JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
30.10.2023 16.02

Vuoden Suomessa oleskelun jälkeen on oikeus kotikuntaan

Saa­ra Huo­vi­nen

Ti­la­päi­sen suo­je­lun di­rek­tii­vil­lä oles­ke­lu­lu­van saa­neet uk­rai­na­lai­set voi­vat ha­kea Suo­mes­ta ko­ti­kun­taa sen jäl­keen, kun he ovat asu­neet Suo­mes­sa vuo­den.

Ko­ti­kun­taa voi ha­kea jo en­nen vuo­den täyt­ty­mis­tä, jos suo­je­lua saa­val­la on vä­hin­tään kak­si vuot­ta kes­tä­vä työ­suh­de tai opis­ke­lu­paik­ka, hän on oles­kel­lut Suo­mes­sa to­dis­tet­ta­vas­ti jo en­nen ti­la­päi­sen suo­je­lun ha­ke­mis­ta tai hä­nen per­heen­jä­se­nel­lään on ko­ti­kun­ta Suo­mes­sa.

Ko­ti­kun­ta tar­koit­taa uk­rai­na­lai­sel­le sitä, et­tei hän enää hae pal­ve­lui­taan vas­taa­not­to­kes­kuk­ses­ta, vaan hän siir­tyy tie­tyn kun­nan ja hy­vin­voin­ti­a­lu­een pal­ve­lui­den asi­ak­kaak­si ja kun­ta­lai­sek­si.

Ko­ti­kun­nan saa­mi­sen jäl­keen ti­la­päis­tä suo­je­lua saa­val­la on sa­mat oi­keu­det, pal­ve­lut ja vel­vol­li­suu­det kuin Suo­mes­sa va­ki­tui­ses­ti asu­vil­la.

Sil­loin on mah­dol­lis­ta saa­da suo­ma­lai­nen hen­ki­lö­kort­ti ja ajo­kort­ti.

Ko­ti­kun­nan saa­mi­sen jäl­keen lap­sia kos­kee op­pi­vel­vol­li­suus Suo­men kou­lu­tus­jär­jes­tel­mäs­sä, mikä en­nen ko­ti­kun­nan ha­ke­mis­ta on ol­lut va­paa­eh­tois­ta. Var­hais­kas­va­tus­ta voi saa­da ko­ti­kun­nan ha­ke­mi­sen jäl­keen sil­loin­kin, kun mo­lem­mat van­hem­mat tai toi­nen van­hem­mis­ta oli­si ko­to­na.

Ko­ti­kun­ta mää­räy­tyy asuin­paik­ka­kun­nan mu­kaan, jon­ka voi va­li­ta it­se.

Ti­la­päi­sen suo­je­lun ha­ke­muk­sen teh­nei­tä on Suo­mes­sa Maa­han­muut­to­vi­ras­ton vii­me vii­kol­la jul­kais­tu­jen tie­to­jen mu­kaan 64 820.

Tänä vuon­na syys­kuun lop­puun men­nes­sä uk­rai­na­lai­sia on muut­ta­nut Suo­meen 13 900.

Fak­ta

Ko­ti­kun­taa ha­ke­nei­den ja sen saa­nei­den uk­rai­na­lais­ten mää­rä eri kun­nis­sa:

Kus­ta­vi: (al­le 10)

Lai­ti­la: 163

Mas­ku: 13

My­nä­mä­ki: 23

Naan­ta­li: 66

Nou­si­ai­nen: 43

Tai­vas­sa­lo: 15

Uu­si­kau­pun­ki: 79

Veh­maa: 29

Ti­las­to­kes­kus

Näköislehdet

Kysely