JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
22.8.2023 14.41

Vakka-Suomen työttö­myys­ti­las­tossa näkyy edelleen autotehtaan tilanne

Sari Hon­ka­sa­lo

Var­si­nais-Suo­men työ- ja elin­kei­no­toi­mis­tos­sa oli hei­nä­kuun lo­pus­sa 23 000 työ­tön­tä työn­ha­ki­jaa. Hei­nä­kuun työn­vä­li­tys­ti­las­ton mu­kaan työt­tö­mien mää­rä kas­voi 1300 hen­gel­lä edel­li­seen kuu­kau­teen ver­rat­tu­na. Vuot­ta ai­em­mas­ta on työt­tö­mien mää­rä las­ke­nut 400 hen­ki­löl­lä (2 pro­sent­tia), kun koko maan työt­tö­myy­sas­te on nous­sut sa­mas­sa ajas­sa 2 pro­sent­tia. Var­si­nais-Suo­mes­sa lo­mau­tet­tu­jen mää­rä nou­si 100 hen­ki­löl­lä (6 pro­sent­tia) ver­rat­tu­na vuo­den­ta­kai­seen.

Työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den osuus työ­voi­mas­ta oli hei­nä­kuun lo­pus­sa Var­si­nais-Suo­mes­sa 10,0 pro­sent­tia, mikä on 1,5 pro­sent­tiyk­sik­köä vä­hem­män kuin vuot­ta ai­em­min. Ver­rat­tu­na koko maan ta­soon (10,5 pro­sent­tia) oli työt­tö­myy­sas­te sitä sel­ke­äs­ti alem­pi 25 var­si­nais­suo­ma­lai­ses­sa kun­nas­sa, ja sitä kor­ke­am­pi ai­no­as­taan Tu­rus­sa ja Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa.

Var­si­nais­Suo­mes­sa työt­tö­mien mää­rä vä­he­ni Sa­lon ja Tu­run seu­tu­kun­nis­sa mut­ta kas­voi muis­sa. Vak­ka­Suo­mes­sa työt­tö­myy­sas­teen kas­vu oli 0,8 pro­sent­tiyk­sik­köä ver­rat­tu­na vuo­den­ta­kai­seen. Työt­tö­miä työn­ha­ki­joi­ta Vak­ka-Suo­mes­sa oli hei­nä­kuus­sa 9,8 pro­sent­tia työ­voi­mas­ta.

Alin työt­tö­myy­sas­te oli Tu­run­maan saa­ris­tos­sa (6,3 pro­sent­tia).

Seu­tu­kun­tien ti­lan­ne vaih­te­li mer­kit­tä­väs­ti, kun sitä tar­kas­tel­tiin eri työt­tö­mien ryh­mis­sä. Ne­ga­tii­vi­sim­mal­ta ke­hi­tys näyt­ti hei­nä­kuus­sa ul­ko­maa­lais­ten työt­tö­mien ja mies­ten koh­dal­la. Ul­ko­maa­lais­ten ko­ko­nais­työt­tö­myys nou­si Var­si­nais-Suo­mes­sa 4 pro­sent­tia ja mies­ten va­jaan pro­sen­tin ver­rat­tu­na vii­me vuo­teen.

Pit­kä­ai­kais­työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den koh­dal­la ti­lan­ne näyt­ti pa­ra­ne­van rei­lus­ti joka seu­tu­kun­nas­sa Tu­run­maa­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta. Nuor­ten työt­tö­myys su­pis­tui suh­teel­li­sen hy­vin Tu­run­maa­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta muis­sa seu­tu­kun­nis­sa. Nais­ten koh­dal­la työt­tö­mien mää­rä vä­he­ni Vak­ka­Suo­mea lu­kuun ot­ta­mat­ta muis­sa seu­tu­kun­nis­sa.

Vak­ka­Suo­mes­sa Val­met Au­to­mo­ti­ven tois­tu­vat ir­ti­sa­no­mi­set ja lo­mau­tuk­set nä­ky­vät työn­ha­ki­ja­ryh­mis­tä ty­lys­ti eri­tyi­ses­ti yli 50­vuo­ti­ai­den (15 pro­sent­tia), mies­ten (12 pro­sent­tia) ja ul­ko­maa­lais­ten (7 pro­sent­tia) ko­hon­nees­sa työt­tö­myy­des­sä ver­rat­tu­na vuo­den­ta­kai­seen ti­lan­tee­seen.

Kun­nis­sa työt­tö­myy­sas­te oli Var­si­nais-Suo­mes­sa kor­kein Tu­rus­sa (13,1 pro­sent­tia) ja pie­nin Sau­vos­sa (4,5 pro­sent­tia).

Va­kan alu­eel­la Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den osuus työ­voi­mas­ta oli 11,4 pro­sent­tia, Tai­vas­sa­los­sa 9,4 pro­sent­tia, Veh­maal­la 8,6 pro­sent­tia, My­nä­mä­es­sä 7,7 pro­sent­tia, Naan­ta­lis­sa 7,1 pro­sent­tia, Nou­si­ai­sis­sa 6,1 pro­sent­tia, Kus­ta­vis­sa 5,8 pro­sent­tia ja Mas­kus­sa 5,6 pro­sent­tia.

Hei­nä­kuun vii­mei­se­nä päi­vä­nä oli avoi­mia työ­paik­ko­ja tar­jol­la alu­een työ- ja elin­kei­no­toi­mis­tos­sa 5100 kap­pa­let­ta eli 37 pro­sent­tia vä­hem­män kuin vuo­si sit­ten. Kol­men vii­me kuu­kau­den ai­ka­na uu­sia työ­paik­ko­ja on avau­tu­nut 18 600 eli 29 pro­sent­tia vä­hem­män kuin vuot­ta ai­em­min.

Kaik­ki­aan työ­paik­ko­ja oli avoin­na hei­nä­kuun ai­ka­na 9 800 kap­pa­let­ta, jois­ta 5100 oli uu­sia, hei­nä­kuun ai­ka­na avau­tu­nei­ta työ­paik­ko­ja. Näin uu­sia työ­paik­ko­ja tuli hei­nä­kuus­sa tar­jol­le 30 pro­sent­tia vä­hem­män kuin vuot­ta ai­em­min.

Elo­kuus­sa työt­tö­mien työn­ha­ki­joi­den mää­rä las­kee nor­maa­li­vuo­si­na reip­paan­lai­ses­ti hei­nä­kuu­hun ver­rat­tu­na.

Näköislehdet

Kysely