JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Taivassalo
22.7.2024 13.00

Taivassalon museolla siemailtiin iltapäiväteetä

Vesa Pent­ti­lä

Vii­ais­ten kar­ta­no­mu­seo Tai­vas­sa­los­sa tar­jo­si vii­me vii­kol­la uu­den­lais­ta elä­myk­sel­lis­tä oh­jel­maa. Kar­ta­non sa­lis­sa sie­mail­tiin her­ras­kai­seen ta­paan il­ta­päi­vä­tee­tä ja na­pos­tel­tiin ker­ros­tar­jot­ti­mil­ta herk­ku­ja, ku­ten kar­ta­nois­sa ja pap­pi­lois­sa oli ta­pa­na jo 1700-lu­vul­la.

Tees­tä tuli muo­ti­juo­ma 1700-lu­vun al­ku­puo­lel­la, kun ku­nin­gas Kus­taa III ja hä­nen suo­ma­lai­nen suo­sik­kin­sa Gus­tav Mau­ritz Arm­felt toi­vat juo­man Eu­roo­pan ho­vien kaut­ta Ruot­si-Suo­meen.

Kar­ta­non pie­neh­köön sa­liin mah­tui mu­kaan 16 nau­tis­ke­li­jaa. Vä­keä oli­si tul­lut huo­mat­ta­vas­ti enem­män­kin, mut­ta ti­laa ei riit­tä­nyt kai­kil­le uu­tuus­ta­pah­tu­mas­ta in­nos­tu­neil­le.

– Yh­te­nä tär­ke­ä­nä ta­voit­tee­na oli teh­dä mu­se­o­ta tun­ne­tuk­si myös niil­le, jot­ka ei­vät en­nen ole pai­kal­la käy­neet, Tai­vas­sa­lo-Seu­ran puo­les­ta ta­pah­tu­man ide­oi­nut ja tuot­ta­nut Ter­hi Am­ber­la to­te­si.

– Li­säk­si oli hie­noa voi­da tuot­taa ai­van uu­den­lai­nen elä­myk­sel­li­nen ta­pah­tu­ma näin unii­kis­sa ja upe­as­sa mil­jöös­sä kuin mitä Vii­as­ten kar­ta­no­mu­seo on. Kar­ta­non ny­kyi­nen pää­ra­ken­nus on val­mis­tu­nut 1700-lu­vun lop­pu­puo­lel­la, jo­ten sa­lin tun­nel­ma ja myös Kus­taa III:n upea muo­to­ku­va toi­vat tee­het­keen mu­kaan ai­toa his­to­ri­an sii­pien ha­vi­naa.

Sa­mal­la il­ta­päi­vä­tee­vie­raat pää­si­vät tu­tus­tu­maan mu­se­oon muu­ten­kin. Moni vie­ras tu­li­kin pai­kal­le jo lä­hes tun­tia ai­em­min eh­ti­äk­seen näh­dä ko­ko­el­mat en­nen her­kut­te­lun al­kua.

– Ta­pah­tu­ma­tuot­ta­ja­na on hie­noa, kun voi koo­ta mu­kaan tii­miin eri osaa­jia ja yh­des­sä luo­da osal­lis­tu­jil­le mo­nen­lai­sia elä­myk­siä. Il­ta­päi­vä­tee­ta­pah­tu­man her­kut val­mis­ti pai­kal­li­nen Herk­ku­kaup­pa Ka­ro­lii­na. Siel­tä saa­tiin käyt­töön myös pe­rin­tei­set ker­ros­va­dit, joi­ta il­man ei ai­toa il­ta­päi­vä­tee­tä tie­ten­kään voi jär­jes­tää.

Ma­ku­e­lä­mys­ten ohel­la Am­ber­la ker­toi ly­hy­es­ti teen his­to­ri­as­ta, tee­kult­tuu­ris­ta ja il­ta­päi­vä­tee­pe­rin­tees­tä. Tee on tu­han­sia vuo­sia van­ha juo­ma, joka on maa­il­man toi­sek­si juo­duin juo­ma ve­den jäl­keen. Tee on ol­lut ai­koi­naan hy­vin kal­lis ylel­li­syys­tuo­te, joka tuot­ti suu­ria omai­suuk­sia ku­nin­kail­le, lii­ke­mie­hil­le ja tee­kaup­paa pit­kään hal­lin­neil­le kaup­pa­komp­pa­ni­oil­le.

Teen keh­dos­sa Kii­nas­sa tee­tä nau­tit­tiin al­ku­jaan keit­to­na ja myö­hem­min sii­tä alet­tiin val­mis­taa juo­maa.Kii­na­lai­sis­sa tee­huo­neis­sa edis­tet­tiin kau­pan­käyn­tiä ja ys­tä­vyyt­tä sekä vaih­det­tiin aja­tuk­sia.¨

Eu­roop­paan tee saa­pui va­lis­tuk­sen ai­ka­na. Voit­to­kul­ku al­koi vuo­den 1780 jäl­keen ja tees­tä tuli Eu­roo­pas­sa mer­kit­tä­vä rai­tis­ta­ja, sil­lä teen juon­ti al­koi kor­va­ta run­saas­ta al­ko­ho­lin käyt­töä. Tee­kut­sut oli­vat kult­tuu­ri­vai­kut­ta­jien ja si­vis­ty­neis­tön suo­si­os­sa, myös Suo­mes­sa.

Eng­lan­tiin tee­kult­tuu­rin toi por­tu­ga­li­lai­nen prin­ses­sa Ka­ta­rii­na de Bra­gan­ca. Hän oli ku­nin­gas Kaar­le II:n vai­mo. Eng­lan­nis­sa ja myös Ir­lan­nis­sa tee juo­daan mus­ta­na ja vah­va­na sekä yleen­sä mai­don kera. Tämä on tapa, jjota esi­mer­kik­si Rans­kas­sa lä­hin­nä kam­mok­su­taan. Rans­ka­lai­set juo­vat eri tee­laa­tu­ja kuin vii­ne­jä.

Kel­lo vii­den tee -pe­rin­ne tar­koit­taa il­ta­päi­vä­tee­tä.

– Brit­ti­läi­set juo­vat tee­tä use­am­man ker­ran päi­väs­sä, mut­ta le­gen­daa­ri­sin on il­ta­päi­vä­tee eli tra­di­ti­o­nal af­ter­noon tea. Sen naut­ti­mi­seen on ai­na liit­ty­nyt ylä­luok­kai­nen lei­ma, Am­ber­la to­te­si.

Il­ta­päi­vä­teen pe­rin­ne sai al­kun­sa Isos­sa-Bri­tan­ni­as­sa vik­to­ri­aa­ni­se­na ai­ka­na 1840-lu­vun alus­sa. Ajan ta­poi­hin kuu­lui naut­tia päi­väs­sä vain kak­si ate­ri­aa: tu­ke­va brit­ti­läi­nen aa­mi­ai­nen var­hain aa­mul­la ja päi­väl­li­nen noin kel­lo kah­dek­san ai­kaan il­lal­la.

– Ate­ri­oi­den väli oli pit­kä. Bed­for­din hert­tu­a­tar An­nan ker­ro­taan ti­lan­neen il­ta­päi­vän hui­ko­pa­lak­si sa­laa tee­pan­nun ja ke­vyt­tä syö­tä­vää huo­nee­seen­sa. Pik­ku­hil­jaa hän al­koi kut­sua ys­tä­vi­ään ja­ka­maan tee­het­ken kans­saan. Ajan mit­taan il­ta­päi­vä­tees­tä tuli sil­ta ate­ri­oi­den vä­lil­lä.

Tee­se­re­mo­ni­an suo­sio rä­jäh­ti uu­siin mit­ta­suh­tei­siin sen jäl­keen, kun ku­nin­ga­tar Vic­to­ria al­koi osal­lis­tua tee­vas­taa­no­toil­le.

– Yleen­sä vas­taa­no­tot pi­det­tiin kel­lo nel­jäs­tä seit­se­mään. Suo­meen tart­tu­nut­ta ter­miä kel­lo vii­den tees­tä ei ole ole­mas­sa­kaan. Bri­tit pu­hu­vat vain il­ta­päi­vä­tees­tä.

Työ­vä­en­luo­kal­la ei ol­lut va­raa hau­dut­taa päi­vit­täin pos­lii­ni­pan­nul­lis­ta tee­tä, sil­lä tee oli pit­kään var­sin kal­lis ylel­li­syys­tuo­te. Työs­sä­käy­vil­lä ei myös­kään ol­lut ylä­luo­kan jou­ti­lai­ta il­ta­päi­viä.

– Työ­vä­en­luo­kan ko­deis­sa ke­hit­tyi­kin niin sa­not­tu high tea, joka juo­tiin vas­ta töi­den jäl­keen ko­to­na noin kel­lo kuu­si. Tyy­pil­li­nen high tea si­säl­si tee­mu­kil­li­sen li­säk­si kun­non ate­ri­an.

Tai­vas­sa­lon mu­se­o­ke­sän oh­jel­maan mah­tuu myös toi­nen uu­si ta­pah­tu­ma, kun sun­nun­tai­na 25.8. Var­si­nais-Suo­men mu­se­o­päi­vä­nä Vii­ai­sis­sa vie­te­tään il­lal­lis­ta tai­vaan al­la kel­lo 16 al­ka­en. Sil­loin ka­te­taan pit­kät pöy­dät kar­ta­non pi­hal­le. Paik­ko­ja riit­tää kai­kil­le. Mu­kaan voi ot­taa omat ruo­at ja juo­mat.

Näköislehdet


Kesälehti

Kysely