JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
20.3.2024 15.36

Vanhusten ja lasten puolesta huoli

Saa­ra Huo­vi­nen

An­ne­li Per­kiö

Ry­mät­ty­lä­läi­sil­le Päi­vi Man­ne­ril­le ja Mar­ko Myl­ly­maal­le Mas­kun ter­veys­kes­kus on tut­tu. Mo­lem­mat ovat Mas­kus­sa­kin asu­neet, mut­ta ny­kyi­sin käy­vät paik­ka­kun­nal­la lä­hin­nä Myl­ly­maan iäk­käi­den, Mas­kus­sa asu­vien van­hem­pien ta­kia. Va­paa­päi­vä­nä en­nät­tää pii­pah­taa hei­dän asi­oil­laan ter­veys­kes­kuk­ses­sa.

Mas­kun ter­veys­kes­kuk­sen sul­ke­mis­ta he pi­tä­vät ikä­vä­nä uu­ti­se­na.

– On­han sii­tä vuo­sia pu­hut­tu, mut­ta ai­na vain toi­voo, et­tä vii­väs­tyi­si ja ve­nyi­si vä­hän pi­dem­mäl­le. Mo­net van­hat ih­mi­set ovat tot­tu­neet aja­maan tie­tyn rei­tin vaik­ka­pa tän­ne. Kun pi­täi­si ope­tel­la me­ne­mään jon­ne­kin kau­em­mak­si isom­mil­le paik­ka­kun­nil­le, tu­lee on­gel­mia, Man­ner sa­noo.

Pa­ris­kun­ta on ol­lut Myl­ly­maan van­hem­pien apu­na mah­dol­li­suuk­sien­sa mu­kaan. Vä­lil­lä ter­veys­pal­ve­lui­ta on ha­et­tu My­nä­mä­es­tä ja ker­ran Loi­maal­ta­kin as­ti.

– Kul­ke­mi­nen tu­lee ole­maan van­huk­sil­le haas­ta­vaa. Jos nyt pu­hu­taan Kela-tak­sien on­gel­mis­ta ei­kä pys­ty­tä hal­lit­se­maan ti­lan­net­ta nyt­kään, mitä se on­kaan sit­ten, Myl­ly­maa sa­noo.

Pa­ris­kun­nan oma lä­hi­ter­veys­kes­kus Ry­mät­ty­läs­sä on jat­ka­mas­sa toi­min­taan­sa, mut­ta Naan­ta­lin alu­eel­la sul­ke­vat oven­sa Vel­kua ja Me­ri­mas­ku.

– Työ­i­käi­se­nä kuu­lun it­se työ­ter­vey­den­huol­lon pii­riin ei­kä sii­nä mie­les­sä ole huol­ta, mut­ta van­huk­sis­ta ja lap­sis­ta pi­tää pi­tää huol­ta. Ai­noa sääs­tö, mitä nyt voi tul­la, on kiin­teis­töis­tä, ja väi­tän et­tei se rat­kai­se mi­tään. Olen var­ma, et­tä on­gel­mat vain ka­sau­tu­vat, Myl­ly­maa sa­noo.

Veh­maan S-mar­ke­tin pi­hal­ta yhy­tet­ty Rosa Ma­ne­lius on 2-kuu­kau­ti­sen Lili-vau­van äi­ti­nä käyt­tä­nyt lä­hin­nä Veh­maan ter­vey­sa­se­man neu­vo­la­pal­ve­lui­ta.

– Kä­vin sitä en­nen tie­ten­kin ras­kaus­neu­vo­las­sa, ja lab­ras­sa­kin tuli käy­tyä ras­kau­sai­ka­na. Mi­nul­la on näp­pä­rä kä­ve­ly­mat­ka neu­vo­laan.

Tu­rus­ta vas­ta pari vuot­ta muut­ta­nut Ma­ne­lius on viih­ty­nyt hy­vin Veh­maal­la. Omal­ta osal­ta hän ei us­ko, et­tä sote-pal­ve­lui­den vä­he­ne­mi­nen vai­kut­tai­si viih­ty­mi­seen, vaik­ka ti­lan­ne mie­ti­tyt­tää­kin.

– Kyl­lä­hän se on har­mil­lis­ta, jos ne ko­ko­naan tääl­tä läh­te­vät. Sen nä­kee sit­ten, kuin­ka käy. Ei­hän nyt­kään esi­mer­kik­si ras­kau­sa­jan neu­vo­la ole ol­lut Veh­maal­la kuin kah­te­na päi­vä­nä vii­kos­sa, mut­ta on ol­lut tosi help­poa, et­tä se on ol­lut lä­hel­lä.

Näköislehdet

Kysely