JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Haastattelupäivänä syksyn värit olivat vielä kirkkaimmillaan Minna Ylösen pihassa.

Haastattelupäivänä syksyn värit olivat vielä kirkkaimmillaan Minna Ylösen pihassa.

Sari Honkasalo

Uutiset
Mynämäki
13.11.2020 10.36

Työn ohessa tohtoriksi

Kun my­nä­mä­ke­läi­sen Min­na Ylö­sen esi­mies eh­dot­ti väi­tös­kir­jan te­koa, Ylö­nen ajat­te­li et­tä "en­hän minä mi­kään tut­ki­ja ole". Asia jäi kui­ten­kin mu­hi­maan, ja joh­ti sii­hen, et­tä tänä syk­sy­nä Ylö­nen väit­te­li Tu­run yli­o­pis­tos­sa ter­veys­tie­tei­den toh­to­rik­si.

Hel­sin­gis­sä syn­ty­nyt, Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa kou­lut yli­op­pi­laak­si as­ti käy­nyt Ylö­nen kou­lut­tau­tui en­sin apu­hoi­ta­jak­si ja sit­ten sai­raan­hoi­ta­jak­si, ja työs­ken­te­li pit­kään pää­a­si­as­sa Tu­run kau­pun­gil­la so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­los­sa van­hus­ten lai­tos­hoi­dos­sa.

Työ­u­ran ede­tes­sä tar­jou­tui mah­dol­li­suus osal­lis­tua ke­hit­tä­misp­ro­jek­tei­hin, ja Ylö­nen in­nos­tui yli­o­pis­to-opis­ke­lus­ta. Hän luki en­sin hoi­to­tie­teen opin­to­ja avoi­mes­sa yli­o­pis­tos­sa ja ke­säy­li­o­pis­tos­sa cum lau­deen saak­ka, kun­nes haki yli­o­pis­toon ter­veys­tie­teen mais­te­ri­o­pin­toi­hin val­mis­tu­en vuon­na 2003.

Van­hus­ten­huol­lon osas­ton­hoi­ta­ja­na ol­les­saan Ylö­sel­le tar­jou­tui mah­dol­li­suus työs­ken­nel­lä Tu­run ter­veys­toi­men hal­lin­nos­sa hal­lin­to­y­li­hoi­ta­jan alai­suu­des­sa.

Sil­lä tiel­lä hän on edel­leen, mut­ta vä­liin mah­tuu yk­si ir­ti­ot­to.

– Olen ai­na aja­tel­lut, et­tä olen opet­ta­ja. Olen­kin toi­mi­nut mo­nia vuo­sia lu­en­to-opet­ta­ja­na am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa, am­mat­ti-ins­ti­tuu­tis­sa ja yli­o­pis­tos­sa, ja han­kin Hä­meen­lin­nan am­ma­til­li­ses­ta opet­ta­ja­kor­ke­a­kou­lus­ta myös am­ma­til­li­sen opet­ta­jan pä­te­vyy­den vuon­na 2006.

Sen jäl­keen Ylö­nen toi­mi kol­me kuu­kaut­ta pää­toi­mi­se­na lu­en­to-opet­ta­ja­na am­mat­ti­kor­ke­a­kou­lus­sa.

– Huo­ma­sin, et­tä se ei vält­tä­mät­tä sit­ten ol­lut ai­na­kaan sil­loin sitä mitä ha­lu­sin pää­toi­mi­ses­ti teh­dä, ja pa­la­sin omaan työ­hö­ni.

Väi­tös­kir­ja­tut­ki­muk­sen Min­na Ylö­nen aloit­ti vuon­na 2012, jäl­leen ko­ko­naan pää­työn ohes­sa ku­ten ai­em­mat­kin yli­o­pis­to-opin­not.

– Mik­si näin olen va­paa-ai­ka­ni käyt­tä­nyt, on täy­sin oma va­lin­ta. Ei toh­to­ri­väi­tös mi­nul­le am­ma­til­li­ses­ti tuo li­sää palk­kaa ei­kä muu­ta työ­ku­vaa­ni, vaan li­sä­ar­vo­na on ol­lut it­se­ni ke­hit­tä­mi­nen.

Työ sy­ven­si omia tie­to­ja, ja toi uu­sia kan­sain­vä­li­si­ä­kin ko­ke­muk­sia.

– Olen pääs­syt Eu­roop­paan kan­sain­vä­li­siin kon­fe­rens­sei­hin esit­tä­mään omaa tut­ki­mus­ta­ni ja vuon­na 2014 kah­dek­si vii­kok­si Bra­si­li­aan kan­sain­vä­li­sen vaih­to-oh­jel­man kaut­ta.

Ylö­nen ker­too ai­na ar­vos­ta­neen­sa jat­ku­van opis­ke­lun ajat­te­lua, ja tut­ki­mus­ta­kin hän ai­koo vie­lä jat­kaa.

– Sit­keyt­tä väi­tös­kir­jan teko vaa­ti, ja eh­kä vä­hän vink­sah­ta­nut­kin pi­tää ol­la, kun täl­lais­ta vii­si­kymp­pi­se­nä te­kee, mut­ta kyl­lä se niin vei mu­ka­naan.

Väi­tök­ses­sä Min­na Ylö­nen tut­ki, voi­daan­ko ko­ti­hoi­don hoi­to­työn­te­ki­jöi­den tie­to­poh­jaa pa­ran­taa in­ter­net-poh­jai­sel­la täy­den­nys­kou­lu­tuk­sel­la.

– Työ­hö­ni on vuo­sia kuu­lu­nut hoi­to­työn osaa­mi­sen var­men­ta­mi­seen liit­ty­vät ku­vi­ot ja täy­den­nys­kou­lu­tuk­sen koor­di­naa­tio. Olen miet­ti­nyt, mi­ten var­mis­te­taan, et­tä täy­den­nys­kou­lu­tuk­sel­la oi­ke­as­ti on vai­ku­tuk­sia, ja mi­ten val­ta­kun­nal­li­set hoi­to­suo­si­tuk­set ja näyt­töön pe­rus­tu­va tie­to jal­kau­te­taan käy­tän­nön työ­hön.

Ai­heek­si hän va­lit­si las­ki­mo­haa­va­hoi­don, kos­ka haa­vo­jen esiin­ty­vyys li­sään­tyy vä­es­tön ikään­ty­es­sä, ja useim­mi­ten nii­tä hoi­de­taan ko­ti­hoi­dos­sa.

– Mi­nua kiin­nos­taa se, mi­ten hoi­ta­jan tu­li­si hoi­taa po­ti­las­ta ko­ko­nai­suu­te­na, jot­ta haa­va pa­ra­ni­si tai nii­tä ei tu­li­si lain­kaan.

Ylö­nen ha­lu­si tut­kia ai­het­ta ko­ti­hoi­dos­sa, kos­ka ai­em­pi tut­ki­mus on kes­kit­ty­nyt lai­to­sym­pä­ris­töön, jos­sa hoi­ta­jal­la on ai­na pai­kal­la kol­le­ga tai lää­kä­ri, jol­ta voi kon­sul­toi­da.

–Ko­ti­hoi­dos­sa hoi­ta­ja on yk­sin, ja esi­mer­kik­si kir­jaa­mi­sen pi­tää ol­la kun­nos­sa, jot­ta seu­raa­va tie­tää, mi­ten po­ti­laan ja haa­van ti­lan­ne on ke­hit­ty­nyt.

Tut­ki­mus vah­vis­ti Ylö­sen uu­moi­lun sii­tä, et­tä suo­si­tuk­set ei­vät ole hoi­ta­jien tie­dos­sa niin hy­vin kuin pi­täi­si. Hoi­ta­jat myös ar­vi­oi­vat tie­ton­sa pa­rem­mak­si kuin ne ovat. Tut­ki­muk­ses­sa ke­hi­tet­ty ope­tu­soh­jel­ma pa­ran­si sekä tie­to­ja et­tä hoi­ta­jien ky­kyä ar­vi­oi­da omaa tie­to­aan, mut­ta ei vai­kut­ta­nut tai­toi­hin.

Tut­ki­muk­ses­sa oli mu­ka­na hen­ki­lö­kun­taa kah­den kau­pun­gin ko­ti­hoi­dos­ta. Haa­va­hoi­don käy­tän­nöt näyt­tä­vät vaih­te­le­van kau­pun­kien vä­lil­lä, vaik­ka suo­si­tuk­set ovat sa­man­lai­set koko Suo­mes­sa.

Yh­te­nä joh­to­pää­tök­se­nä on­kin, et­tä osaa­mi­sen yl­lä­pi­tä­mi­sek­si on vält­tä­mä­tön­tä luo­da ra­ken­teet, joil­la uu­si näyt­töön pe­rus­tu­va tie­to saa­daan käyt­töön il­man suu­ria in­ves­toin­te­ja hen­ki­lö­kun­nan kou­lu­tuk­seen.

– Esi­mer­kik­si Käy­pä hoi­to -suo­si­tuk­set ovat kaik­kien am­mat­ti­lais­ten käy­tet­tä­vis­sä, ja nii­den käyt­töä konk­reet­ti­ses­ti päi­vit­täi­ses­sä hoi­dol­li­ses­sa pää­tök­sen­te­os­sa myös hoi­to­työs­sä oli­si tär­ke­ää tu­kea, Ylö­nen ko­ros­taa.

Sari Hon­ka­sa­lo

Fak­ta

Ikä: 54

Asuu: My­nä­mä­en Su­ni­las­sa

Per­he: avi­o­mies Ari ja kis­sat Tep­po ja Topi

Am­mat­ti: yli­hoi­ta­ja

Har­ras­tuk­set: ul­koi­lu, kä­si­työt, lu­ke­mi­nen

Mot­to: opis­ke­lu kan­nat­taa ai­na

Näköislehdet

Kysely