JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Vehmaa
22.3.2024 7.25

Vehmaan päivä­ko­ti­re­montti etenee suunnitelmien mukaan

An­ne­li Per­kiö

Veh­maan kel­tai­sen päi­vä­ko­din re­mont­ti ete­nee suun­ni­tel­lus­ti. Veh­man kun­ta teet­ti ra­ken­nuk­ses­ta vii­me vuon­na ul­ko­puo­li­sel­la asi­an­tun­ti­jal­la ra­ken­nus­ter­veys­ra­por­tin, kos­ka osal­le ih­mi­sis­tä oli tul­lut oi­rei­ta päi­vä­ko­din si­säil­mas­ta.

– On­gel­ma­na on il­mei­ses­ti ol­lut van­han kuis­tin be­to­nis­ten ul­ko­por­tai­den pe­rus­tuk­set, jon­ka muot­ti­lau­doi­tus­ta ei ol­tu pu­ret­tu. Se oli ai­heut­ta­nut ha­jua, kos­ka sii­tä oli yh­teys si­sä­ti­loi­hin. Myös kel­la­ri­ker­rok­ses­sa ol­lut toja-levy, joka on saat­ta­nut ai­heut­taa oi­rei­lua, on nyt pois­tet­tu, ra­ken­nus­tar­kas­ta­ja Ee­ro Aha­la ja Veh­maan tek­ni­nen joh­ta­ja Ant­ti Hei­no­nen ker­to­vat.

Käyn­nis­sä ole­va re­mont­ti ete­nee kor­jaus­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti. Suun­ni­tel­ma laa­dit­tiin Po­ly­go­nin RTA-ra­por­tin pe­rus­teel­la. Sii­nä nou­si esil­le muu­ta­mia ky­sy­myk­siä, ku­ten esi­mer­kik­si hir­si­run­gon kun­to. Pää­sään­töi­ses­ti hir­si­run­ko osoit­tau­tui ter­veek­si.

Vä­häi­siä la­ho­vau­ri­oi­ta löy­tyi pu­ret­tu­jen kuis­tien yh­tey­des­tä. Vau­ri­ot ei­vät ol­leet kui­ten­kaan men­neet pin­taa sy­vem­mäl­le.

– Pu­hu­taan tosi vä­häi­sis­tä mää­ris­tä. Kun re­mont­tia alet­tiin teh­dä, ei tie­det­ty pal­jon­ko esi­mer­kik­si hir­siä jou­dut­tai­siin uu­si­maan, mut­ta käy­tän­nös­sä em­me uu­si­neet yh­tään hirt­tä, Ee­ro Aha­la sa­noo.

Ul­ko­ver­hous­lau­doi­tus on uu­sit­tu, kos­ka sitä ei kan­nat­ta­nut enää maa­la­ta. Sa­mas­sa yh­tey­des­sä sei­niä myös li­sä­e­ris­tet­tiin. Nä­ky­vä muu­tos on, et­tä ai­kai­sem­min kirk­kaam­man kel­tai­nen päi­vä­ko­ti­ra­ken­nus on saa­nut pin­taan­sa hie­man läm­pi­mäm­män sä­vyn.

– Ul­ko­puo­lel­la teh­tä­vät ra­ken­nus­työt ovat nyt sii­nä vai­hees­sa, et­tä ra­ken­nus­te­li­neet voi­daan koh­ta pois­taa, Aha­la to­te­aa.

Muu­tos­töi­tä teh­dään lä­hin­nä ra­ken­nuk­sen ul­ko­puo­lel­la sekä kel­la­ri­ti­lois­sa, jois­sa uu­si­taan mm. lat­tia ja pa­ran­ne­taan sei­nien läm­mö­ne­ris­tys­tä. Kel­la­ri­ti­lois­sa eris­tee­nä ol­lut to­ja­le­vy kor­vat­tiin fin­n­fo­a­mil­la.

En­ti­sen veis­to­luo­kan lank­ku­lat­tia on pu­ret­tu. Uu­si lat­tia teh­tiin be­to­nis­ta ja sii­hen asen­net­tiin lat­ti­a­läm­mi­tys. Lo­puk­si lat­tia laa­toi­te­taan. Veis­to­luo­kan tila toi­mii päi­vä­ko­din käy­tös­sä ja­ko­ti­la­na ai­na tar­vit­ta­es­sa. Kel­la­ri­ker­rok­seen tu­lee lap­sil­le li­säk­si kak­si uut­ta ves­saa.

– Muu­ten lop­puo­sa kel­la­ris­ta toi­mii va­ras­to­ti­la­na ku­ten en­nen­kin. Sei­nät on vain eris­tet­ty si­sä­puo­lel­ta ja le­vy­tet­ty uu­des­taan, Ee­ro Aha­la esit­te­lee.

Ylem­pien ker­ros­ten si­sä­ti­loi­hin ei teh­dä mer­kit­tä­viä muu­tok­sia. Si­ten lap­set voi­vat pa­la­ta ai­van tut­tuun ym­pä­ris­töön.

– Nel­jä vuot­ta sit­ten kun­nos­te­tut si­sä­ti­lat jää­vät en­ti­sel­leen. Ra­ken­nus toi­mi ai­em­min ala­kou­lu­na vuo­den 2019 ke­vää­seen as­ti. Kun var­hais­kas­va­tus ot­ti ti­lat käyt­töön­sä, sin­ne teh­tiin ku­ra­e­tei­nen ja vä­häi­siä mui­ta muu­tok­sia. Laa­ja­mit­tai­sem­mas­ta re­mon­tis­ta on ai­kaa pa­ri­kym­men­tä vuot­ta, ker­too Hei­no­nen.

Etu­pi­han puo­lel­le tu­lee uu­si kuis­ti, joka yh­dis­tää kak­si käy­tös­sä ol­lut­ta si­sään­käyn­tiä. Uu­del­ta kuis­til­ta on si­sään­käyn­ti myös ku­ra­e­tei­seen. Kuis­tin pe­rus­tuk­set va­let­tiin tors­tai­na.

– Syk­syl­lä ta­lou­sar­vi­oon va­rat­tu in­ves­toin­ti­ra­ha oli kar­kea ar­vio, joka pe­rus­tui RTA-ra­por­tis­sa mai­nit­tui­hin asi­oi­hin. Niin kuin kor­jaus­ra­ken­ta­mi­ses­sa yleen­sä­kin, suun­ni­tel­mat ja re­mon­tin laa­juus ovat tar­ken­tu­neet, kun on pääs­ty pur­ka­maan ja kat­so­maan ra­ken­tei­den kun­to. Ra­ken­teet oli­vat odo­tet­tua pa­rem­mas­sa kun­nos­sa. Us­koi­sin, et­tä re­mont­tiin va­rat­tu 250 000 eu­ron in­ves­toin­ti­mää­rä­ra­ha tu­lee näil­lä nä­ky­min riit­tä­mään, to­te­aa Ant­ti Hei­no­nen.

– Ai­ka­tau­lul­li­ses­ti re­mont­ti ete­nee suun­ni­tel­lus­ti. Mah­dol­li­ses­ti kel­tai­nen talo on val­mis päi­vä­ko­din käyt­töön jo al­ku­ke­säs­tä, Hei­no­nen sa­noo.

Näköislehdet

Kysely