JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Taivassalon kunnan taseessa on kumuloitunutta ylijäämää noin 5,8 miljoonaa euroa, kunnanjohtaja Vesa Rantala kertoo.

Taivassalon kunnan taseessa on kumuloitunutta ylijäämää noin 5,8 miljoonaa euroa, kunnanjohtaja Vesa Rantala kertoo.

Teija Uitto

Uutiset
Taivassalo
5.11.2020 17.05

Taivassalo on kuin Tanska – Kunnanhallitus esittää talousarviota, jossa on aihetta tyyty­väi­syyteen

Tei­ja Uit­to

Tai­vas­sa­lon kun­nan­ta­lol­la on kak­si hy­myi­le­vää mies­tä. Mi­käs se on hy­myil­les­sä, kun kun­ta on te­ke­mäs­sä jäl­leen yli­jää­mäi­sen ti­lin­pää­tök­sen.

– En­nus­tee­na on, et­tä yli­jää­mää ker­tyy va­jaa 500 000 eu­roa, kun­nan­joh­ta­ja Vesa Ran­ta­la to­te­aa ja kun­nan­hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Vil­ho Vuo­ri­nen (kesk.) vah­vis­taa nyök­käyk­sel­lä lu­vun.

Tai­vas­sa­lon kun­ta on pus­ke­nut yli­jää­mää vii­mei­set vuo­det ja ku­mu­la­tii­vis­ta yli­jää­mää on ker­ty­nyt noin 5,8 mil­joo­naa eu­roa.

Kun­nan­hal­li­tus esit­tää­kin val­tuus­tol­le tu­lo­ve­rop­ro­sen­tin las­ke­mis­ta 20,75:stä 20,50:een.

Ran­ta­la on muu­ten­kin tyy­ty­väi­nen kun­tan­sa tu­los­kun­toon. Vaa­ti­mat­to­mas­ti hän esit­te­lee Nord­re­gi­on ra­port­ti­koh­tia, jois­sa Tai­vas­sa­lo pais­tat­te­lee par­ras­va­lois­sa, kun muu Suo­mi on var­jos­sa.

– Tai­vas­sa­lon ti­lan­ne on nel­jäs­sä suh­tees­sa poik­ke­a­va. Meil­lä on ne­lin­ker­tai­nen mää­rä va­paa-ajan asuk­kai­ta suh­tees­sa va­ki­nai­siin asuk­kai­siin. Maa­han­muu­ton ke­hi­tyk­ses­sä olem­me iso­jen kau­pun­kien ta­sol­la. Ko­ti­ta­louk­sien käy­tet­tä­vis­sä ole­vien tu­lo­jen muu­tos on yli 20 pro­sent­tia. Gini-in­dek­sis­sä ko­ti­ta­louk­sien käy­tet­tä­vis­sä ole­vat ra­hat ovat kas­va­neet kym­me­nel­lä pro­sen­til­la, Ran­ta­la lu­et­te­lee.

Kun kar­tal­ta oi­kein kat­soo tark­kaan, Tai­vas­sa­lo on näil­lä mit­ta­reil­la mi­tat­tu­na kuin Tans­ka tai Nor­ja.

Saa­ko tai­vas­sa­lo­lai­sis­ta käyt­tää siis ni­mi­tys­tä bät­t­re folk?

– No ei sen­tään, kun­nan­joh­ta­ja top­puut­te­lee.

Mut­ta ei mal­ta ol­la ke­hai­se­mat­ta, mi­ten Tai­vas­sa­lo on omas­sa luo­kas­saan mo­nes­sa asi­as­sa myös al­le 2 000 asuk­kaan kun­tien ver­tai­lus­sa. Net­to­käyt­tö­kus­tan­nuk­set ovat Tai­vas­sa­los­sa sel­ke­äs­ti kes­ki­ar­voa pie­nem­mät ja sote-kus­tan­nuk­set kas­va­neet mui­ta pie­niä kun­tia vä­hem­män.

– Meil­lä myös käy­te­tään lap­siin enem­män eu­ro­ja kuin muis­sa al­le 2 000 asuk­kaan kun­nis­sa. Meil­lä lap­siin käy­te­tään 400 eu­roa per asu­kas, muis­sa kun­nis­sa kes­ki­mää­rin 370 eu­roa.

Kun ker­ran vauh­tiin on pääs­ty, ker­rot­ta­koon vie­lä, et­tä kun­ta on mak­sa­nut mak­ka­ra­vel­kan­sa ja lai­naa ei ote­ta en­si vuo­del­le yh­tään li­sää. To­sin kun­ta­kon­ser­nin lai­na­sum­ma on jo koh­tuul­li­sen iso, kos­ka kun­ta on teh­nyt iso­ja in­ves­toin­te­ja vii­me vuo­si­na.

Vii­mei­set vuo­det Tai­vas­sa­lo on laa­ti­nut ali­jää­mäi­sen ta­lou­sar­vi­on, ja ti­lin­pää­tös on pää­ty­nyt lo­pul­ta plus­sal­le. Sama lin­ja saat­taa jat­kua en­si vuon­na­kin.

Kun­nan­hal­li­tuk­sen ta­lou­sar­vi­oe­si­tyk­ses­sä va­rau­du­taan 355 975 eu­ron ali­jää­mään. Luku saat­taa kään­tyä en­si vuo­den lo­pus­sa yli­jää­mäi­sek­si, sil­lä kun esi­mer­kik­si Kun­ta­liit­to ar­vi­oi Tai­vas­sa­lon ve­ro­tu­loik­si en­si vuon­na 7,1 mil­joo­naa eu­roa, kun­nan ta­lou­sar­vi­os­sa ve­ro­tu­lo­ja odo­te­taan vain 6,7 mil­joo­naa eu­roa. Val­ti­o­no­suuk­sia Kun­ta­liit­to on las­kes­kel­lut Tai­vas­sa­lol­le 4,6 mil­joo­naa eu­roa, ta­lou­sar­vi­os­sa odo­tuk­se­na on 4,5 mil­joo­naa eu­roa.

– Nä­mä­hän ovat ai­na epä­var­mo­ja ar­vi­oi­ta, Ran­ta­la pe­rus­te­lee.

In­ves­toin­tei­hin ta­lou­sar­vi­os­sa on va­rat­tu yli mil­joo­na eu­roa: päi­vä­ko­din re­mont­tiin 300 000 eu­roa, ter­vey­sa­se­man re­mont­tiin 200 000 eu­roa, maan­han­kin­taan ja päi­vä­ko­din uu­teen ka­lus­tuk­seen 100 000 eu­roa sekä pie­nem­piä sum­mia mui­hin hank­kei­siin. In­ves­toin­ti­koh­tei­ta on yh­teen­sä 21.

Fak­ta

Tu­lo­ve­rop­ro­sent­ti: 20,50

Kun­ta­kon­ser­nis­sa lai­naa: 5 400 eu­roa / asu­kas

In­ves­toin­nit: 1 028 000 eu­roa

Ti­li­kau­den ali­jää­mä: -355 975 eu­roa

Vuo­si­ka­te: 80 195 eu­roa

Näköislehdet

Kysely