JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
18.2.2024 13.40

Tutkimus petojen vaikutuksista hirvieläimiin ja riista­ruo­kin­nasta

Luon­non­va­ra­kes­kus (Luke) aloit­taa laa­jan tut­ki­muk­sen pe­to­jen vai­ku­tuk­sis­ta pie­niin hir­vie­läi­miin ja riis­ta­ruo­kin­nan ym­pä­ris­tö­ter­veys­ris­keis­tä.

Tut­ki­mus to­teu­te­taan Lou­nais-Suo­mes­sa, jos­sa pien­ten hir­vie­läin­ten, eri­tyi­ses­ti val­ko­hän­tä­peu­ro­jen, kan­nat ovat kas­va­neet 2000-lu­vul­la voi­mak­kaas­ti. Alu­eel­la on myös ak­tii­vis­ta riis­ta­ruo­kin­taa.

Pien­ten hir­vie­läin­ten mää­rän kas­va­es­sa pe­to­e­läi­met ovat al­ka­neet hyö­dyn­tää kas­va­nut­ta saa­lis­re­surs­sia. La­jien vä­li­sis­tä peto-saa­lis­suh­teis­ta ei ole ko­ti­mais­ta tut­ki­mus­tie­toa. Riis­ta­ruo­kin­nan eko­lo­gi­sia ja ym­pä­ris­tö­ter­vey­del­li­siä vai­ku­tuk­si­a­kaan ei ole Suo­mes­sa tut­kit­tu pe­rus­teel­li­ses­ti, vaik­ka ruo­kin­ta on pai­koin mit­ta­vaa.

– Nyt al­ka­vil­la hank­keil­la py­ri­tään vas­taa­maan tä­hän tie­to­tar­pee­seen, to­te­a­vat hank­kei­den tut­ki­jat Il­po Ko­jo­la ja Mar­kus Me­lin Lu­kes­ta.

Suo­mes­sa ruo­ki­taan eten­kin kau­ri­se­läi­miä ja vil­li­si­ko­ja. Ruo­kin­noil­la käy myös pien­pe­to­ja ruo­kin­nan ja li­sään­ty­neen jyr­si­jä­mää­rän hou­kut­te­le­mi­na.

Ruo­kin­ta­pai­koil­la eläin­ti­hey­det kas­va­vat ja eläin­ten vä­li­set kon­tak­tit li­sään­ty­vät, mikä li­sää tau­tien ja lois­ten ker­ty­mis­tä ruo­kin­ta­pai­koil­le ja le­vi­ä­mis­tä mui­hin eläi­miin. Tätä pi­de­tään ruo­kin­to­jen yh­te­nä va­ka­vim­mis­ta hai­tois­ta.

– Hank­kees­sam­me kar­toi­te­taan riis­ta­ka­me­ra­seu­ran­nal­la, mit­kä eläin­la­jit ruo­kin­ta­pai­koil­la vie­rai­le­vat ja kuin­ka run­sai­na mää­ri­nä. Näyt­tee­no­tol­la sel­vi­te­tään eläin­ten mu­ka­na ruo­kin­ta­pai­koil­le kul­keu­tu­vat tau­dit ja loi­set sekä ar­vi­oi­daan ris­kit näi­den le­vi­ä­mi­ses­tä vil­li- tai tuo­tan­to­e­läi­miin tai ih­mi­siin, Me­lin sel­ven­tää.

Riis­ta­ruo­kin­nan ym­pä­ris­tö­ter­veys­ris­kei­hin kes­kit­ty­vää Ris­ki­ruo­kin­ta-hank­keen to­teut­ta­vat yh­des­sä Luon­non­va­ra­kes­kus ja Ruo­ka­vi­ras­to.

Toi­ses­sa al­ka­vas­sa hank­kees­sa sel­vi­te­tään pien­ten hir­vie­läin­ten liik­ku­mis­ta ja käyt­täy­ty­mis­tä suh­tees­sa nii­tä saa­lis­ta­vien pe­to­jen esiin­ty­mi­seen sekä pe­to­jen vai­ku­tus­ta pien­ten hir­vie­läin­ten kan­toi­hin.

Ti­hei­den peu­ra- ja kau­ris­kan­to­jen alu­eel­la lou­nai­ses­sa Suo­mes­sa run­sas­lu­kui­sim­mat pie­niä hir­vie­läi­miä saa­lis­ta­vat suur­pe­dot ovat il­ves ja susi. Ra­vin­to­tut­ki­muk­sen ta­voit­tee­na on sel­vit­tää pien­ten hir­vie­läin­ten mer­ki­tys il­vek­sen ja su­den ra­vin­to­na. Suo­sii­ko il­ves esi­mer­kik­si enem­män met­sä­kau­ris­ta ja susi enem­män suu­ri­ko­koi­sem­paa val­ko­hän­tä­peu­raa?

Tut­ki­mus­ta var­ten pan­noi­te­taan val­ko­hän­tä­peu­ro­ja ja met­sä­kau­rii­ta hel­mi­kuun puo­len­vä­lin ja maa­lis­kuun lo­pun vä­lil­lä yh­teis­työs­sä met­säs­tys­seu­ro­jen kans­sa. Pan­noi­tuk­sia teh­dään alu­eil­la, joil­la on su­si­re­vii­re­jä ja alu­eil­la, joil­la esiin­tyy vain il­ves­tä. Näin py­ri­tään erot­ta­maan, mikä on kum­man­kin la­jin vai­ku­tus pien­ten hir­vie­läin­ten kan­toi­hin. Il­ves­ten pan­noi­tuk­set al­ka­vat myö­hem­min. Hank­kees­sa ei pan­noi­te­ta su­sia.

Näköislehdet

Kysely