JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
14.4.2023 13.31

Varomaton risujen ja oksien polttaminen on yleinen syy maastopalolle

Ros­kien sekä puu­tar­han ri­su­jen ja ok­sien polt­ta­mi­nen on yk­si ylei­sim­mis­tä maas­to­pa­lon syis­tä - eten­kin ke­vään kui­vat­ta­maan maas­toon tuli kar­kaa her­käs­ti. Pe­las­tus­lai­tos muis­tut­taa, et­tä jät­tei­tä ei saa hä­vit­tää ko­ti­o­lois­sa polt­ta­mal­la lain­kaan ja ri­su­jen ja ok­sien polt­ta­mi­ses­sa on ol­ta­va huo­lel­li­nen sekä nou­da­tet­ta­va vi­ra­no­mais­ten mää­räyk­siä.

Ri­su­jen ja ok­sien polt­ta­mi­ses­ta ei tar­vit­se il­moit­taa pe­las­tus­vi­ra­no­mai­sel­le. Poik­keuk­se­na sel­lai­nen tu­len­käyt­tö jos­ta muo­dos­tuu mer­kit­tä­väs­ti sa­vua. Sen si­jaan asuin­kun­nan ym­pä­ris­tö­mää­räyk­set tu­lee sel­vit­tää. Mo­nis­sa kun­nis­sa ri­su­jen, hak­kuu­täh­tei­den ja leh­tien avo­polt­to nuo­ti­ol­la, tyn­ny­ris­sä tai muus­sa vas­taa­vas­sa as­ti­as­sa on taa­ja­ma-alu­eel­la ra­joi­tet­tu tai ko­ko­naan kiel­let­ty. Se­ka­jä­tet­tä, muo­via tai kä­si­tel­tyä puu­ta­va­raa ei saa lain­kaan polt­taa puu­tar­ha­jät­teen se­as­sa.

Met­sä­pa­lo­va­roi­tuk­sen, ruo­hik­ko­pa­lo­va­roi­tuk­sen tai muun tu­li­pa­lo­vaa­ran ai­kaan avo­tu­len te­ke­mi­nen on ko­ko­naan kiel­let­ty.

Puu­tar­han ri­sut ja ok­sat on pol­tet­ta­va ai­na tur­val­li­ses­sa pai­kas­sa ja lä­hel­le on va­rat­ta­va vet­tä ja al­ku­sam­mu­tin. Avo­tu­len te­koon vaa­di­taan ai­na maa­no­mis­ta­jan lupa, ei­kä ri­su­jen ja ok­sien polt­ta­mi­nen saa häi­ri­tä naa­pu­ria. Tul­ta tu­lee var­ti­oi­da koko ajan. Tuh­ka saat­taa py­syä kuu­ma­na usei­ta päi­viä polt­ta­mi­sen jäl­keen ja syt­tyä uu­del­leen. Jos palo le­vi­ää, sitä voi yrit­tää sam­mut­taa en­sin it­se al­ku­sam­mut­ti­mel­la. Jos palo ei sam­mu, on va­roi­tet­ta­va mui­ta ja soi­tet­ta­va vii­py­mät­tä hä­tä­nu­me­roon 112.

Met­sän­hoi­dol­li­nen ja muu ku­lo­tus vaa­tii il­moi­tuk­sen pe­las­tus­lai­tok­sel­le

Ku­lo­tuk­ses­ta tai muus­ta mer­kit­tä­väs­ti sa­vua tuot­ta­vas­ta tu­len kä­sit­te­lys­tä on il­moi­tet­ta­va kir­jal­li­ses­ti pe­las­tus­lai­tok­sel­le vä­hin­tään kak­si viik­koa en­nen ku­lo­tuk­sen al­ka­mis­ta. Met­sä­maa tu­lee ku­lot­taa ai­na ku­lo­tuk­seen pe­reh­ty­neen met­sä­am­mat­ti­lai­sen val­von­nas­sa.

Var­si­nais-Suo­men alu­eel­la ku­lo­tuk­ses­ta tu­lee il­moit­taa pe­las­tus­toi­mi.fi –si­vus­tol­ta löy­ty­väl­lä lo­mak­keel­la.

Näköislehdet

Kysely