JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Turun yliopisto kaipaa kansalaishavaintoja kuolleista männyistä.

Turun yliopisto kaipaa kansalaishavaintoja kuolleista männyistä.

Risto Kalliola

Uutiset
28.3.2024 12.47

Yliopisto pyytää havaintoja kuolleista männyistä

Saa­ris­toon ja lou­nai­seen Suo­meen on vii­me vuo­si­na il­mes­ty­nyt kuol­lei­den män­ty­jen ryh­miä. Tu­run yli­o­pis­ton eli­ö­maan­tie­teen kurs­sil­la kar­toi­te­taan män­ty­kuo­le­mien laa­juut­ta ja kan­sa­lai­sia pyy­de­tään avuk­si kar­toit­ta­mi­seen.

Yli­o­pis­to pyy­tää il­moit­ta­maan omat ha­vain­not mah­dol­li­sim­man pian ja seu­raa­maan ha­vain­to­jen ker­ty­mis­tä kar­tal­la.

Kuo­le­vis­sa män­nyis­sä neu­la­set rus­ket­tu­vat ke­säl­lä, ja tal­vel­la ne ka­ri­se­vat pois. Tu­ho­a­lue voi le­vi­tä seu­raa­va­na ke­sä­nä.

Män­ty­ryh­miä on usein kal­li­oil­la, mut­ta nii­tä esiin­tyy myös rin­teil­lä ja ran­nik­ko­a­lu­eil­la. Usein kuol­lei­den pui­den ryh­mis­sä on sekä suu­ria et­tä pie­niä pui­ta.

Il­miö he­rät­tää hui­ol­ta ja mo­nia ih­me­tyt­tää, mis­tä oi­kein on ky­sy­mys. Kuo­le­vat­ko tu­tun pai­kan tai oman ton­tin puut ja voi­vat­ko män­ty­kuo­le­mat täs­tä vie­lä voi­mis­tua?

– Il­mi­ön mah­dol­li­nen syy on ke­sien läm­pe­ne­mi­nen, eri­tyi­ses­ti pit­kät hel­le­jak­sot. Puut al­tis­tu­vat stres­sil­le, mikä hei­ken­tää nii­den vas­tus­tus­ky­kyä. Hei­ken­ty­nee­seen män­tyyn is­kee sie­ni­tau­te­ja ja kaar­na­kuo­ri­ai­sia, min­kä seu­rauk­se­na män­ty kuo­lee, ker­too pro­fes­so­ri Ris­to Kal­li­o­la.

Kuo­le­via ja kuol­lei­ta män­ty­ryh­miä ale­taan kar­toit­ta­maan tänä ke­vää­nä Kal­li­o­lan ve­tä­mäl­lä eli­ö­maan­tie­teen kurs­sil­la. Ha­vain­to­a­lu­ee­na on lou­nai­nen Suo­mi ja Ah­ve­nan­maa.

Avuk­si kar­toit­ta­mi­seen toi­vo­taan run­saas­ti kan­sa­lais­ha­vain­to­ja. Vas­tauk­sia kan­sa­lais­ten te­ke­mis­tä ha­vain­nois­ta toi­vo­taan mah­dol­li­sim­man pian, mie­lel­lään jo huh­ti­kuun al­ku­puo­lel­la.

Ha­vain­non voi il­moit­taa ky­se­ly­lo­mak­keel­la tie­to­ko­neel­la tai kän­ny­käl­lä, ei­kä nii­hin tar­vit­se asen­taa li­sä­oh­jel­mia. Riit­tää kun mer­kit­see kart­taan pis­teen ja vas­taa muu­ta­maan ky­sy­myk­seen.

Kun pis­tei­tä ker­tyy, il­mi­ön laa­juus al­kaa pal­jas­tua. Vas­taus­ten kart­tu­mis­ta voi myös seu­ra­ta kart­ta­pal­ve­lus­sa.

Link­ki ky­se­lyyn täs­sä.

Näköislehdet

Kysely