Vesa Penttilä
Viiaisten kartanomuseo Taivassalossa tarjosi viime viikolla uudenlaista elämyksellistä ohjelmaa. Kartanon salissa siemailtiin herraskaiseen tapaan iltapäiväteetä ja naposteltiin kerrostarjottimilta herkkuja, kuten kartanoissa ja pappiloissa oli tapana jo 1700-luvulla.
Teestä tuli muotijuoma 1700-luvun alkupuolella, kun kuningas Kustaa III ja hänen suomalainen suosikkinsa Gustav Mauritz Armfelt toivat juoman Euroopan hovien kautta Ruotsi-Suomeen.
Kartanon pienehköön saliin mahtui mukaan 16 nautiskelijaa. Väkeä olisi tullut huomattavasti enemmänkin, mutta tilaa ei riittänyt kaikille uutuustapahtumasta innostuneille.
– Yhtenä tärkeänä tavoitteena oli tehdä museota tunnetuksi myös niille, jotka eivät ennen ole paikalla käyneet, Taivassalo-Seuran puolesta tapahtuman ideoinut ja tuottanut Terhi Amberla totesi.
– Lisäksi oli hienoa voida tuottaa aivan uudenlainen elämyksellinen tapahtuma näin uniikissa ja upeassa miljöössä kuin mitä Viiasten kartanomuseo on. Kartanon nykyinen päärakennus on valmistunut 1700-luvun loppupuolella, joten salin tunnelma ja myös Kustaa III:n upea muotokuva toivat teehetkeen mukaan aitoa historian siipien havinaa.
Samalla iltapäiväteevieraat pääsivät tutustumaan museoon muutenkin. Moni vieras tulikin paikalle jo lähes tuntia aiemmin ehtiäkseen nähdä kokoelmat ennen herkuttelun alkua.
– Tapahtumatuottajana on hienoa, kun voi koota mukaan tiimiin eri osaajia ja yhdessä luoda osallistujille monenlaisia elämyksiä. Iltapäiväteetapahtuman herkut valmisti paikallinen Herkkukauppa Karoliina. Sieltä saatiin käyttöön myös perinteiset kerrosvadit, joita ilman ei aitoa iltapäiväteetä tietenkään voi järjestää.
Makuelämysten ohella Amberla kertoi lyhyesti teen historiasta, teekulttuurista ja iltapäiväteeperinteestä. Tee on tuhansia vuosia vanha juoma, joka on maailman toiseksi juoduin juoma veden jälkeen. Tee on ollut aikoinaan hyvin kallis ylellisyystuote, joka tuotti suuria omaisuuksia kuninkaille, liikemiehille ja teekauppaa pitkään hallinneille kauppakomppanioille.
Teen kehdossa Kiinassa teetä nautittiin alkujaan keittona ja myöhemmin siitä alettiin valmistaa juomaa.Kiinalaisissa teehuoneissa edistettiin kaupankäyntiä ja ystävyyttä sekä vaihdettiin ajatuksia.¨
Eurooppaan tee saapui valistuksen aikana. Voittokulku alkoi vuoden 1780 jälkeen ja teestä tuli Euroopassa merkittävä raitistaja, sillä teen juonti alkoi korvata runsaasta alkoholin käyttöä. Teekutsut olivat kulttuurivaikuttajien ja sivistyneistön suosiossa, myös Suomessa.
Englantiin teekulttuurin toi portugalilainen prinsessa Katariina de Braganca. Hän oli kuningas Kaarle II:n vaimo. Englannissa ja myös Irlannissa tee juodaan mustana ja vahvana sekä yleensä maidon kera. Tämä on tapa, jjota esimerkiksi Ranskassa lähinnä kammoksutaan. Ranskalaiset juovat eri teelaatuja kuin viinejä.
Kello viiden tee -perinne tarkoittaa iltapäiväteetä.
– Brittiläiset juovat teetä useamman kerran päivässä, mutta legendaarisin on iltapäivätee eli traditional afternoon tea. Sen nauttimiseen on aina liittynyt yläluokkainen leima, Amberla totesi.
Iltapäiväteen perinne sai alkunsa Isossa-Britanniassa viktoriaanisena aikana 1840-luvun alussa. Ajan tapoihin kuului nauttia päivässä vain kaksi ateriaa: tukeva brittiläinen aamiainen varhain aamulla ja päivällinen noin kello kahdeksan aikaan illalla.
– Aterioiden väli oli pitkä. Bedfordin herttuatar Annan kerrotaan tilanneen iltapäivän huikopalaksi salaa teepannun ja kevyttä syötävää huoneeseensa. Pikkuhiljaa hän alkoi kutsua ystäviään jakamaan teehetken kanssaan. Ajan mittaan iltapäiväteestä tuli silta aterioiden välillä.
Teeseremonian suosio räjähti uusiin mittasuhteisiin sen jälkeen, kun kuningatar Victoria alkoi osallistua teevastaanotoille.
– Yleensä vastaanotot pidettiin kello neljästä seitsemään. Suomeen tarttunutta termiä kello viiden teestä ei ole olemassakaan. Britit puhuvat vain iltapäiväteestä.
Työväenluokalla ei ollut varaa hauduttaa päivittäin posliinipannullista teetä, sillä tee oli pitkään varsin kallis ylellisyystuote. Työssäkäyvillä ei myöskään ollut yläluokan joutilaita iltapäiviä.
– Työväenluokan kodeissa kehittyikin niin sanottu high tea, joka juotiin vasta töiden jälkeen kotona noin kello kuusi. Tyypillinen high tea sisälsi teemukillisen lisäksi kunnon aterian.
Taivassalon museokesän ohjelmaan mahtuu myös toinen uusi tapahtuma, kun sunnuntaina 25.8. Varsinais-Suomen museopäivänä Viiaisissa vietetään illallista taivaan alla kello 16 alkaen. Silloin katetaan pitkät pöydät kartanon pihalle. Paikkoja riittää kaikille. Mukaan voi ottaa omat ruoat ja juomat.