Härkälintu on luontokuvista tutun silkkiuikun lähisukulainen. Laji poikkeaa ulkoasultaan koreasta silkkiuikusta, mutta härkälinnun tiilenpunaiset ja harmaanruskeat sävyt sointuvat hyvin yhteen.
Härkälintu on levinneisyytensä painopisteeltä itäisempi laji kuin silkkiuikku, mutta lajia löytyy myös lännempää, jos vesistö on sopiva. Laji viihtyy hieman karummissa järvissä kuin silkkiuikku, joka on enimmäkseen rehevien lintuvesien ja -lahtien lintu.
Vakka-Suomen härkälintukanta on vahvistunut 2010-luvulla. Viime vuonna käynnistyneen neljännen lintuatlastutkimuksen mukaan lajin pesintä on varmistunut Kustavin tutkimusruudussa ja pesintään viittaavia reviireitä on ollut myös Laitilassa, Uudessakaupungissa, Taivassalossa ja Vehmaalla.
Härkälinnut ehtivät kasvattamaan poikasensa Suomen kesässä, jos pesintä ei viivästy liikaa. Aika haudonnan aloittamisesta poikasten itsenäistymiseen on yli sata vuorokautta, joten tiukkaa tekee, jos muninta viivästyy heinäkuuhun.
Härkälintujen uusintapesyeet ovat yleisiä, sillä ylivuotisista ruokojen varsista kyhätty kelluspesä hajoaa herkästi kovassa tuulessa.
Härkälinnun poikaset kehittyvät hyvin vettä eristävissä munissa, vaikka ne välillä kastuisivatkin. Kun poikaset ovat pieniä, emo kantaa niitä uidessaan joskus selässään.
Nimensä härkälintu on saanut soidinhuudostaan, joka muistuttaa härkämullikan mylvintää. Etelän mökkiläisten keskuudessa härkälintu jakaa mielipiteitä, sillä toisten mielestä sen karjunta on komea luonnonääni, toisten mielestä moottoriveneen meluakin pahempi häiriötekijä.
Markku Paakkinen