JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Mynämäki
14.4.2023 6.50

Tuuli­voi­ma­kaavan muistutusaika menossa

Sari Hon­ka­sa­lo

My­nä­mä­en kun­nan au­di­to­rio täyt­tyi vii­meis­tä paik­kaa myö­den kes­ki­viik­ko­na pi­de­tys­sä ylei­sö­ti­lai­suu­des­sa, jos­sa esi­tel­tiin par­hail­laan näh­tä­vil­lä ole­vaa Kol­sa-Ju­van­suon tuu­li­voi­ma­puis­ton osa­y­leis­kaa­va­eh­do­tus­ta.

Suun­nit­teil­la ole­vis­ta tuu­li­voi­ma­lois­ta seit­se­män si­joit­tuu My­nä­mä­en Ju­van­suon alu­eel­le ja nel­jä Lai­ti­lan puo­lel­le Kol­san alu­eel­le. Kaa­va-alu­eel­ta on Veh­maan kes­kus­taan noin 8 ki­lo­met­riä, My­nä­mä­en kes­kus­taan 10 ja Lai­ti­lan kes­kus­taan noin 14. Kaa­va-alu­een itä­puo­lel­la kul­kee Ka­si­tie ja sii­tä ris­te­ä­vä Krou­vi­num­men­tie.

Han­ket­ta vie eteen­päin Abo Wind Oy. Se on han­ke­ke­hi­ty­sy­ri­tys, joka ei it­se omis­ta puis­to­ja.

– Val­mis­tu­mi­sen jäl­keen ne myy­dään puh­taas­ta vih­re­äs­tä ener­gi­as­ta kiin­nos­tu­neel­le pää­o­ma­si­joit­ta­jal­le, ker­toi pro­jek­ti­joh­ta­ja Ka­ro­lii­na Ok­sa­nen.

Hän ko­ros­ti, et­tä Abo Wind ei sen­kään jäl­keen ka­toa min­ne­kään, vaan sen tar­jo­a­miin pal­ve­lui­hin kuu­lu­vat myös käy­tö­nai­kai­set huol­to­pal­ve­lut.

Abo Wind on aloit­ta­nut toi­min­tan­sa Suo­mes­sa vuon­na 2013. Sil­lä on täl­lä het­kel­lä pys­ty­tet­ty­nä 76 voi­ma­laa, lä­hin Lo­ka­lah­del­la. Ra­ken­teil­la on 19 voi­ma­laa ja kaa­voi­tuk­ses­sa 20 han­ket­ta, jois­sa yh­teen­sä 485 voi­ma­laa mu­kaan lu­kien My­nä­mä­en–Lai­ti­lan han­ke.

Kaa­va­eh­do­tus­ta esi­tel­lyt ark­ki­teh­ti Timo Rysä Sweco Fin­land Oy:stä ker­toi, et­tä kaa­van­laa­din­nas­sa on kiin­ni­tet­ty erit­täin pal­jon huo­mi­o­ta me­lun­hal­lin­nal­li­siin ky­sy­myk­siin.

– Se esi­mer­kik­si on vai­kut­ta­nut kaa­va-alu­een ra­jauk­seen, ja alu­et­ta on aloi­tus­vai­hees­sa kas­va­tet­tu 1200 heh­taa­ris­ta va­jaa­seen 2000 heh­taa­riin.

Väl­ke­vai­ku­tus­ten vä­hen­tä­mi­sek­si al­ku­pe­räi­ses­tä 12 myl­lys­tä jä­tet­tiin poh­joi­sin pois.

Myl­ly­jen si­joi­tus­pai­kat on kaa­vas­sa mer­kit­ty oh­jeel­li­si­na tv-alu­ei­na, joi­den si­säl­le myl­ly­jen ra­ken­tei­den root­to­ria myö­den tu­lee ko­ko­nai­suu­des­saan si­joit­tua.

– Voi­ma­loil­la on sen si­säl­lä tiet­ty hie­no­sää­det­tä­vyys sen mu­kaan, mil­lai­set pe­rus­ta­mi­so­lo­suh­teet alu­eel­la on. Tark­ka si­joi­tus mää­ri­tel­lään ra­ken­nus­lu­vi­tuk­sen yh­tey­des­sä si­to­vas­ti.

Osas­sa sää­det­tä­vyyt­tä on vä­hem­män ja myl­lyn paik­ka on tiuk­kaan ra­jat­tu luon­to­ar­vo­jen ta­kia.

Yk­sit­täi­sen voi­ma­lan kor­keus saa ol­la enin­tään 300 met­riä maan­pin­nas­ta.

Kaa­vaa ja sen rin­nal­la jo teh­tyä ym­pä­ris­tö­vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­tia var­ten on teh­ty noin 30 eri­lais­ta sel­vi­tys­tä, eri­tyi­ses­ti luon­to­ar­voi­hin liit­ty­viä. Suu­rin osa niis­tä on lu­et­ta­vis­sa kaa­va-ai­neis­ton liit­tei­nä.

Eri­tyis­piir­tee­nä kaa­va-alu­een itä­reu­na si­joit­tuu kah­den su­si­re­vii­rin reu­nal­le. Su­sia ja esi­mer­kik­si pe­to­lin­tu­jen pe­siä kos­ke­vat sel­vi­tyk­set ei­vät ole jul­ki­ses­ti esil­lä, vaan ne ovat vain vi­ra­no­mais­käy­tös­sä.

Ylei­sön kom­men­teis­sa tätä kum­mas­tel­tiin.

– Mi­tään mys­tiik­kaa tä­hän ei lii­ty. Uha­na­lais­ten la­jien pe­si­mä­tie­to­ja ei saa jul­kais­ta, kos­ka ih­mi­set voi­vat käyt­tää nii­tä vää­rin, Ok­sa­nen to­te­si.

– Jos­sain on epä­huo­mi­os­sa esi­mer­kik­si jul­kais­tu tie­to­ja kas­vi­la­jeis­ta, ja joku nok­ke­la on sit­ten käy­nyt ha­ke­mas­sa nii­tä ko­ti­pi­haan­sa, Timo Rysä ker­toi esi­merk­ki­nä.

Su­siin lii­ty­vä tie­to on Ry­sän mu­kaan hank­keen ai­ka­na olen­nai­ses­ti tar­ken­tu­nut, esi­mer­kik­si per­he­re­vii­rit ovat ai­ka uu­sia.

– Kai­kil­ta tv-alu­eil­ta on kar­toi­tet­tu su­den pe­sin­tään so­vel­tu­vat koh­teet. Tv-alu­eil­ta nii­tä ei löy­ty­nyt yh­tään, mut­ta nii­den lie­peil­tä bi­o­lo­git löy­si­vät nel­jä. Mut­ta myös muu­al­la kaa­va-alu­eel­la ja sen ul­ko­puo­lel­la on pal­jon so­vel­tu­vaa lou­hik­koa, eli sen mu­kaan ei ole ole­tet­ta­vaa, et­tä hank­keel­la oli­si vai­ku­tuk­sia su­sien pe­sin­tään.

Kaa­van yleis­mää­räyk­siin on si­säl­ly­tet­ty, et­tä su­sien pe­sin­tään so­vel­tu­vat koh­teet tu­lee kar­toit­taa en­nen huol­to­ties­tön ja maa­kaa­pe­liyh­teyk­sien to­teut­ta­mis­ta, ja teh­dä lin­jauk­siin tar­vit­ta­es­sa tar­kis­tuk­sia sen pe­rus­teel­la.

– En muis­ta, et­tä mis­sään kaa­vas­sa oli­si näin yk­si­tyis­koh­tai­ses­ti asia to­det­tu, ja pyyn­tö tä­hän tuli han­ke­toi­mi­jal­ta, Rysä pai­not­ti.

Ylei­sö­kom­men­teis­sa Pat­rik Sal­mi­nen toi esil­le YVA-lau­sun­nos­sa ol­leen Ely-kes­kuk­sen suo­si­tuk­sen jat­ku­va­peit­tei­ses­tä met­sän­kas­va­tuk­ses­ta mai­se­mal­lis­ten seik­ko­jen ta­kia, ja huo­maut­ti, et­tä se voi tar­koit­taa met­sä­no­mis­ta­jil­le iso­ja­kin tu­lon­me­ne­tyk­siä.

Timo Ry­sän mu­kaan Ely:n lau­sun­to ei tar­koi­ta sitä, et­tä mer­kin­tä yk­si yh­teen vie­täi­siin kaa­va­rat­kai­sui­hin.

– Kaa­va­mää­räyk­sis­sä ei ale­ta sil­lä tark­kuu­del­la met­sän­hoi­to-oh­jei­ta an­ta­maan, Rysä to­te­si.

Abo Win­din ke­hi­tys­joh­ta­ja Aman­da Card­well muis­tut­ti, et­tä tä­män ta­kia väl­ke­mal­lin­nuk­set on teh­ty myös il­man puus­toa.

– Suun­ni­tel­ma on teh­tä­vä niin, et­tä se on to­teu­tet­ta­vis­sa myös sil­loin, jos tu­lee hak­kui­ta, Card­well to­te­si.

– Ei ole mei­dän int­res­sis­sä läh­teä ra­joit­ta­maan met­sä­no­mis­ta­jien oi­keut­ta hoi­taa met­sään­sä, muis­tut­ti Ka­ro­lii­na Ok­sa­nen.

Ant­ti Se­pän ky­sy­myk­seen maan vuok­raus­ti­lan­tees­ta Ok­sa­nen vas­ta­si, et­tä vuok­ra­so­pi­muk­sia on nyt teh­ty vä­hän yli puo­let.

Abo Wind Oy:n Sami Käl­li puo­les­taan vas­ta­si säh­kön siir­to­kaa­pe­leis­ta, et­tä mo­lem­mat reit­ti­vaih­to­eh­dot ovat vie­lä mah­dol­li­sia, ja asi­as­ta neu­vo­tel­laan Ca­ru­nan ja Fing­ri­din kans­sa. Suun­ni­tel­miin vai­kut­taa osal­taan esi­mer­kik­si se, mi­hin suun­taan säh­kö siir­re­tään Ka­lan­tiin tu­le­vas­ta au­rin­ko­voi­ma­las­ta.

Kes­kus­te­lua he­rät­ti myös voi­ma­loi­den vai­ku­tus kiin­teis­tö­jen ar­voon. Ok­sa­nen esit­te­li FCG Fin­nish Con­sul­ting Grou­pin ja Ta­lous­tut­ki­muk­sen vii­me vuon­na te­ke­mää tut­ki­mus­ta. Otok­se­na oli seit­se­mäl­lä paik­ka­kun­nal­la 1134 asun­to­kiin­teis­tö­kaup­paa vuo­si­na 2012–21.

– Sen mu­kaan tuu­li­voi­ma­loi­den käyt­töö­no­tol­la ei ole ol­lut ti­las­tol­lis­ta vai­ku­tus­ta asuin- ja lo­ma­kiin­teis­tö­jen hin­taan, ja hin­ta­ta­soa se­lit­tä­vät muut te­ki­jät.

Ylei­sö­kom­men­teis­sa kri­ti­soi­tiin, et­tä kym­me­nen vuo­den jak­sol­la on ol­lut koko ajan myl­ly­jen suun­nit­te­lu tie­dos­sa eli ver­tai­lua ei ole ti­lan­tee­seen, jos­sa myl­lyis­tä ei ole tie­toa.

Ei­ja Kos­ki­vaa­raa kiin­nos­ti, mitä on ta­pah­tu­nut nii­den kun­tien asu­kas­lu­vul­le, jois­sa on Abo Win­din tuu­li­voi­ma­loi­ta.

– Kah­des­sa kun­nas­sa on teh­ty asu­kas­ky­se­ly vuo­si puis­to­jen val­mis­tu­mi­sen jäl­keen. Tu­los­ten mu­kaan huo­li vä­he­nee, kun puis­to on val­mis ja vai­ku­tuk­set on to­del­li­ses­ti sel­vil­lä, Ok­sa­nen to­te­si.

– Haa­pa­jär­vi, jon­ne olem­me ra­ken­ta­neet eni­ten, kaa­voit­taa koko ajan uu­sia hank­kei­ta. Tuu­li­voi­maan liit­ty­vää muut­to­tap­pi­o­tie­toa meil­lä ei ole, ylei­nen vä­es­tön­ke­hi­tys mer­kit­see enem­män kuin tuu­li­voi­ma, to­te­si Card­well.

Kos­ki­vaa­ra epäi­li myös, et­tä jos nyt tu­lee 11 myl­lyä, tu­lee­ko myö­hem­min vie­lä li­sää.

– Kos­ka me­lu­vai­ku­tuk­set ei­vät saa ylit­tyä asuin- ei­kä va­paa-ajan­kiin­teis­töis­sä, tätä alu­et­ta ei pys­ty­tä enem­pää laa­jen­ta­maan, Ok­sa­nen to­te­si.

Mart­ti Su­van­to toi esil­le Poh­jan­maal­ta kuul­leen­sa ti­lan­teen myl­ly­jen me­lu­hai­tas­ta.

Card­wel­lin mu­kaan Abo Win­din tuu­li­voi­ma­lois­sa ei ole me­luon­gel­mia ol­lut, ja jos raja-ar­vo­ja ko­vem­paa me­lua kuu­lui­si, voi­ma­las­sa on jo­ta­kin vi­kaa ja omis­ta­jan on se kor­jat­ta­va.

– Mei­dän int­res­sis­sä on, et­tä voi­ma­lat toi­mi­vat, sil­lä muu­toin oli­si vai­ke­aa vie­dä seu­raa­vaa han­ket­ta eteen­päin.

Met­säs­tyk­sel­le ai­heu­tu­vaan hait­taan Abo Win­din edus­ta­jat to­te­si­vat ko­ke­mus­ten osoit­ta­neen, et­tä ra­ken­nu­sai­ka­na riis­ta saat­taa jon­kin ai­kaa väl­tel­lä alu­et­ta mut­ta pa­laa myö­hem­min.

Ti­lai­suu­den ylei­sös­sä oli mu­ka­na myös My­nä­mä­es­sä al­ku­ke­säl­lä kun­nan­joh­ta­jan työt aloit­ta­va Ca­ri­ta Mai­si­la, jon­ka ny­kyi­ses­sä työ­pai­kas­sa Mart­ti­las­sa tuu­li­voi­maa on jo ra­ken­net­tu.

Mai­si­lan mu­kaan Mart­ti­las­sa ku­kaan ei suh­tau­tu­nut eri­tyi­sen in­to­hi­moi­ses­ti tuu­li­voi­man puo­les­ta, mut­ta mah­dol­li­suu­teen tar­tut­tiin, ja ko­ke­muk­set ovat ol­leet hy­viä.

– Asu­kas­ky­se­lyn mu­kaan to­del­li­suus oli vä­hem­män paha kuin pe­lät­tiin. Vii­me vuon­na teh­tiin val­tuus­to­a­loit­teen pe­rus­teel­la koko kun­nan kat­ta­va tuu­li­voi­ma­sel­vi­tys, jos­sa et­sit­tiin uu­sia so­vel­tu­via alu­ei­ta, mut­ta nii­tä ei löy­ty­nyt, kos­ka Mart­ti­la on niin ti­he­äs­ti asut­tu, Mai­si­la ker­toi.

Hän ker­toi, et­tä ylei­sin ky­sy­mys, joka kun­nan­joh­ta­jal­ta ny­kyi­sin ky­sy­tään on se, mik­sei­vät myl­lyt taas­kaan pyö­ri. Syy­nä tä­hän on väl­ke­vai­ku­tus­ta vä­hen­tä­vä tek­niik­ka eli myl­ly sei­soo sen ajan, kun au­rin­ko pais­taa tie­tys­sä kul­mas­sa sii­hen.

Fak­ta

Kaa­va­eh­do­tus on näh­tä­vil­lä 2.5. saak­ka, jo­hon men­nes­sä osal­li­sil­la ja kun­nan jä­se­nil­lä on mah­dol­li­suus muis­tu­tus­ten esit­tä­mi­seen.

Kaa­va-ai­neis­to löy­tyy kun­nan­vi­ras­tos­ta sekä kun­nan verk­ko­si­vul­ta: https://www.my­na­ma­ki.fi/vi­reil­la-ole­vat-kaa­va­hank­keet.

Muis­tu­tus­ten tu­lee ol­la pe­ril­lä kir­jal­li­si­na 2.5. klo 15 men­nes­sä, pos­tit­se osoit­teel­la My­nä­mä­en kun­ta, Veh­maan­tie 111, 23100 My­nä­mä­ki tai säh­kö­pos­tit­se kun­ta@my­na­ma­ki.fi.

Näh­tä­vil­lä olon jäl­keen kaa­va­eh­do­tuk­seen teh­dään tek­ni­siä tar­kis­tuk­sia ja käy­dään vi­ra­no­mais­neu­vot­te­lut, jon­ka jäl­keen kaa­va tu­lee My­nä­mä­en ja Lai­ti­lan val­tuus­to­jen hy­väk­syt­tä­väk­si.

Oi­keus­vai­kut­teis­ta kaa­vaa käy­te­tään tuu­li­voi­ma­loi­den ra­ken­nus­lu­vi­tuk­sen pe­rus­tee­na.

Näköislehdet

Kysely