JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
1.3.2023 19.22

Suoratoisto syö sähköä

Vi­de­ot ovat osa ar­ki­päi­vääm­me: so­mes­sa ne viih­dyt­tä­vät, opet­ta­vat ja ins­pi­roi­vat, ta­paa­mi­sia hoi­de­taan vi­de­oyh­tey­den vä­li­tyk­sel­lä, ja suo­ra­tois­to­pal­ve­lut kou­kut­ta­vat isoil­la va­li­koi­mil­laan. Jo yli 65 pro­sent­tia in­ter­ne­tin da­ta­lii­ken­tees­tä ar­vi­oi­daan syn­ty­vän vi­de­oi­den strii­mauk­ses­ta eli suo­ra­tois­tos­ta. Mi­ten vi­de­oi­den kat­se­lu sit­ten liit­tyy il­mas­to­a­si­oi­hin?

Kun kat­som­me vi­de­oi­ta ne­tin vä­li­tyk­sel­lä, suu­rin osa ener­gi­as­ta ku­luu muus­sa kuin oman lait­teen toi­min­nas­sa. Da­taa lä­he­te­tään ym­pä­ri maa­il­maa si­joi­tel­luis­ta jät­ti­mäi­sis­tä pal­ve­lin­sa­leis­ta, jot­ka tar­vit­se­vat pal­jon säh­köä ja te­ho­kas­ta jääh­dyt­tä­mis­tä. Il­mas­to­pääs­tö­jen mää­rään vai­kut­taa mer­kit­tä­väs­ti, mi­ten vi­de­oi­den lä­het­tä­mi­seen, siir­tä­mi­seen ja kat­so­mi­seen tar­vit­ta­va säh­kö on tuo­tet­tu. Da­tan­käy­tön vä­hen­tä­mi­nen mai­ni­taan vie­lä har­voin il­mas­to­toi­mien jou­kos­sa, mut­ta kos­ka in­ter­net ja net­ti­vi­de­ot kuu­lu­vat yhä kat­ta­vam­min elä­män kaik­kiin osa-alu­ei­siin, on nii­den vai­ku­tuk­sia pla­nee­tal­lem­me yhä tär­ke­äm­pää ot­taa huo­mi­oon. On kui­ten­kin mo­nia kei­no­ja vä­hen­tää ener­gi­an­ku­lu­tus­taan vi­de­oi­ta kat­sel­les­sa.

Kan­nat­taa huo­mi­oi­da, mitä net­tiä käyt­tää, sil­lä mo­bii­li­ver­kon käyt­tä­mi­nen ku­lut­taa huo­mat­ta­vas­ti enem­män ener­gi­aa kuin laa­ja­kais­ta­yh­teys. Ener­gi­a­te­hok­kain­ta on kat­sel­la vi­de­oi­ta va­lo­kui­tu­ver­kon kaut­ta. Ku­van re­so­luu­ti­ol­la eli tark­kuu­del­la on myös iso mer­ki­tys ener­gi­an sääs­tös­sä: mitä tar­kem­pi kuva, sitä enem­män da­taa pi­tää siir­tää. Sää­dä re­so­luu­tio si­säl­lön mu­kaan; taus­tal­la pyö­ri­vän Yo­u­tu­be-vir­ran tark­kuu­den voi alen­taa roi­mas­ti­kin, kun taas yh­tei­ses­sä lef­fail­las­sa sen ha­lu­aa var­mas­ti ole­van kor­ke­al­la. Mitä isom­pi näyt­tö, sitä enem­män ener­gi­aa ku­luu. Suo­si siis pu­he­lin­ta tai tab­let­tia, jos mah­dol­lis­ta, ja vä­hen­nä te­le­vi­si­o­ruu­dul­ta kat­se­lua.

Mi­kä­li ai­ot kat­soa vi­de­o­ta use­am­man ker­ran, la­taa se lait­teel­le­si, jot­ta väl­tät sa­man da­tan lä­het­tä­mis­tä ver­kon kaut­ta use­am­paan ot­tee­seen. Soi­ta mu­siik­kia ja pod­cas­te­ja ää­ni­tie­dos­toi­na il­man vi­de­o­ta ja kuun­te­le kap­pa­lei­ta vi­de­o­pal­ve­lu­jen si­jaan mu­siik­ki­pal­ve­luis­ta. Jos si­nul­la on ta­pa­na kat­soa vi­de­oi­ta nuk­ku­maan men­nes­sä, ase­ta so­vel­luk­sen uni­a­jas­tin pääl­le. Näin vä­hen­nät tur­haa da­tan­siir­toa ja un­ta häi­rit­se­vää vi­de­o­vir­taa. Useis­sa so­vel­luk­sis­sa voi ase­tuk­sis­ta kyt­keä au­to­maat­ti­sen tois­ton pois pääl­tä, jol­loin esi­mer­kik­si mai­nos­vi­de­ot ei­vät käyn­nis­ty au­to­maat­ti­ses­ti uu­tis­vir­taa se­la­tes­sa.

Il­mei­sin kei­no vä­hen­tää da­tan käyt­tö­ään on vä­hen­tää vi­de­oi­den kat­se­lua. Oman me­di­an käy­tön ener­gi­an­ku­lu­tuk­sen ja pääs­tö­jen tie­dos­ta­mi­nen mo­ti­voi poh­ti­maan myös ajan­käyt­töä. Va­lit­si­si­ko en­nen nu­kah­ta­mis­ta sit­ten­kin toi­si­naan vaik­ka­pa pe­rin­tei­sen kir­jan vi­de­on si­jaan?

Mira Vii­ta­sa­lo Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely