JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
19.11.2020 18.35

Yrittä­jä­perheen elämä on aika rallia

Tei­ja Uit­to

Yrit­tä­jä Juha Lai­hon tun­nis­taa pi­has­sa heti. Hän­tä on ku­vail­tu El­vik­sen nä­köi­sek­si mie­hek­si, ja jo­tain sa­maa hä­nes­sä to­si­aan on.

Lai­hol­la pi­tää heti aa­mul­la kii­ret­tä. Huol­to­hal­lis­sa on ren­kaan­vaih­toa ja osi­a­kin pi­täi­si hom­ma­ta huol­to­ja var­ten. Sil­ti mies hy­myi­lee le­ve­äs­ti.

Uu­den­kau­pun­gin Nes­teen huol­to­a­se­man yrit­tä­ji­nä toi­mii huu­mo­rin­ta­jui­nen pari Juha ja Han­na Lai­ho. Huol­to­a­se­man ta­ka­huo­nees­sa jut­tu len­tää ja ta­ri­naa riit­täi­si pa­rin elä­mä­ker­ran ver­ran.

Kun Lai­hot aloit­ti­vat työt huol­to­a­se­mal­la, he oli­vat al­le kol­me­kymp­pi­siä. Vuo­si oli 2003.

– Ra­sin Ris­to oli ky­sel­lyt jo ai­em­min, et­tä ei­kös me tul­tai­si hä­nel­le töi­hin. Jo sil­loin oli aja­tuk­se­na, et­tä ol­laan hä­nel­lä töis­sä vii­ti­sen vuot­ta ja sit­ten huol­to­a­se­ma siir­tyy meil­le.

– Sii­nä meni kyl­lä vaan kol­me vuot­ta, Han­na to­te­aa.

– Niin, se oli jo­kin sat­tu­mien sum­ma, et­tä tä­hän ryh­dyt­tiin, Juha nau­raa.

– Mu­ka­vaa hom­maa­han tämä on. Nau­tin, kun saan teh­dä töi­tä ih­mis­ten kans­sa ja aut­taa.

Yrit­tä­jä­pa­rin ot­ta­es­sa huol­to­a­se­man hoi­toon­sa heil­lä oli yk­si työn­te­ki­jä. Nyt työn­te­ki­jöi­tä on kuu­si ja sil­ti isän­tä it­se te­kee pit­kiä työ­päi­viä.

– Minä vas­taan huol­ta­mon ja kor­jaa­mon toi­min­nas­ta. Han­na hoi­taa pa­pe­ri­hom­mat ja myy­mä­län töi­tä, Juha se­los­taa työn­ja­koa.

Jous­ta­vuu­den, pe­rää­nan­ta­mat­to­muu­den ja huu­mo­rin re­sep­til­lä on hoi­det­tu fir­ma, pa­ri­suh­de ja kas­va­tet­tu Mi­ka­el-poi­ka, tai Miku ku­ten kaik­ki kut­su­vat.

– Huus­hol­li­työt jää­vät Han­nal­le ai­ka pit­käl­le, Juha myön­tää.

Yri­tys­toi­min­ta kun ei ole ai­noa, joka pi­tää mie­hen kii­rei­se­nä.

Juha Lai­ho on ral­li­pii­reis­sä tut­tu nimi. Hän on toi­mi­nut useis­sa ral­leis­sa uu­si­kau­pun­ki­lai­sen Mii­ka Ni­ku­saa­ren kart­tu­ri­na F-sar­jas­sa.

Lai­hon ral­li­har­ras­tuk­sen täh­ti­het­ki oli it­se­näi­syys­päi­vä­nä 2018.

– Mi­nua ky­syt­tiin kart­tu­rik­si Mon­zaan. Se oli sel­lai­nen ker­ran elä­mäs­sä -ti­lai­suus, niin pak­ko­han sin­ne oli läh­teä. Kul­jet­ta­ja­na oli Aku Pel­li­nen.

Mu­kaan Ita­li­aan läh­ti myös Miku, sil­lä pi­ti­hän sel­lai­nen het­ki isän ja po­jan ja­kaa.

Mon­zas­sa ral­li oli pää­o­sin rata-ajoa, jo­ten kart­tu­ril­le nuo­tit­ta­mi­nen ei ol­lut help­poa. Pel­li­nen ei ol­lut tot­tu­nut aja­maan nuo­teis­ta ei­kä ol­lut aja­nut en­nen edes ral­lia.

– Mut­ta kyl­lä se sit­ten hy­vin su­jui, kun ei ol­lut pai­nei­ta ja sen­tään pari ker­taa har­joi­tel­tiin en­nen ki­saa, Lai­ho nau­res­ke­lee.

Nyt ral­leis­ta on ol­lut tau­koa, kun Ni­ku­saa­ren au­to ryt­tään­tyi ko­ti­ral­lis­sa vuon­na 2016. Vii­kon­lop­pui­sin on nyt enem­män ai­kaa isän ja po­jan yh­tei­sel­le har­ras­tuk­sel­le. Juha on ra­ken­nel­lut kau­ko-oh­jat­ta­via len­to­ko­nei­ta jo pie­ne­nä poi­ka­na. Ko­neet ovat kol­me­met­ri­siä, jo­ten mis­tään pie­nis­tä len­no­keis­ta ei ole kyse.

– Juha ja Miku len­nät­tää yh­des­sä ko­nei­ta ja ra­ken­te­lee nii­tä, Han­na ku­vai­lee.

Lä­hin paik­ka ko­nei­den len­tä­mi­seen on Ko­ke­mä­en Pii­ka­jär­vel­lä.

– Olem­me Po­rin Il­mai­lu­ker­hon tou­huis­sa mu­ka­na, Juha ker­too.

Kun per­heen mie­het ovat Pii­ka­jär­vel­lä, Han­na ul­koi­lee ja naut­tii luon­nos­ta kah­den koi­ran kans­sa pit­kiä lenk­ke­jä teh­den. Toi­si­naan hän miet­tii, kuin­ka eri­lais­ta elä­mä on kuin nuo­re­na ku­vit­te­li.

– Opis­ke­lin ko­kik­si ja nyt teen hal­lin­to­hom­mia, hän hy­myi­lee.

– Ja tätä ra­taa tämä elä­mä tai­taa jat­kua seu­raa­vat­kin vuo­det, vaik­ka ai­na vä­lil­lä sitä miet­tii, et­tä on­ko täs­sä mi­tään jär­keä, Juha Lai­ho sa­noo ja nau­raa pääl­le.

Näköislehdet

Kysely