JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mietoisten VPK vieraili perjantaina muun muassa Vaahteramäen päiväkodilla.

Mietoisten VPK vieraili perjantaina muun muassa Vaahteramäen päiväkodilla.

Vesa Haloila

Uutiset
Mynämäki
13.2.2023 17.00

Sopimus­pa­lo­kunta pelastaa ja valistaa

Vesa Ha­loi­la

Vil­ku­tuk­sia. Iloi­sia il­mei­tä. Ih­met­te­lyä.

Sii­nä tun­nel­mia kun pu­nai­set pa­lo­au­tot kaar­ta­vat päi­vä­ko­din pi­hal­le si­ni­vil­kut vilk­ku­en. Oli so­vit­tu esit­te­ly­käyn­ti lap­sil­le. Ja vä­hän myös hoi­ta­jil­le…

Osa lap­sis­ta on vie­lä ko­vin pie­niä, osa jo esi­kou­lui­käi­siä, mut­ta yh­tä kaik­ki, mie­len­kiin­to pa­lo­au­to­ja ja pa­lo­mie­hiä koh­taan oli yh­tä vank­ku­ma­ton­ta.

Las­ten esit­tä­mät, vä­lil­lä vai­ke­at­kin ky­sy­myk­set, sai­vat van­hem­man­kin sam­mu­tus­mie­hen miet­ti­mään tar­kem­min, et­tä mi­hin­käs tuo­ta lai­tet­ta käy­tet­tiin­kään. Ja ker­to­maan se sit­ten las­ten kie­lel­lä. Sil­lä ei­hän pie­ni lap­si tar­vit­se mi­hin­kään tar­kem­paa tie­toa de­fib­ri­laat­to­ris­ta, vaan hä­nel­le täs­sä koh­taa riit­tää se, et­tä sitä kut­su­taan vaik­ka start­ti­moot­to­rik­si.

Tänä vuon­na ei My­nä­mä­es­sä ol­lut var­si­nai­sia 112-päi­vään liit­ty­viä ta­pah­tu­mia, jo­ten va­lis­tus­toi­min­taan liit­ty­en Mie­tois­ten VPK:n kah­dek­san hä­ly­ty­so­sas­ton so­pi­mus­pe­las­ta­jaa kävi kol­mes­sa My­nä­mä­en päi­vä­ko­dis­sa Py­heel­lä, Nor­lan­di­as­sa ja Vaah­te­ra­mä­es­sä esit­te­le­mäs­sä pa­lo­au­to­ja ja toi­min­taa.

Osa va­paa­päi­vän päi­vä­työs­tä ot­ta­en, yk­si elä­ke­läi­nen, pari yrit­tä­jää. Va­paa­eh­toi­sia te­ke­mäs­sä sitä mis­tä pi­tä­vät. Ja työ­tä, jol­la on tar­koi­tus.

Var­si­nais-Suo­men alu­eel­la toi­mii yh­teen­sä 67 pe­las­tus­lai­tok­sen kans­sa so­pi­mus­suh­tees­sa ole­vaa pa­lo­kun­taa, eli so­pi­mus­pa­lo­kun­taa. Nämä va­paa­eh­toi­set pa­lo­kun­nat te­ke­vät tii­vis­tä yh­teis­työ­tä va­ki­tui­sen pe­las­tus­toi­men kans­sa ja ovat osa hä­ly­tys­jär­jes­tel­mää.

Ne osal­lis­tu­vat alu­een pe­las­tus­toi­men kans­sa te­ke­män­sä so­pi­muk­sen mu­kai­ses­ti sam­mu­tus- ja pe­las­tus­toi­min­taan, sekä on­net­to­muuk­sien eh­käi­syn ja va­lis­tuk­sen teh­tä­viin. So­pi­mus­pa­lo­kun­nat huo­leh­ti­vat pe­las­tus­teh­tä­vis­tä noin 90 pro­sen­tin alu­eel­la maam­me pin­ta-alas­ta.

Mie­toi­sis­sa toi­mii yk­si näis­tä so­pi­mus­pa­lo­kun­nis­ta. Yk­si My­nä­mä­en kun­nan alu­een kol­mes­ta My­nä­mä­en kes­kus­tan ja Kar­ja­lan li­säk­si.

Mie­tois­ten VPK on koh­ta 90-vuo­ti­as yh­dis­tys, joka on erit­täin ak­tii­vi­nen toi­mi­ja alu­eel­la. Yh­dis­tyk­ses­sä toi­mii hä­ly­ty­so­sas­to, nuo­ri­so-osas­to, nai­so­sas­to ja ve­te­raa­ni­o­sas­to.

Hä­ly­ty­so­sas­ton lis­toil­la on kol­mi­sen­kym­men­tä ak­tii­via, jot­ka toi­mi­vat pa­lo­kun­nan eri toi­min­nois­sa. Osa ak­tii­vi­sia hä­ly­tyk­sis­sä ja har­joi­tuk­sis­sa kä­vi­jöi­tä, osa tal­koo­työs­sä tai va­rain­han­kin­nas­sa viih­ty­viä.

Pa­lo­kun­ta voi ol­la alu­eel­laan erit­täin mer­kit­tä­vä toi­mi­ja, ku­ten Mie­toi­sis­sa. Har­ras­tuk­se­na pa­lo­kun­ta use­as­ti vie mu­ka­naan koko per­heen, koko elä­män­kaa­ren alu­eel­la.

Hä­ly­tyk­siä Mie­toi­sis­sa vuon­na 2022 oli kuu­ti­sen­kym­men­tä, eli noin yk­si vii­kos­sa, mut­ta tun­te­ja tuli si­tä­kin enem­män. Hä­ly­tys­tun­te­ja noin 800 ja har­joi­tus­tun­te­ja noin 1800, mut­ta pa­lo­kun­taan muu­ten liit­ty­viä har­ras­tus­tun­te­ja li­säk­si pe­rä­ti yli 3500.

Tämä kun­ta­ta­sol­la­kin kun­ni­oi­tet­ta­va tun­ti­mää­rä koos­tui eri­lai­sis­ta toi­min­nois­ta, ku­ten va­rain­han­kin­nois­ta, pa­la­ve­reis­ta, kou­lu­tuk­sis­ta tai vaik­ka va­rus­tei­den huol­lois­ta.

– Pa­lo­kun­tam­me ak­tii­vi­suus ”ky­lil­lä” ja ta­pah­tu­mis­sa, sekä esi­mer­kik­si some-nä­ky­vyys, on hel­pot­ta­nut mei­dän uu­sien hä­ly­ty­so­sas­to­lais­ten rek­ry­toin­tia, kun olem­me kiin­nos­ta­vaa toi­min­taa ja po­ruk­kaa, ker­too VPK:n pääl­lik­kö Juk­ka Mart­ti­la.

– Meil­le on syn­ty­nyt ns. po­si­tii­vi­nen on­gel­ma, kun viik­ko­har­joi­tuk­sis­sa on jo niin pal­jon po­ruk­kaa, et­tä on vai­keuk­sia mah­tua au­toi­hin, kun siir­ry­tään har­joi­tus­pai­koil­le. Vii­me har­joi­tuk­sis­sa­kin oli pe­rä­ti 24 hen­keä, jois­ta kak­si oli ihan uu­sia, jat­kaa Mart­ti­la.

Pa­lo­kun­nan hä­ly­tys­toi­min­nas­sa mu­ka­na ole­vat kou­lu­te­taan tiet­ty­jen kri­tee­rien mu­kai­ses­ti, jot­ta toi­min­ta on tur­val­lis­ta ja tar­koi­tuk­sen­mu­kais­ta. Vaik­ka toi­min­ta ja osal­lis­tu­mi­nen on va­paa­eh­tois­ta, mu­kaan si­tou­tu­vil­la tuo se kui­ten­kin tie­tyt vel­vol­li­suu­det kou­lut­tau­tu­mi­sen, ru­tii­nien sekä va­rus­tei­den osal­ta.

– Voi­daan sa­noa, et­tä pa­lo­kun­nan toi­min­ta so­pii lä­hes kai­kil­le, sil­lä hom­mia löy­tyy var­mas­ti jo­kai­sel­le. Ei tar­vit­se ol­la huip­pu­kun­toi­nen tai toh­to­ri­ta­son tut­ki­ja, vaan aut­ta­mis­ha­lul­la, maa­lais­jär­jel­lä ja hur­til­la huu­mo­ril­la pää­see jo pit­käl­le. Me kou­lu­te­taan lo­put, to­te­si Mart­ti­la.

Näköislehdet

Kysely