Hannu Mäki hoiti äänentoistolaitteita, kun Aku Virtanen tulkitsi Myrskyluodon Maijaa.
Harri Suomalainen
Muistelen 1970-80-luvun vaihteen punk-aikoja. Roudasin muun muassa Rattlersin kamoja Raision Pommarista eri nuorisotaloille ja Turun Konserttitalolle. Haipakkaa menoa, ei siinä mitään.
Mutta ei se pahimmillaankaan ole rinnastettavissa Virtasen Akun kanssa tekemäämme keikkaan Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirin karaokemestaruuskilpailuihin Salon Teijon Lehmirantaan. Vajaan yhdeksän tunnin aikana tuli loppuelämä kyllästettyä karaokelaulannasta.
Karaokemestaruuksista kisattiin jo toukokuussa, mutta tapahtuman sulattelu on kestänyt sen verran kauan, että tositarinaa pystyn purkamaan vasta nyt. Hain Akun Vehmaalta aamulla kello 8.30, jotta olisimme hyvissä ajoin ennen kello yhtätoista kisapaikalla Lehmirannassa.
Näin olimmekin, mutta todellisuudessa kilpailu alkoi vasta puolelta päivin ja ilmoittautuminen alkoi tuntia ennen. Meillä oli siis runsas tunti aikaa istuskella, jutella ja tervehtiä tuttuja. Pöytäseurueen karaokekonkarit tuntuivat olevan varsin hyvin perillä niin musiikkiteoriasta kuin laulutekniikastakin.
Maallikkokaartiin liittyi ex-vehmaalainen, entinen metallialan pienyrittäjä, nykyisin Hämeenlinnassa asuva Timo Saarinen, joka toi maanläheisyyttä taidetapahtuman.
– Lähdetääs yläkertaan, opasti Saarinen meitä hissille.
Hississä Saarinen pani povestaan kiertämään pienen viskipullon. Yritin torjua tarjouksen vedoten roudarin vaativan velvoittavaan tehtävään. Suomalaiskansalliseen tyyliin nämä perustelut hylättiin alkuunsa: kyllä nyt aina pienet voi ottaa, sillä täällä istutaan vielä monta tuntia.
Tapahtuman alussa käytti puheenvuoron järjestävän yhdistyksen edustaja. Ennen kilpailua esittäytyi kolmijäseninen tuomaristo puheenjohtajanaan Reijo Ahola, musiikin ammattilainen kuten kaksi muutakin tuomaria, Taina Laiho ja Anne Sandberg.
Karaoketunnelmallinen kisa käynnisti tyttöjen eli 50–69-vuotiaiden sarjalla, jossa huomio kiinnittyi mynämäkeläisen Leila Marttilan taidokkaaseen ja hallittuun äänenkäyttöön.
– Se on tässä porukassa ihan omaa luokkaansa. Sen pitäisi olla jossain taidelaulusarjassa, totesi Aku.
Marttilan esiintyminen oli myös tuomariston mieleen, sillä loppukilpailussa hän nousi tyttöjen sarjan voittajaksi. Mutta nyt olikin jo aikaa vierähtänyt siinä määrin, että tuomaripalaverin jälkeen oli vuorossa tunnin ruokailutauko.
Muut menivät ravintolaan, Aku, Saarinen ja minä menimme vessaan. Kun viskileka toistamiseen ojennettiin minulle, ei siinä enää ollut kuin helmet pohjalla.
Ja kilpailu jatkui. Vuorossa olivat yli 70-vuotiaat naiset. Kahdenkymmenen laulajan jälkeen tuomaristo piti taas parin kymmenen minuutin pohdiskelutauon.
Kaikkiaan kilpailuun osallistui neljässä sarjassa 64 karaoketaitajaa. Alkukierrokselta selvisi jatkoon kunkin sarjan kuusi parasta. Taivassalolaisen Hannu Mäen, viime vuoden Eläkeliiton karaokepiirinmestari yli 70-vuotiaiden sarjassa, hoitaman äänentoistosysteemin tarjoamat kappaleet välisoittoineen sekä kilpailijoiden siirtymiset lavalle ja sieltä pois veivät ainakin viisi minuuttia.
Tästä on helppo laskea, että pelkät laulamiset veivät noin 7,5 tuntia. Siihen päälle tuomaristopalaverit, joita pidettiin jokaisen neljän sarjan alkuerän ja loppukilpailun jälkeen. Ei siis ihme, että katsomossa alettiin kypsyä, kun kello läheni kahdeksaa.
– Minä olen lahdannut monta sonnia, jotka lauloivat paremmin kuin tuo, kuiskasi Saarinen korvaani kesken valovoimaisen esityksen.
– Nämä kappaleet ovat aivan liian pitkiä. Jos ei kolmessa minuutissa esiintyjä pysty vakuuttamaan tuomaristoa laulutaidostaan, niin tuomaristo on epäpätevä, totesi Aku.
Aku Virtanen sai kunnian aloittaa yli 7-kymppisten miesten sarjan, joka oli sarjoista suurin, lähes 30 osallistujaa. Vakavasta auto-onnettomuudesta toipuva Aku köpötteli lavalle keppiinsä nojautuen.
Akun ensimmäinen kappale oli Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maija, jonka hän veti tunteella ja hyvin. Tuloksena loppukilpailupaikka viiden muun laulajan kanssa. Mukana myös vehmaalaisille ja mynämäkeläisille tuttu Kari Kataja, joka nykyisin asuu Salossa.
Katajan paatoksellinen tyyli vakuutti tuomariston siinä määrin, että tuloksena oli sarjavoitto ja pääsylippu lokakuussa pidettävään valtakunnalliseen loppukilpailuun.
Loppukilpailukappaleena Aku esitti nuorena menehtyneen Sauli Lehtosen aikanaan tunnetuksi tekemän tangon Mun aika mennä on. Kello oli tuolloin jo yli 20.
– Ei se hyvin mennyt. Mä oli liian väsynyt, tunnusti Aku.
Palkinsijoille Aki ei yltänyt, mutta kelpo saavutus on pistesijoille sijoittuminen.
Kahtakymmentä vaille yhdeksän otimme suunnan kohti Vehmaata ja uusia seikkailuja. Vehmaalla olimme kymmenen jälkeen illalla. Kotona Lokalahdella olin puoli yhdentoista jälkeen. Taidan lopettaa nämä roudarin hommat.
Lehmirannan keikka ei varsinaisesti todista todeksi väittämää, että karaoke on japanilaisten kammottavin keksintö sitten kamikazelentäjien, mutta se jätti vahvan epäilyksen muhimaan.
Harri Suomalainen