JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona.

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona.

Vesa Penttilä

Uutiset
10.1.2022 12.10

Sosiaali- ja tervey­den­huolto sekä pelastustoimi siirtyvät maakun­nal­li­sille hyvin­voin­ti­a­lu­eille

Vesa Pent­ti­lä

Suo­ma­lai­set pää­se­vät tam­mi­kuus­sa en­sim­mäis­tä ker­taa ää­nes­tä­mään uu­sis­sa maa­kun­nal­li­sis­sa alu­e­vaa­leis­sa. Var­si­nais-Suo­mes­sa hy­vin­voin­ti­a­lu­een alu­e­val­tuus­toon va­li­taan 79 päät­tä­jää.

So­si­aa­li­huol­lon, ter­vey­den­huol­lon ja pe­las­tus­toi­min­nan jär­jes­tä­mi­nen on ny­ky­ään kun­tien vas­tuul­la. Tä­hän tu­lee mer­kit­tä­vä muu­tos, kun hy­vin­voin­ti­a­lu­eet vas­taa­vat jat­kos­sa näi­den teh­tä­vien hoi­ta­mi­ses­ta.

Hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la on maa­kun­nal­li­nen it­se­hal­lin­to. Ylin­tä pää­tös­val­taa käyt­tää vaa­leis­sa va­lit­ta­va alu­e­val­tuus­to, joka aloit­taa toi­min­tan­sa maa­lis­kuus­sa. Alu­e­val­tuu­te­tut päät­tä­vät hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­den lä­hi­pal­ve­lui­den jär­jes­tä­mi­ses­tä vuo­den 2023 alus­ta al­ka­en.

Va­kan alu­eel­la muu­tos mer­kit­see sitä, et­tä pe­rus­tur­va­kun­ta­yh­ty­mä Ak­se­lin ja U-so­ten toi­min­ta päät­tyy. Ak­se­lin jä­sen­kun­tia ovat Mas­ku, My­nä­mä­ki ja Nou­si­ai­nen. U-so­ten yh­teis­työ­a­lu­ee­seen kuu­lu­vat Uu­si­kau­pun­ki, Veh­maa, Tai­vas­sa­lo, Kus­ta­vi ja Py­hä­ran­ta. Naan­ta­li hoi­taa ny­kyi­sin so­si­aa­li- ja ter­vey­den­huol­lon pal­ve­lut kau­pun­gin oma­na toi­min­ta­na.

Hy­vin­voin­ti­a­lu­een teh­tä­viin kuu­lu­vat jat­kos­sa pe­rus­ter­vey­den­huol­to, eri­kois­sai­raan­hoi­to, so­si­aa­li­huol­to, las­ten, nuor­ten ja per­hei­den pal­ve­lut, työ­i­käis­ten pal­ve­lut, ikään­ty­nei­den pal­ve­lut, mie­len­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­lut, vam­mais­pal­ve­lut, op­pi­las- ja opis­ke­li­ja­huol­to, hy­vin­voin­nin ja ter­vey­den edis­tä­mi­nen sekä pe­las­tus­toi­mi.

Suo­meen syn­tyy 21 hy­vin­voin­ti­a­lu­et­ta. Uu­dis­tus ei kos­ke Hel­sin­gin kau­pun­kia ei­kä Ah­ve­nan­maan maa­kun­taa.

Edus­kun­ta hy­väk­syi vii­me ke­sä­kuus­sa sote-uu­dis­tus­ta kos­ke­van esi­tyk­sen. Hy­vin­voin­ti­a­lu­ei­ta kos­ke­va lain­sää­dän­tö tuli voi­maan hei­nä­kuun alus­sa.

Alu­e­val­tuus­to­jen toi­mi­kau­si on nel­jä vuot­ta. Vuo­des­ta 2025 al­ka­en alu­e­vaa­lit toi­mi­te­taan sa­ma­nai­kai­ses­ti kun­ta­vaa­lien kans­sa.

Var­si­nais-Suo­mes­sa on lä­hes 750 alu­e­vaa­lieh­do­kas­ta. Va­kan kah­dek­san kun­nan le­vik­ki­a­lu­eel­la ää­nes­tä­jil­le on tar­jol­la 99 eh­do­kas­ta.

Alu­e­vaa­lien en­nak­ko­ää­nes­tys al­kaa kes­ki­viik­ko­na 12. tam­mi­kuu­ta. Etu­kä­teen voi käy­dä ää­nes­tä­mäs­sä tiis­tai­hin 18. tam­mi­kuu­ta saak­ka. Var­si­nai­nen vaa­li­päi­vä on sun­nun­tai 23. tam­mi­kuu­ta, jol­loin ää­nes­tys­pai­kat ovat avoin­na kel­lo 9–20.

Vaa­li­päi­vä ää­nes­te­tään oman alu­een ää­nes­tys­pai­kas­sa, mut­ta en­nak­koon käy­tös­sä ovat kaik­ki en­nak­ko­ää­nes­tys­pai­kat. En­nak­ko­ää­nes­ty­sai­ka­tau­luis­sa on kun­ta­koh­tai­sia ero­ja.

Va­kan alu­een kun­nis­sa en­nak­ko­ää­nes­tys­pai­kat ovat seu­raa­vat:

Kus­ta­vi: kun­nan­vi­ras­to.

Mas­ku: kun­nan­vi­ras­to ja Le­mun lä­hi­kir­jas­to.

My­nä­mä­ki: kun­nan­vi­ras­to, Mie­tois­ten ky­lä­ta­lo ja Kar­ja­lan päi­vä­ko­ti.

Naan­ta­li: kau­pun­gin­ta­lo, K-Su­per­mar­ket Uk­ko-Pek­ka, Me­ri­mas­kun kir­jas­to, Ry­mät­ty­län kir­jas­to ja Vel­ku­an pal­ve­lu­pis­te Kum­me­li.

Nou­si­ai­nen: kir­jas­to.

Tai­vas­sa­lo: kun­nan­vi­ras­to.

Uu­si­kau­pun­ki: co-wor­king- ja etä­työ­ti­la Mes­si ja li­säk­si liik­keel­lä on ää­nes­ty­sau­to.

Veh­maa: kun­nan­vi­ras­to.