­vää, sil­lä hän on voi­nut ki­pais­ta ot­ta­maan li­hat huo­neen­läm­pöön jo ai­em­min päi­väl­lä.

Luok­ka on va­lin­nut kah­des­ta pää­ruo­ka­vaih­to­eh­dos­ta pais­tin ja Has­sel­bac­kan uu­ni­juu­rek­set. Me­nuun kuu­lu­via pik­ke­löi­tyä kurk­kua ja ka­ra­mel­li­soi­tua si­pu­lia ko­keil­laan eh­kä tois­te.

Menuun kuuluivat Hasselbackan uunijuurekset.

Menuun kuuluivat Hasselbackan uunijuurekset.

Saara Huovinen

Toi­nen vaih­to­eh­to oli­si ol­lut pork­ka­na-pi­naat­ti­let­tu­set, kau­ra­jau­his­kas­ti­ke ja to­maat­ti­sal­sa. Mo­lem­piin me­nui­hin kuu­luu jäl­ki­ruu­ak­si va­del­mai­nen kää­re­tort­tu­lei­vos ja suo­la­ki­nus­ki­kas­ti­ket­ta.

Ko­ti­ta­lou­den kak­sois­tun­ti al­kaa kel­lo 13.15 ja päät­tyy puo­li­tois­ta tun­tia myö­hem­min. Kou­lu­bus­sit läh­te­vät vas­ta kol­mel­ta, jo­ten jous­to­va­raa jää hiu­kan.

MTK on ra­ken­ta­nut ope­tus­ma­te­ri­aa­lin si­ten, et­tä aluk­si ope­tel­laan suo­ma­lai­sen ruu­an tun­nis­ta­mis­ta ja poh­di­taan sen va­lit­se­mi­sen hyö­ty­jä. Ruu­an val­mis­tu­mi­sen ai­ka­na voi teh­dä tes­tin, mi­ten hy­vin asi­at ovat jää­neet mie­leen.

Ka­lan­nis­sa te­o­ri­as­ta vä­hän fus­ka­taan, sil­lä nyt ha­lu­taan saa­da ruu­at tip­top-kun­toon ja eh­tiä vä­hän niis­tä nau­tis­ke­le­maan­kin.

En­si vii­kol­la on oh­jel­mas­sa pi­kai­sem­pi kas­vis­so­se­keit­to, jol­loin suo­ma­lai­sen ruu­an tuo­tan­toon ja MTK:n ope­tus­ma­te­ri­aa­liin eh­di­tään pu­reu­tua pa­rem­min.

– Olen jo val­miik­si ai­na va­lin­nut ko­ti­mais­ta ja myös opet­ta­nut sitä, jo­ten asia ei ole meil­le uu­si. Mie­he­ni on var­hais­vi­han­nes­ten vil­je­li­jä, ja tääl­lä maa­seu­tu­kou­lus­sa mo­nen van­hem­mat ovat mu­ka­na al­ku­tuo­tan­nos­sa. Ko­ti­mai­sen ruu­an ar­vos­tus­ta on hyvä pi­tää esil­lä, Ala-Uo­ti­la sa­noo.

Matalalämmössä kypsennetty naudanpaisti paistettiin mediumiksi.

Matalalämmössä kypsennetty naudanpaisti paistettiin mediumiksi.

Saara Huovinen

Ma­ta­la­läm­mös­sä kyp­sen­net­ty pais­ti

500–600 g nau­dan si­sä­pais­tia

2–3 val­ko­si­pu­lin kynt­tä

1,5 rkl ryp­si­öl­jyä

1/4 ruuk­kua tuo­ret­ta tim­ja­mia

3 ok­saa tuo­ret­ta ros­ma­rii­nia

1 tl suo­laa

1/4 tl jau­het­tua mus­ta­pip­pu­ria (myl­lys­tä)

Ota liha huo­neen­läm­pöön noin tun­ti en­nen kyp­sen­nys­tä. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­li. Kuu­men­na öl­jy pais­tin­pan­nus­sa. Kui­vaa li­han pin­ta hy­vin ta­lous­pa­pe­ril­la ja rus­kis­ta kuu­mal­la pan­nul­la huo­lel­li­ses­ti joka puo­lel­ta. Li­sää val­ko­si­pu­li lo­puk­si pan­nul­le kuu­maan öl­jyyn, jot­ta se kyp­syy hiu­kan.

Lai­ta liha uu­ni­vuo­kaan. Hie­non­na yr­tit ja hie­ro li­han pin­taan yh­des­sä suo­lan ja pip­pu­rin kans­sa. Va­le­le val­ko­si­pu­li­öl­jy pan­nus­ta li­han pääl­le. Lai­ta li­ha­läm­pö­mit­ta­ri pais­tin pak­suim­paan koh­taan. Kyp­sen­nä uu­nin kes­ki­ta­sol­la 120 as­tees­sa, kun­nes si­sä­läm­pö­ti­la on 55–57 as­tet­ta.

Ota liha uu­nis­ta, kie­do se fo­li­oon ja an­na ve­täy­tyä 20–30 mi­nuut­tia. Leik­kaa liha tar­jol­le te­rä­väl­lä, si­le­ä­te­räi­sel­lä veit­sel­lä li­has­syi­den kul­ku­suun­taa vas­taan.

Re­sep­ti on osa MTK:n Kok­kaa ko­ti­mais­ta -ope­tus­ma­te­ri­aa­lia.

Kom­ment­ti

Suo­mes­sa kak­ku­tai­ki­naa saa mais­taa

Jos läh­det vaik­ka­pa Rans­kaan vaih­to-op­pi­laak­si ja lei­vot siel­lä ka­kun, saa­ko kak­ku­tai­ki­naa mais­taa? Ei saa. Ei ole it­ses­tään­sel­vää, et­tä ka­nan­mu­nan tuo­tan­to­ket­ju on kaik­ki­al­la sal­mo­nel­la­va­paa­ta ku­ten Suo­mes­sa.

Tääl­lä ei myös­kään kas­va­te­ta tuo­tan­to­e­läin­ten li­hak­sia hor­mo­neil­la ku­ten esi­mer­kik­si Yh­dys­val­lois­sa, ei­kä lää­ki­tä eläi­miä en­nal­ta­eh­käi­se­väs­ti an­ti­bi­oo­teil­la ku­ten mo­nes­sa kes­kie­u­roop­pa­lai­ses­sa maas­sa.

Suo­ma­lai­nen ruo­ka­ket­ju on lä­pi­nä­ky­vä ja jäl­ji­tet­tä­vä, ja myös pak­kaus­mer­kin­töi­hin voi luot­taa.

MTK ha­lu­aa en­tis­tä sel­vem­min ker­toa lä­hi­ruu­an eduis­ta myös ylä­kou­lui­käi­sil­le. Las­ten ja nuor­ten ym­mär­rys ruu­an mat­kas­ta pel­lol­ta ruo­ka­pöy­tään on hei­ken­ty­nyt ja pel­ko­na on, et­tä se hei­ken­tyy edel­leen.

Maa­seu­dul­la tämä oli­si­kin jo vä­hän no­loa.

Saa­ra Huo­vi­nen