JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
24.1.2022 12.58

Väänänen selvittämään Saaristomeren tilan parantamisen organi­soi­tu­mista

Var­si­nais-Suo­men maa­kun­ta­hal­li­tus päät­ti kut­sua Tu­run yli­o­pis­ton en­ti­sen reh­to­rin, pro­fes­so­ri Ka­ler­vo Vää­nä­sen Saa­ris­to­me­ren ti­lan pa­ran­ta­mi­seen täh­tää­vän or­ga­ni­soi­tu­mi­sen sel­vi­tys­työn te­ki­jäk­si. Sel­vi­tys­työn ta­voit­teel­li­nen val­mis­tu­mi­sa­jan­koh­ta on tou­ko­kuu.

Val­ti­o­neu­vos­to päät­ti vii­me vuo­den ke­vääl­lä Saa­ris­to­me­ri-oh­jel­man käyn­nis­tä­mi­ses­tä. Saa­ris­to­me­ren hy­vää ti­laa ta­voit­te­le­via toi­mi­joi­ta on pal­jon, mut­ta toi­men­pi­tei­den yh­teen­so­vit­ta­mi­nen ei ole te­ho­kas­ta. Toi­men­pi­tei­den vai­kut­ta­vuus on jää­nyt vaa­ti­mat­to­mak­si ja kus­tan­nus­te­hok­kuus vä­häi­sek­si.

Sel­vi­tys­työs­sä on tar­koi­tus ar­vi­oi­da eri toi­mi­joi­den roo­le­ja niin alu­eel­li­ses­ti kuin kan­sal­li­ses­ti sekä ver­tail­la eri­lai­sia or­ga­ni­soi­tu­mis­muo­to­ja. Or­ga­ni­soi­tu­mi­sen tu­lee tu­kea te­ho­kas­ta Saa­ris­to­me­ri­oh­jel­man toi­meen­pa­noa, edis­tää tar­vit­ta­vaa tut­ki­mu­syh­teis­työ­tä sekä vies­tin­tää ja edun­val­von­taa.

Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kuk­sen joh­dol­la on val­mis­tu­nut sel­vi­tys maa­ta­lou­den ha­ja­kuor­mi­tuk­sen hal­lin­nan pul­lon­kau­lois­ta. Ke­sään men­nes­sä laa­di­taan li­säk­si tie­kart­ta tar­vit­ta­vien toi­men­pi­tei­den to­teut­ta­mi­sek­si.

Tie­kart­ta si­säl­tää to­teu­tus­suun­ni­tel­man ve­sien ja me­ren­hoi­don suun­nit­te­lus­sa esi­tet­ty­jen maa­ta­lou­den ve­sien­suo­je­lu­toi­men­pi­tei­den to­teut­ta­mi­seen, mu­kaan lu­kien ra­hoi­tus­mah­dol­li­suu­det ja to­teu­tuk­ses­ta vas­tuul­li­set ta­hot.

Saa­ris­to­me­ri-oh­jel­maa on tar­koi­tus tä­män jäl­keen laa­jen­taa kos­ke­maan kaik­kea ih­mis­toi­min­nas­ta pe­räi­sin ole­vaa ve­sis­töi­hin ja me­reen koh­dis­tu­vaa kuor­maa. Toi­min­taa on laa­jen­net­ta­va myös jo ve­sis­töis­sä ole­van kuor­mi­tuk­sen vä­hen­tä­mi­seen ja si­säi­sen kuor­mi­tuk­sen hal­lin­taan.

Maa­kun­nal­li­ses­ti Saa­ris­to­me­reen liit­ty­viä toi­mi­joi­ta ovat muun mu­as­sa Saa­ris­to­me­ren ja sen va­lu­ma-alu­een kun­nat, maa­kun­nan liit­to, kor­ke­a­kou­lut, tut­ki­mus­lai­tok­set, Ely-kes­kus, yh­dis­tyk­set, sää­ti­öt, jär­jes­töt. Kan­sal­li­sia toi­mi­joi­ta ovat muun mu­as­sa val­ti­o­neu­vos­to, mi­nis­te­ri­öt, Suo­men ym­pä­ris­tö­kes­kus, Luon­non­va­ra­kes­kus, Met­sä­hal­li­tus, etu­jär­jes­töt ja edus­kun­nan saa­ris­to­me­ri­ryh­mä.

Näköislehdet

Kysely