JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
20.12.2020 15.20

Uki vastaa ympäris­töyh­dis­tyk­selle: Avohakkuita maltillisesti

Tei­ja Uit­to

Uu­den­kau­pun­gin ym­pä­ris­töyh­dis­tys on teh­nyt aloit­teen, et­tä Uu­si­kau­pun­ki suo­je­li­si 17 pro­sent­tia omis­ta­mis­taan met­sis­tä sekä luo­pui­si avo­hak­kuis­ta tai ra­jai­si ne vain poik­keus­ta­pauk­siin.

Kau­pun­gin­hal­li­tus päät­ti vas­tauk­ses­taan kun­ta­lai­sa­loit­tee­seen. Vas­tauk­ses­sa to­de­taan, et­tä Uu­den­kau­pun­gin omis­ta­miin met­siin teh­dys­sä met­sä­suun­ni­tel­mas­sa on 2 150 heh­taa­ria in­ven­toi­tua met­sää ja met­siin on laa­dit­tu met­sä­suun­ni­tel­ma vuo­sil­le 2015– 2025.

Vuo­si­na 2016 –  2019 puus­toa on ha­kat­tu kes­ki­mää­rin 3 785 kuu­ti­o­ta, mikä on 43 pro­sent­tia vuo­tui­ses­ta kas­vus­ta. Kau­pun­ki on jo alen­ta­nut met­sis­tä saa­ta­vaa tuot­to­ta­voi­tet­ta yh­dek­sän vuo­den ta­kai­ses­ta 250 000 eu­ros­ta 125 000 eu­roon. Hak­kuu­sääs­töä on syn­ty­nyt vii­mei­sen nel­jän vuo­den ai­ka­na kes­ki­mää­rin 5 000 kuu­ti­o­ta.

Kau­pun­gin met­sis­sä on teh­ty 600 heh­taa­rin alu­eel­la Met­so-oh­jel­man kar­toi­tus ja sii­nä löy­tyi 108 heh­taa­ria Met­so-kri­tee­rit täyt­tä­viä alu­ei­ta. Nämä alu­eet ovat osa met­sä­suun­ni­tel­maa ja näi­den alu­ei­den suo­je­lus­sa to­teu­te­taan oma­eh­tois­ta hil­jais­ta suo­je­lua. Alu­eil­le ei koh­dis­te­ta hak­kui­ta ei­kä hoi­to­toi­men­pi­tei­tä, jot­ka hei­ken­täi­si­vät nii­den luon­to­ar­vo­ja.

Avo­hak­kui­ta­kin Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa teh­dään mal­til­li­ses­ti. Avo­hak­kui­ta on teh­ty vii­mek­si kau­pun­gin met­sis­sä vuon­na 2017, jol­loin suu­rin avo­ha­kat­tu alue oli 1,8 heh­taa­ria. Pie­niin avo­hak­kuu­a­loi­hin voi­daan pää­tyä, jos ker­rok­sel­li­suut­ta ei ole tai jos puus­to on tau­tien vai­vaa­maa.

Li­säk­si kau­pun­gin ai­kee­na on nos­taa esil­le Lo­ka­lah­del­la kau­pun­gin omis­ta­man yk­si­tyi­sen luon­non­suo­je­lu­a­lu­een laa­jen­ta­mi­nen 6,8 heh­taa­ril­la tai myy­mi­nen li­sä­a­lu­ei­neen. Tämä yk­si­tyi­nen luon­non­suo­je­lu­a­lue mu­kaan lu­kien kau­pun­gin met­sä­maas­ta on täl­lä het­kel­lä suo­jel­tu 96,2 heh­taa­ria.

Näköislehdet

Kysely