JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Terhi Ajosenpää ja Saija Peltola tutkivat kartasta Sorvakon alueen taajamametsiä.

Terhi Ajosenpää ja Saija Peltola tutkivat kartasta Sorvakon alueen taajamametsiä.

Jenni Kylänpää

Uutiset
Uusikaupunki
26.11.2020 16.40

Uki kysyy taaja­ma­met­sistä

Jen­ni Ky­län­pää

Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa on avat­tu täl­lä vii­kol­la taa­ja­ma­met­sä­ky­se­ly. Ky­se­lyn avul­la ha­lu­taan sel­vit­tää mikä on taa­ja­ma­met­sien mer­ki­tys uu­si­kau­pun­ki­lai­sil­le, ja mi­ten nii­den käyt­töä ja hoi­toa pi­täi­si ke­hit­tää. Taa­ja­ma­met­sät ovat asu­tuk­sen kes­kel­lä tai asu­tuk­sen lä­hei­syy­des­sä si­jait­se­via met­siä.

– Vas­taa­vaa ei ole kau­pun­gis­sa teh­ty ai­em­min. Met­sä­suun­ni­tel­mia on teh­ty enem­män ta­lou­del­li­ses­ta nä­kö­kul­mas­ta, mut­ta täs­sä ote­taan huo­mi­oon myös met­sien vir­kis­tys­käyt­tö ja nii­den mo­ni­muo­toi­suus, Uu­den­kau­pun­gin kau­pun­gin­puu­tar­hu­ri Sai­ja Pel­to­la ker­too.

Ky­se­lyyn vas­taa­mi­sen yh­tey­des­sä voi osoit­taa kar­tal­ta it­sel­le tär­ke­ät koh­teet ja esit­tää myös toi­vei­ta nii­hin liit­ty­en. Vas­tauk­set an­ne­taan ni­met­tö­mä­nä. Ky­se­ly­lo­ma­ke löy­tyy kau­pun­gin verk­ko­si­vuil­ta ja pa­pe­ri­se­na Pas­sa­ris­ta. Ver­kos­sa­kin voi va­li­ta vas­taa­ko pe­rin­tei­seen ky­se­lyyn vai kart­ta­poh­jai­seen ky­se­lyyn.

– Tar­koi­tuk­se­na on käyt­tää vas­tauk­sia apu­na muun mu­as­sa taa­ja­ma­met­sien kun­nos­sa­pi­to­luo­ki­tuk­ses­sa, Pel­to­la ker­too. Myös kaa­voi­tuk­ses­sa ja maan­käy­tön suun­nit­te­lus­sa ky­se­lyn tu­lok­sis­ta on apua.

Kun­nos­sa­pi­to­luo­ki­tus­ta teh­dään ai­na­kin aluk­si kes­kus­ta-alu­een taa­ja­ma­met­sis­sä Sant­ti­os­ta Sor­vak­koon. Ky­se­ly­vas­tauk­sia voi sil­ti an­taa muil­ta­kin alu­eil­ta. Taa­ja­ma­met­siä on Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa kaik­ki­aan noin tu­hat heh­taa­ria. Osia met­sis­tä on myös saa­ris­sa.

Luo­ki­tuk­sen ja pe­ri­aat­tei­den laa­din­nas­ta vas­taa Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa Län­si-Suo­men maa- ja ko­ti­ta­lous­nais­ten MKN Mai­se­ma­pal­ve­lut / Pro­Ag­ria Län­si-Suo­mi.

– Vi­he­ra­lu­ei­den kun­nos­sa­pi­to­luo­ki­tus­ta on uu­dis­tet­tu tänä vuon­na. On ole­mas­sa eri kun­nos­sa­pi­to­luo­kat met­sil­le, mai­se­ma- ja ym­pä­ris­tö­a­si­an­tun­ti­ja Ter­hi Ajo­sen­pää ker­too.

Kun­nos­sa­pi­to­luo­kat ovat ar­vo­met­sä, lä­hi­met­sä, ul­koi­lu- ja vir­kis­tys­met­sä, suo­ja­met­sä ja ta­lous­met­sä sekä la­ki­sää­tei­set suo­je­lu­a­lu­eet.

– Usein­han taa­ja­ma­met­sät voi­daan ko­kea hy­vin eri ta­voin. Toi­sen mie­les­tä jo­kin met­sä­a­lue voi ol­la sel­lai­nen, joka pi­täi­si ko­ko­naan pois­taa, kun taas jol­le­kin toi­sel­le se voi ol­la hy­vin­kin tär­keä vaik­ka mai­se­man kan­nal­ta. Sik­si oli­si­kin hyvä, et­tä mah­dol­li­sim­man moni vas­tai­si tä­hän ky­se­lyyn, Ajo­sen­pää sa­noo.

Ky­se­lyyn voi vas­ta­ta 7.12. as­ti.

Näköislehdet

Kysely