JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
26.4.2021 16.25

Yrittäjät ja Raseko etsivät omista­jan­vaih­dos­keinoja

Var­si­nais-Suo­men Yrit­tä­jät ja Rai­si­on seu­dun kou­lu­tus­kun­ta­yh­ty­mä käyn­nis­tä­vät pi­lot­ti­ko­kei­lun toi­sen as­teen am­ma­til­lis­ten op­pi­lai­tos­ten yh­tey­teen muo­dos­tet­ta­vis­ta jat­ka­ja­kou­luis­ta. Tar­koi­tuk­se­na on vas­ta­ta luo­pu­van yrit­tä­jän ja jat­ka­jan löy­tä­mi­sen koh­taan­to-on­gel­maan. Var­si­nais-Suo­men liit­to on myön­tä­nyt vuo­den pi­tui­sel­le hank­keel­le run­saan 60 000 eu­ron ra­hoi­tuk­sen.

Tuo­reim­man yrit­tä­jien pk-yri­tys­ba­ro­met­rin mu­kaan joka kol­mas yri­tys on vaih­ta­mas­sa omis­ta­jaa Var­si­nais-Suo­mes­sa vii­den vuo­den ku­lu­es­sa.

– Mer­kit­tä­vim­mäk­si haas­teek­si omis­ta­jan­vaih­dok­sis­sa on to­det­tu so­pi­van jat­ka­jan löy­ty­mi­nen. Jat­ka­jaa on vai­ke­aa löy­tää eri­tyi­ses­ti pie­ny­ri­tyk­sis­sä, jois­sa yri­tys­toi­min­ta pe­rus­tuu vah­vas­ti yrit­tä­jän omaan osaa­mi­seen. Han­ke vas­taa tä­hän haas­tee­seen, Var­si­nais-Suo­men Yrit­tä­jien elin­kei­no­a­si­oi­den pääl­lik­kö Jut­ta Wirén sa­noo.

Opis­ke­li­jas­ta omis­ta­jak­si -hank­keen taus­tal­la on Jat­ka­ja­kou­lu-mal­li, joka on toi­mi­nut Tu­run am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa yli kym­me­nen vuot­ta. Var­si­nais-Suo­men Yrit­tä­jät on ol­lut mu­ka­na toi­min­nas­sa alus­ta as­ti. Nyt vas­taa­vaa mal­lia ol­laan laa­jen­ta­mas­sa am­ma­til­li­seen kou­lu­tuk­seen.

– Op­pi­lai­tok­sis­sa kyl­lä kou­lu­te­taan yrit­tä­jyy­teen, mut­ta pää­pai­no on usein uu­den yri­tyk­sen pe­rus­ta­mi­ses­sa. Tä­hän tar­vi­taan muu­tos. Ta­voit­tee­nam­me on, et­tä jo ole­mas­sa ole­van yri­tyk­sen os­ta­mi­nen on var­tee­no­tet­ta­va vaih­to­eh­to uu­den yri­tyk­sen pe­rus­ta­mi­sel­le.

Am­ma­til­li­ses­sa kou­lu­tuk­ses­sa on ke­hi­tet­ty yrit­tä­jyys­kas­va­tus­ta ja -kou­lu­tus­ta jat­ku­mo­na pe­rus­kou­lun yrit­tä­jyys­kas­va­tuk­sel­le.

– Jat­ku­mos­ta hy­vä­nä esi­merk­ki­nä on Rai­si­on kau­pun­ki. Yrit­tä­jyys­kas­va­tus­ta on mu­ka­na var­hais­kas­va­tuk­ses­sa sekä pe­rus­kou­lus­sa, ja sitä on mah­dol­lis­ta jat­kaa lu­ki­on yrit­tä­jyys­lin­jal­la tai Ra­se­kon am­mat­ti­o­pis­ton yrit­tä­jyy­den pol­kuo­pin­noil­la. Am­ma­til­li­sen kou­lu­tuk­sen yrit­tä­jyys­kou­lu­tuk­sen ta­voi­te on si­säi­sen yrit­tä­jyy­den ke­hit­tä­mi­nen sekä luo­da nä­ke­mys yrit­tä­jyy­des­tä, Ra­se­kon ke­hi­tys­joh­ta­ja Ol­li Vuo­ri­nen to­te­aa.

Opis­ke­li­jas­ta omis­ta­jak­si -han­ke käyn­nis­tyy tou­ko­kuus­sa. Pi­dem­män täh­täi­men ta­voit­tee­na on, et­tä Jat­ka­ja­kou­lu-mal­lis­ta tu­lee py­sy­vä osa am­ma­til­li­sen toi­sen as­teen yrit­tä­jyy­so­pin­to­ja ja alu­een yri­tys­pal­ve­lu­ja.

– Hank­kees­sa mal­lin­net­tu jat­ka­ja­kou­lu voi­ta­neen mo­nis­taa mui­hin am­ma­til­li­siin op­pi­lai­tok­siin. Jat­kos­sa jat­ka­ja­kou­lut toi­vot­ta­vas­ti var­mis­ta­vat opis­ke­li­joi­den ja yri­tys­tään myy­vien omis­ta­jien jat­ku­vat koh­taa­mi­sen pai­kat yh­teis­työs­sä Var­si­nais-Suo­men pai­kal­li­sen omis­ta­jan­vaih­dos­ver­kos­ton kans­sa.

Näköislehdet

Kysely