JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
16.2.2023 16.17

Ukrainalaiset voivat maaliskuusta alkaen hakea kotikuntaa verkossa

Uk­rai­nas­ta so­taa pa­en­neet voi­vat maa­lis­kuus­ta al­ka­en ha­kea ko­ti­kun­taa Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­ton verk­ko­si­vun kaut­ta il­man käyn­tiä vi­ras­tos­sa.

Ha­ki­jal­la pi­tää ol­la suo­ma­lai­nen hen­ki­lö­tun­nus ja vä­hin­tään vuo­si sit­ten ha­et­tu ti­la­päi­sen suo­je­lun oles­ke­lu­lu­pa.

Ko­ti­kun­ta mää­räy­tyy sen mu­kaan, mis­sä hen­ki­lö asuu. Ko­ti­kun­nan saa­tu­aan hän siir­tyy vas­taa­not­to­pal­ve­luis­ta kun­nan ja hy­vin­voin­ti­a­lu­een pal­ve­lui­den asi­ak­kaak­si ja kun­ta­lai­sek­si.

Ko­ti­kun­nan ha­ke­mi­nen pe­rus­tuu omaan har­kin­taan, mi­kään pak­ko ko­ti­kun­taa ei ole ha­kea. Ko­ti­kun­nas­ta on hyö­tyä, jos ai­koo jää­dä Suo­meen pi­dem­mäk­si ai­kaa. Se tuo kan­sa­lai­sel­le oi­keuk­sia ja vel­vol­li­suuk­sia. Esi­mer­kik­si kun­nan jär­jes­tä­mä las­ten päi­vä­hoi­to ja op­pi­vel­vol­li­suus kos­ke­vat vain kun­nan asuk­kai­ta.

Ko­ti­kun­ta Suo­mes­sa ei vai­ku­ta kan­sa­lai­suu­teen ei­kä se ole es­te, jos uk­rai­na­lai­nen ha­lu­aa myö­hem­min pa­la­ta Uk­rai­naan.

Digi- ja vä­es­tö­vi­ras­to jul­kai­see oh­jeet ja ha­ke­mus­lo­mak­keen maa­lis­kuus­sa. Vi­ras­tos­sa on myös aloit­ta­mas­sa nel­jä uk­rai­nan­kie­lis­tä neu­vo­jaa, jot­ka aut­ta­vat ko­ti­kun­taan liit­ty­vis­sä ky­sy­myk­sis­sä.

Suo­meen tuli vii­me vuon­na so­taa pa­koon lä­hes 47 000 uk­rai­na­lais­ta. Heis­tä 13 000 on maa­lis­kuus­sa asu­nut tääl­lä vuo­den.

Näköislehdet

Kysely