JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Misteli talvilevossa.

Misteli talvilevossa.

Jouni Issakainen

Uutiset
21.1.2024 13.30

Tieto suomen misteleistä täsmentynyt – Mietoisten ja Sauvon välillä 1500 pensasta

Mis­te­li (Vis­cum al­bum) on elin­ta­voil­taan kiin­nos­ta­va, ai­na­vi­han­ta pen­sas, joka kas­vaa puo­li­loi­se­na pui­den ok­sil­la. Meil­lä sitä on löy­det­ty vas­ta vuo­des­ta 2016 läh­tien, ja vain Var­si­nais-Suo­mes­ta.

Tu­run yli­o­pis­ton luon­non­tie­teel­li­sen mu­se­on tut­ki­jat Jou­ni Is­sa­kai­nen ja Kati Pih­la­ja ovat kar­toit­ta­neet la­jia har­ras­tee­naan nyt kuu­ti­sen vuot­ta. Työs­sä ovat ylei­sön ha­vain­not ol­leet suu­rek­si avuk­si.

Mis­te­liä löy­tyi Mie­tois­ten ja Sau­von vä­li­sel­tä ran­nik­ko­seu­dul­ta pa­ris­ta sa­das­ta pai­kas­ta, yh­teen­sä lä­hes 1500 pen­sas­ta. Le­vin­nei­syy­sa­lue Mie­toi­sis­ta Sau­voon on noin 60 ki­lo­met­riä pit­kä ja Ry­mät­ty­län Aas­la­luo­don ja Tu­run len­to­ken­tän vä­lil­lä noin 30 ki­lo­met­riä le­veä. Tut­ki­muk­ses­sa to­det­tiin, et­tä mis­te­liä ei ole et­sin­nöis­tä huo­li­mat­ta löy­det­ty Mas­kun alu­eel­ta.

Useim­mat pen­saat lie­ne­vät le­vin­neet lin­tu­jen mu­ka­na 2010-lu­vul­la, tun­te­mat­to­mas­ta pai­kal­li­ses­ta emo­kas­vus­tos­ta. Li­säk­si ul­ko­saa­ris­toon vai­kut­taa tul­leen niuk­kaa lin­tu­le­vin­tää suo­raan Vi­ros­ta.

Li­säk­si huo­mat­tiin, et­tä tun­te­ma­ton hen­ki­lö on vii­me vuo­si­na le­vit­tä­nyt mis­te­liä ma­ta­lal­la ole­viin pui­den ok­siin, esi­mer­kik­si mar­ket­tien pi­hoil­le. Ih­mi­set ovat myös ke­rän­neet mis­te­liä omaan käyt­töön­sä. Mis­te­liä ei ole luo­ki­tel­tu Suo­mes­sa rau­hoi­te­tuk­si ei­kä hää­det­tä­väk­si, mut­ta sen lu­va­ton kyl­vö tai kat­ko­mi­nen toi­sen maal­la on lai­ton­ta.

Mis­te­li le­vi­ää luon­tai­ses­ti lin­tu­jen, eten­kin ras­tai­den avul­la. Ulos­tet­tu sie­men lii­mau­tuu leh­ti­puun ok­saan, itää ja al­kaa imeä puus­ta vet­tä. Vai­ku­tus isän­tä­puul­le on kui­ten­kin vä­häi­nen. Mis­te­li on pi­kem­min kiin­nos­ta­va lisä la­jis­toom­me kuin hait­ta­la­ji. Mis­te­lin le­vi­ä­mis­tä poh­joi­seen ra­joit­taa tai­men kyl­mä­nar­kuus en­sim­mäi­se­nä tal­ve­naan.

Fak­ta

Päi­vi­te­tyt tu­lok­set on jul­kais­tu Lu­tuk­ka-ni­mi­ses­sä kas­vi­tie­teel­li­ses­sä verk­ko­jul­kai­sus­sa www.luo­mus.fi/fi/lu­tuk­ka jou­lu­kuun lo­pus­sa.

Näköislehdet

Kysely