JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
25.5.2021 10.15

Ugin sihy-keskuksesta tulee Wintteri

Uu­den­kau­pun­gin si­vis­tys- ja hy­vin­voin­ti­kes­kuk­sen ni­mek­si on va­lit­tu Wint­te­ri. Tä­hän as­ti työ­ni­mel­lä Sihy tun­ne­tun uu­den mo­ni­toi­mi­ja­ta­lon ni­men juu­ret ovat sy­väl­lä kau­pun­gin his­to­ri­as­sa.

Al­ku­vuo­des­ta 2021 jär­jes­tet­tiin ky­se­ly, jos­sa kau­pun­ki­lai­set sai­vat eh­dot­taa omia ni­mi­vaih­to­eh­to­jaan. Uu­sia ni­mieh­do­tuk­sia tuli lä­hes 250 kap­pa­let­ta.

– Vas­taus­ten mää­rä yl­lät­ti po­si­tii­vi­ses­ti. Oli eri­tyi­sen hie­noa huo­ma­ta, kuin­ka pal­jon vas­taus­ten eteen oli näh­ty vai­vaa. Niis­sä oli käy­tet­ty luo­vuut­ta ja ne oli­vat hy­vin pe­rus­tel­tu­ja. Asia on sel­ke­äs­ti kau­pun­ki­lai­sil­le tär­keä, to­te­aa si­vis­tys­pal­ve­lu­jen eri­tyi­sa­si­an­tun­ti­ja In­ke­ri Par­vi­ai­nen.

Uu­si nimi löy­tyi kau­pun­ki­lai­sil­ta saa­tu­jen eh­do­tus­ten jou­kos­ta. Lop­pu­vai­hees­sa kä­sit­te­lys­sä oli muu­ta­ma vaih­to­eh­to, jois­ta Wint­te­ri va­li­koi­tui voit­ta­jak­si. Lo­pul­li­sen pää­tök­sen uu­des­ta ni­mes­tä vah­vis­ti vies­tin­tä­työ­ryh­män val­mis­te­lun poh­jal­ta kau­pun­gin­hal­li­tus.

– Wint­te­riin liit­ty­vä hie­no taus­ta ja ta­ri­na va­kuut­ti­vat mei­dät. Nimi liit­tyy vah­vas­ti uu­si­kau­pun­ki­lai­sen si­vis­tyk­sen ja kou­lu­maa­il­man his­to­ri­aan.

Wint­te­riä eri muo­dois­saan eh­dot­ti ni­mek­si use­am­pi­kin ky­se­lyyn vas­tan­nut.

– Eri Win­te­reil­lä on ol­lut suu­ri vai­ku­tus uu­si­kau­pun­ki­lais­ten hy­vin­voin­tiin ja si­vis­tyk­seen eri ai­koi­na. Uu­si mo­ni­toi­mi­ja­ta­lo on paik­ka, jos­sa kau­pun­ki­lai­set voi­vat op­pia, har­ras­taa ja ko­kea uu­sia asi­oi­ta. Uu­si nimi on­kin hie­no kun­ni­a­no­soi­tus ai­kai­sem­mil­le su­ku­pol­vil­le. Wint­te­ri-ni­mel­lä kun­ni­oi­tam­me Uu­den­kau­pun­gin rau­han juh­la­vuon­na eri­tyi­ses­ti kou­lu­mes­ta­ri ja pe­da­go­gi Jo­han­nes Win­te­rin työ­tä uu­si­kau­pun­ki­lais­ten hy­vin­voin­nin edis­tä­mi­ses­sä.

Ison­vi­han ja ve­nä­läis­ten mie­hi­tys­hal­lin­non ai­ka­na Uu­den­kau­pun­gin hal­lin­nos­ta vas­ta­si pe­da­go­gi Jo­han­nes Win­ter oman työn­sä ohes­sa. Win­ter toi­mi kau­pun­gis­sa vai­ke­a­na ai­ka­na oi­keu­den­mu­kai­ses­ti ja ra­ken­ta­vas­ti. Win­ter työs­ken­te­li re­hel­li­ses­ti ja kun­ni­ak­kaas­ti uu­si­kau­pun­ki­lais­ten par­haak­si.

– Kau­pun­gin asuk­kaat op­pi­vat ar­vos­ta­maan ja kun­ni­oit­ta­maan Jo­han­nes Win­te­riä. Tänä vuon­na, kun Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa juh­li­taan Uu­den­kau­pun­gin rau­han 300-vuo­tis­juh­laa, on pe­rus­tel­tua kun­ni­oit­taa 300 vuot­ta sit­ten kau­pun­gin his­to­ri­an­ku­lus­sa hy­vin myön­tei­ses­ti vai­kut­ta­nut­ta hen­ki­löä, Jo­han­nes Win­te­riä, to­te­aa Par­vi­ai­nen.

Kou­lu­mes­ta­rin vir­kaan Jo­han­nes­ta seu­ra­si hä­nen poi­kan­sa Gab­riel Win­ter. Myö­hem­min 1800- ja 1900-lu­ku­jen tait­tees­sa kau­pun­gis­sa vai­kut­ti opet­ta­ja San­ni Win­ter. Hän luot­sa­si myös uu­sia opet­ta­ja­nal­ku­ja, jot­ka ha­lu­si­vat apu­lai­so­pet­ta­jik­si ala­kou­luun. Opet­ta­ja­nu­ran­sa jäl­keen San­ni ryh­tyi kir­ja­kaup­pi­aak­si. Yh­des­sä avi­o­mie­hen­sä Her­man Win­te­rin kans­sa San­ni huo­leh­ti kau­pun­ki­lais­ten kir­jal­li­ses­ta si­vis­tyk­sen ta­sos­ta yli 50 vuot­ta.

Si­vis­tys- ja hy­vin­voin­ti­kes­kuk­sen uu­den ni­men ide­oin­tiin osal­lis­tu­nei­den kes­ken on ar­vot­tu vii­si lah­ja­kort­tia uu­si­kau­pun­ki­lai­siin liik­kei­siin. Lah­ja­kor­tit voit­ti­vat Os­si Syr­jä­lä, Tei­ja Kor­pe­la, Oi­vi Sa­lo­hon­ka, Is­mo Ran­ta­la ja Sep­po Saa­rio.

Näköislehdet

Kysely