JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
6.11.2020 8.47

Varsinais-Suomeen laaditaan ilmas­to­tie­karttaa

Var­si­nais-Suo­mes­sa val­mis­tel­laan hii­li­neut­raa­liu­teen täh­tää­vää suun­ni­tel­maa, il­mas­to­tie­kart­taa, jon­ka en­sim­mäi­nen vai­he on nyt avat­tu kom­men­toi­ta­vak­si. Maa­kun­nan il­mas­to­tie­kart­taan on jä­sen­nel­ty ne ta­voit­teet, joi­ta hii­li­neut­raa­liu­den saa­vut­ta­mi­nen vuo­teen 2035 men­nes­sä edel­lyt­tää. Tie­kar­tas­sa on tun­nis­tet­tu Var­si­nais-Suo­men osal­ta vai­kut­ta­vim­mat toi­men­pi­teet kol­mel­la kes­kei­sel­lä pääs­tö­sek­to­ril­la, joi­ta ovat ener­gia, lii­ken­ne ja maa­ta­lous. Työ­tä oh­jaa maa­kun­nan il­mas­to­vas­tuu­ja­os­to.

– Il­mas­to­tie­kart­ta sum­maa toi­met, joi­hin Var­si­nais-Suo­mes­sa tu­lee seu­raa­van vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na pa­nos­taa. Toi­vom­me toki, et­tä Var­si­nais-Suo­mes­sa ke­hi­te­tään rat­kai­su­ja, joi­den vai­ku­tus ulot­tuu maa­kun­taam­me laa­jem­mal­le. Tämä työ an­taa suun­taa myös uu­den maa­kun­tast­ra­te­gi­an laa­din­taan, sa­noo maa­kun­ta­joh­ta­ja Kari Hä­kä­mies.

Kun­nil­la on mer­kit­tä­vä roo­li pääs­tö­jen vä­hen­tä­jä­nä omis­sa toi­min­nois­saan, il­mas­to­po­si­tii­vi­sen elin­kei­no­toi­min­nan ke­hit­tä­jä­nä sekä kun­ta­lais­ten il­mas­to­te­ko­jen mah­dol­lis­ta­ja­na. Il­mas­to­työ on tu­le­vai­suus­työ­tä ja tar­jol­la on nyt myös ra­hoi­tus­mah­dol­li­suuk­sia toi­men­pi­tei­den to­teut­ta­mi­seen. Yri­tyk­set ja muut or­ga­ni­saa­ti­ot voi­vat osal­lis­tua ko­ko­nai­suu­teen omal­ta osal­taan.

– Va­lo­nia on kun­tien tu­ke­na esi­mer­kik­si il­mas­to- ja ym­pä­ris­tö­oh­jel­ma­työs­sä ja konk­reet­tis­ten toi­men­pi­tei­den ai­kaan­saa­mi­ses­sa. Mo­net il­mas­to­pääs­tö­jä mer­kit­tä­väs­ti vä­hen­tä­vät rat­kai­sut edel­lyt­tä­vät kun­tien vä­lis­tä yh­teis­työ­tä, osal­lis­ta­vaa suun­nit­te­lua ja ha­lua teh­dä asi­oi­ta uu­del­la ta­val­la, ker­too Va­lo­ni­an toi­mi­a­la­pääl­lik­kö Riik­ka Les­ki­nen.

Ky­se­lyn poh­jal­ta vii­meis­tel­lään tie­kar­tan en­sim­mäi­nen vai­he ja suun­ni­tel­laan sen to­teut­ta­mis­ta vauh­dit­ta­vaa yh­teis­työ­tä, työ­pa­jo­ja ja in­fo­ti­lai­suuk­sia. Kom­ment­te­ja uu­siin tee­moi­hin ky­sy­tään tie­kar­tan täy­den­ty­es­sä en­si vuo­den ai­ka­na. Tie­kart­ta­työ­tä or­ga­ni­soi­vat Var­si­nais-Suo­men ELY-kes­kus sekä Va­lo­nia osa­na val­ta­kun­nal­lis­ta Ca­ne­mu­re – koh­ti hii­li­neut­raa­le­ja kun­tia ja maa­kun­tia -han­ket­ta.