JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Pia Haloila pinnoittaa ruostemaalilla niin seiniä, kalusteita kuin sisustustauluja.

Pia Haloila pinnoittaa ruostemaalilla niin seiniä, kalusteita kuin sisustustauluja.

Sari Honkasalo

Uutiset
21.3.2024 8.00

Uniikkeja pintoja tiloihin ja kalusteisiin

Pin­to­jen kä­sit­te­lyä te­ke­vä my­nä­mä­ke­läi­nen Pia Ha­loi­la suo­sii si­sus­tus­laas­te­ja työs­sään. Kalk­ki, savi -ja se­ment­ti­poh­jai­set laas­tit sekä me­tal­li­laas­tit ja ruos­te­kä­sit­te­lyt  te­ke­vät jo­kai­ses­ta koh­tees­ta unii­kin.

Nämä ai­neet tai­pu­vat hä­nen kä­sis­sään niin isoik­si sei­nä- ja lat­ti­a­pin­noik­si kuin pyö­reik­si tau­luik­si. 

Pin­ta­kä­sit­te­ly­a­lan yrit­tä­jä­nä hän on työs­ken­nel­lyt nyt kuu­si vuot­ta, sii­tä läh­tien kun lo­pet­ti kah­vi­la­toi­min­not.

– Kai­ken­lai­nen re­mon­toin­ti ja tuu­nai­lu on ol­lut mun in­to­hi­moi­nen har­ras­tus jo tosi pit­kään ja oma koti on tul­lut re­mon­toi­tua jo mo­neen­kin ker­taan. Ja voin muu­ten ker­toa, et­tä siel­lä on kaik­ki sei­nät te­hos­te­sei­niä. Osa hil­li­tym­piä, osa roh­keem­pia, mut­ta ei yh­tään maa­lat­tua sei­nää.

Kä­sil­lä te­ke­mi­nen oli tut­tua nuo­ruu­des­ta as­ti.

– Vie­tin pal­jon ai­kaa tä­ti­ni Mar­jaa­na Mau­lan sa­vi­pa­jal­la, ja siel­tä sain var­mas­ti tä­män in­nos­tuk­sen näi­hin ku­ra­leik­kei­hin, Pia nau­rah­taa.

Kun Pia tu­tus­tui Si­sus­tus-Mai­ni­os­sa yrit­tä­jä­nä aloit­ta­nee­seen Mia Sa­loon, al­koi sitä kaut­ta tul­la pie­niä pin­ta­kä­sit­te­ly­hom­mia.

– Sit­ten tuli isom­pia ja sil­le tiel­le jäin, hän ker­too.

Ma­te­ri­aa­lien käy­tön hän opet­te­li it­se ko­kei­le­mal­la sekä käy­mäl­lä maa­han­tuo­jien kou­lu­tuk­sis­sa.

– Tyk­kään teh­dä rou­he­aa elä­väis­tä be­to­ni­mais­ta pin­taa sekä vä­rik­käi­tä pin­to­ja. Eri­lai­sia ja eri­koi­sia, sel­lais­ta et­tei tule tois­ta vas­taan. Ai­ka mo­nes­ta tuot­tees­ta pys­tyn lei­po­maan mo­nen­lai­sia pin­to­ja ja eri­lai­siin tar­koi­tuk­siin.

 

Mik­ro­se­men­til­lä Pia Ha­loi­la on pin­noit­ta­nut pää­a­si­as­sa kyl­py­huo­nei­ta, ves­so­ja ja keit­ti­ön vä­li­ti­lo­ja. Ai­ne so­pii yh­tä hy­vin uu­dis­koh­tei­siin kuin sa­nee­raus­koh­teis­sa van­han laa­tan pääl­le.

– Mik­ro­se­men­tin voi pis­tää laat­to­jen pääl­le, kun­han laa­tat ovat hy­vin kiin­ni ja ve­sie­ris­tyk­set kun­nos­sa.

Sil­lä voi myös pin­noit­taa ka­lus­tei­ta.

– Pöy­dät saa­vat sil­lä ihan uu­den elä­män. Sa­moin keit­ti­ön kaa­pis­to­ja ja ta­so­ja olen pin­noit­ta­nut.

Mik­ro­se­men­tin voi sä­vyt­tää eri vä­rei­hin ku­ten muut­kin Pian käyt­tä­mät ma­te­ri­aa­lit.

– Olen myös pin­noit­ta­nut tak­ko­ja. Läm­mön­kes­tä­vil­lä laas­teil­la saa ai­kaan mie­let­tö­miä muu­tok­sia.

 

Efek­ti­sei­niä Pia te­kee esi­mer­kik­si ita­li­a­lai­sel­la me­tal­lin­hoh­toi­sel­la laas­til­la. Va­lin­nan­va­raa on niin vä­reis­sä kuin rou­heu­des­sa: osas­sa on ki­veä mu­ka­na ja osa hoh­taa enem­män, osa vä­hem­män.

– Laas­ti käy sei­nien li­säk­si hy­vin myös wc-ti­loi­hin ja keit­ti­ön vä­li­ti­laan li­sää­mäl­lä pin­taan ve­den­kes­tä­vän la­kan.

Usein hän käyt­tää pin­nois­sa myös ruos­te­maa­lia ja ku­pa­ri­maa­lia. Rau­ta­maa­lil­la maa­lat­tu pin­ta ruos­tuu ha­pet­teen avul­la ja ku­pa­ri­maa­lis­ta puo­les­taan tu­lee ha­pet­teen kans­sa tur­koo­si.

Uniik­kia jäl­keä syn­tyy myös maa­laa­mal­la sei­niin ku­vi­oi­ta sab­luu­noil­la.

 

Usein asi­ak­kaat ei­vät it­se kek­si ky­syä eri­lai­sia pin­to­ja ta­val­li­sen maa­lin tai ta­pe­tin si­jaan, ja yl­lät­ty­vät­kin esit­tei­tä näh­des­sään.

– Moni ei vält­tä­mät­tä edes tie­dä, mitä kaik­kea on tar­jol­la. Yri­tän saa­da ih­mi­set pois sii­tä ta­val­li­ses­ta va­lin­nas­ta, mut­ta ei se tar­koi­ta sitä, et­tä koko talo pi­täi­si sit­ten ol­la sel­lai­nen, riit­tää et­tä tu­lee vä­hän vä­riä elä­mään.

Suun­nit­te­lu voi läh­teä liik­keel­le pie­nes­tä: yh­del­le asi­ak­kaal­le et­sit­tiin me­tal­li­laas­ti­sei­nän vä­riä tau­lus­ta, toi­nen toi et­sin­nän poh­jak­si mal­ja­kon, jon­ka vä­ris­tä piti.

 

Isom­pien pin­to­jen li­säk­si Pia Ha­loi­la te­kee myös pyö­rei­tä tau­lu­ja. Ke­säl­lä 2022 ne sai­vat isom­man­kin ylei­sön, kun nii­tä oli Naan­ta­lis­sa ys­tä­vien asun­to­mes­su­koh­tees­sa.

Mdf-le­vyl­le teh­ty­jä tau­lu­ja voi ha­lu­tes­saan muun­taa sei­nä­va­lai­si­mik­si pis­tä­mäl­lä taus­tal­le va­lon hei­jas­tu­maan sei­nään.

– Tau­lut ei­vät esi­tä mi­tään. Tai voi­vat ne va­hin­gos­sa eh­kä esit­tää jo­ta­kin, ku­ten yk­si jos­sa näyt­tää ole­van ve­teen hei­jas­tu­vaa met­sää, hän nau­rah­taa.

Tau­lu­ja Pia te­kee asi­ak­kail­le mut­ta myös omak­si ilok­seen.

– Niis­sä saan käyt­tää va­paas­ti mie­li­ku­vi­tus­ta­ni.

Esi­merk­ki­ku­via:

Metallihohtoista laastia kylpyhuoneessa.

Metallihohtoista laastia kylpyhuoneessa.

Kiukaan henki.

Kiukaan henki.

Wc ennen...

Wc ennen...

...ja jälkeen. Seinissä ja lattiassa mikrosementtiä.

...ja jälkeen. Seinissä ja lattiassa mikrosementtiä.

Metallihohtoinen laasti makuuhuoneessa.

Metallihohtoinen laasti makuuhuoneessa.

Keittiökaapit tuunattuina uudessa käytössä.

Keittiökaapit tuunattuina uudessa käytössä.

Eteistilan ruosteinen tehosteseinä on tehty kovalevystä.

Eteistilan ruosteinen tehosteseinä on tehty kovalevystä.

Makuuhuoneessa tehosteena metallihohtoinen laasti.

Makuuhuoneessa tehosteena metallihohtoinen laasti.

Sisustustaulu makuuhuoneessa.

Sisustustaulu makuuhuoneessa.

Sisustustaulu.

Sisustustaulu.

Sisustustaulu.

Sisustustaulu.

Näköislehdet

Kysely