JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Varsin Hyvässä maaseutuväkeä palvelevat Pia Poikonen (vas.), Eeva Mettala-Willberg, Ina Fagerlund ja Joona Silvola.

Varsin Hyvässä maaseutuväkeä palvelevat Pia Poikonen (vas.), Eeva Mettala-Willberg, Ina Fagerlund ja Joona Silvola.

Uutiset
7.1.2022 12.00

Varsin Hyvä jakaa taas Leader-rahaa

Vuon­na 2022 Le­a­der Var­sin Hy­väl­lä on ja­et­ta­va­naan 338 000 eu­roa maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­seen. Eri­lai­sia tu­ki­muo­to­ja ja ha­kuoh­jei­ta esi­tel­lään tie­tois­kuis­sa, joi­ta jär­jes­te­tään etäyh­tey­del­lä tam­mi-maa­lis­kuus­sa.

Var­sin Hy­vän Le­a­der-ra­haa on tar­jol­la muun mu­as­sa Mas­kuun, Naan­ta­liin, Nou­si­ai­siin ja Tai­vas­sa­loon.

Yleis­hyö­dyl­li­siä ke­hit­tä­mis- ja in­ves­toin­ti­hank­kei­ta voi­vat to­teut­taa muun mu­as­sa yh­dis­tyk­set, yh­tei­söt, kun­nat ja seu­ra­kun­nat. Le­a­der-hank­keen tu­lee ai­na hyö­dyt­tää mah­dol­li­sim­man mo­nia. Han­ket­ta ei saa aloit­taa en­nen ra­hoi­tus­pää­tös­tä, jo­ten ide­an syn­ty­es­sä kan­nat­taa ol­la heti yh­tey­des­sä Le­a­der-ryh­mään. Ra­hoi­tus­pää­tök­siä teh­dään vuo­den 2022 lop­puun as­ti ja hank­keet tu­lee to­teut­taa vuo­den 2024 lop­puun men­nes­sä.

Ke­hit­tä­mis­tu­kea voi käyt­tää esi­mer­kik­si har­ras­tus­mah­dol­li­suuk­sien pa­ran­ta­mi­seen, uu­sien ta­pah­tu­mien jär­jes­tä­mi­seen tai maa­seu­tu­mat­kai­lun ke­hit­tä­mi­seen. Jul­ki­nen tuki voi ol­la enin­tään 80 pro­sent­tia hank­keen ko­ko­nais­kus­tan­nuk­sis­ta. Oma­vas­tuu­o­suu­den pys­tyy kat­ta­maan yk­si­tyi­sel­lä ra­hal­la tai tal­koo­työl­lä.

In­ves­toin­ti­tu­el­la voi esi­mer­kik­si ra­ken­taa uu­den leik­ki­ken­tän tai kun­nos­taa yh­teis­käy­tös­sä ole­via ra­ken­nuk­sia ja ui­ma­ran­to­ja. In­ves­toin­ti­hank­kees­sa jul­ki­sen tuen mää­rä voi ol­la enin­tään 75 pro­sent­tia, jos kus­tan­nu­sar­vio on al­le 20 000 eu­roa. Tätä suu­rem­mis­sa hank­keis­sa tuki on enin­tään 50 pro­sent­tia.

Ke­hit­tä­mis- ja in­ves­toin­ti­hank­kei­den li­säk­si han­ke­tu­kia voi saa­da kou­lu­tus- ja tie­don­vä­li­tys­hank­kei­siin, yh­teis­työ­hank­kei­siin ja kan­sain­vä­li­siin hank­kei­siin. Etu­si­jal­la ovat ne, jot­ka ha­ke­vat tu­kea Var­sin Hy­väl­tä en­sim­mäis­tä ker­taa.

Var­sin Hyvä myön­tää yri­tys­tu­kia pää­sään­töi­ses­ti sel­lai­sil­le hank­keil­le, jois­sa ko­ko­nais­kus­tan­nu­sar­vio on al­le 100 000 eu­roa. Sitä suu­rem­piin hank­kei­siin voi ha­kea maa­seu­tu­ra­has­ton tu­kea Ely-kes­kuk­ses­ta.

Yri­tyk­sil­le on tar­jol­la mo­nen­lais­ta tu­kea: pe­rus­ta­mis­tu­kea, in­ves­toin­ti­tu­kea ja ko­kei­lu­tu­kea uu­sil­le ide­oil­le. Le­a­der-tu­el­la voi to­teut­taa myös in­ves­toin­nin to­teu­tet­ta­vuus­tut­ki­muk­sen. Li­säk­si tar­jol­la on tu­kea yri­tys­ten yh­teis­työ­hank­keil­le. Yri­tys­ryh­mä­hank­kee­seen myön­net­tä­vä tuki voi ol­la 90 pro­sent­tia, kun esi­mer­kik­si yh­den yri­tyk­sen in­ves­toin­tiin myön­net­tä­vä tuki on pää­sään­töi­ses­ti 20 pro­sent­tia.

Nuo­ri­so­le­a­der-ra­hoi­tus­ta on vuo­del­le 2022 tar­jol­la 12 000 eu­roa. Tu­kea voi saa­da muun mu­as­sa pie­niin in­ves­toin­tei­hin, ta­pah­tu­mien jär­jes­tä­mi­seen tai nuo­ril­le suun­nat­tuun kou­lu­tuk­seen. Nuo­ri­so­le­a­de­rin kaut­ta voi­daan li­säk­si tu­kea nuo­ri­so­y­rit­tä­jyyt­tä.

Var­sin Hy­vän Eko­te­ko-han­ke käyn­nis­tää tam­mi­kuus­sa Ekos­par­raa­mon, jos­ta maa­seu­dun yh­dis­tyk­set ja yh­tei­söt voi­vat ha­kea mak­su­ton­ta apua toi­min­tan­sa ke­hit­tä­mi­seen ym­pä­ris­töys­tä­väl­li­sem­mäk­si.

Le­a­der-hank­kei­den ym­pä­ris­tö­vai­ku­tuk­sia ar­vi­oi­daan tu­kia myön­net­tä­es­sä jo nyt, mut­ta vuon­na 2023 al­ka­val­la uu­del­la oh­jel­ma­kau­del­la ym­pä­ris­tö­vai­ku­tus­ten huo­mi­oin­ti ko­ros­tuu en­ti­ses­tään.

Vii­me vuon­na Var­sin Hyvä myön­si tu­kea maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­seen 362 000 eu­roa. Vuo­si 2021 oli tee­ma­hank­kei­den vuo­si. Var­sin Hy­vän Hob­by­le­a­der-tee­ma­hank­keen kaut­ta myön­net­tiin tu­kea har­ras­ta­mis­ta tu­ke­viin toi­men­pi­tei­siin 24 yh­dis­tyk­sel­le yh­teen­sä 84 000 eu­roa.

Yk­si tu­kea saa­neis­ta hank­keis­ta oli maas­to­pyö­rä­rei­tis­tön ra­ken­ta­mi­nen Nou­si­ais­ten Valp­pe­riin.

Tee­ma­hank­keen tar­koi­tus oli ra­hoit­taa sel­lai­sia in­ves­toin­te­ja, jot­ka ovat lii­an pie­niä it­se­näi­sik­si Le­a­der-hank­keik­si. Ta­val­li­ses­sa Le­a­der-hank­kees­sa jul­ki­sen tuen osuus tu­lee ol­la vä­hin­tään 5000 eu­roa, jol­loin hank­keen ko­ko­nais­kus­tan­nus on ai­na vä­hin­tään 7000 eu­ron luok­kaa.

Näköislehdet

Kysely