JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
9.1.2024 14.15

Selvittäjä esittää Vehmaan ja Pyhärannan seurakuntien liittämistä Ugin seurakuntaan - Kustavissa ja Taivassalossa liitokset ajankohtaisia viimeistään vuosikymmenen lopussa

Tu­run ark­ki­hiip­pa­kun­nan tuo­mi­o­ka­pi­tu­li an­toi syys­kuus­sa 2023 ta­lous­joh­ta­ja, or­ga­ni­saa­ti­o­kon­sult­ti Kei­jo Haa­vis­ton teh­tä­väk­si toi­mia sel­vit­tä­jä­nä ja laa­tia esi­sel­vi­tys kos­kien Kus­ta­vin, Py­hä­ran­nan, Tai­vas­sa­lon ja Veh­maan seu­ra­kun­tien seu­ra­kun­ta­ra­ken­tei­den ke­hit­tä­mis­tä.

Toi­mek­si­an­non taus­tal­la ovat seu­ra­kun­tien pit­kään jat­ku­neet toi­min­nal­li­set ja ta­lou­del­li­set haas­teet.

Esi­sel­vi­tyk­sen mu­kaan Veh­maan ja Py­hä­ran­nan seu­ra­kun­nil­la ei ole ta­lou­del­li­sia ei­kä toi­min­nal­li­sia edel­ly­tyk­siä jat­kaa it­se­näi­si­nä seu­ra­kun­ti­na.

Mo­lem­mis­sa seu­ra­kun­nis­sa on hen­ki­lös­tö su­pis­tet­tu mi­ni­miin, ja useim­mat teh­tä­vät ovat osa-ai­kai­sia. Myös kiin­teis­töis­sä on huo­mat­ta­vaa kor­jaus­vel­kaa.

Sel­vit­tä­jä esit­tää, et­tä mo­lem­mat seu­ra­kun­nat lii­tet­täi­siin Uu­den­kau­pun­gin seu­ra­kun­taan vuo­den 2025 alus­ta.

Kus­ta­vin seu­ra­kun­nan ta­lous on ol­lut po­si­tii­vi­nen vuo­det 2020, 2021 ja 2022. Vuon­na 2023 ve­ro­tu­lo­jen mää­rä nou­si seu­ra­kun­nis­sa ylei­ses­ti sote-uu­dis­tuk­sen vuok­si, mut­ta täs­tä huo­li­mat­ta Kus­ta­vin seu­ra­kun­nan ta­lous on jäl­leen heik­ke­ne­mäs­sä vuo­des­ta 2024 eteen­päin. Kiin­teis­töt ovat hy­väs­sä kun­nos­sa.

Hen­ki­lös­tö on pää­o­sin yh­teis­tä Tai­vas­sa­lon seu­ra­kun­nan kans­sa.

Tai­vas­sa­lon seu­ra­kun­nan ta­lous on ol­lut ne­ga­tii­vi­nen 2020, 2021 ja 2022 il­man sa­tun­nai­sia eriä ja in­ves­toin­ti­va­rauk­sen pur­ka­mis­ta.

Vuon­na 2023 ta­lout­ta ko­hen­si sote-uu­dis­tuk­ses­ta joh­tu­nut ve­ro­tu­lo­jen kas­vu, mut­ta seu­ra­kun­nan ta­lous on edel­leen heik­ke­ne­mäs­sä vuo­des­ta 2024 läh­tien. Seu­ra­kun­nan kiin­teis­töt ovat kui­ten­kin hy­väs­sä kun­nos­sa ei­kä vä­lit­tö­miä pe­rus­kor­jauk­sia ole lä­hi­ai­koi­na tu­los­sa.

Kus­ta­vin ja Tai­vas­sa­lon seu­ra­kun­tien ra­ken­tei­den osal­ta sel­vit­tä­jäl­lä ei ole yk­si­se­lit­teis­tä suo­si­tus­ta. Hän kui­ten­kin kat­soo, et­tä seu­ra­kun­ta­lii­tok­set tu­le­vat ajan­koh­tai­sik­si vii­meis­tään tä­män vuo­si­kym­me­nen lo­pus­sa.

To­den­nä­köi­sin lii­tos­suun­ta oli­si Uu­den­kau­pun­gin seu­ra­kun­ta, jos­ta syys­tä sel­vit­tä­jän mu­kaan tu­li­si va­ka­vas­ti har­ki­ta, pi­täi­si­kö lii­tos to­teut­taa sa­ma­nai­kai­ses­ti Py­hä­ran­nan ja Veh­maan lii­tok­sen kans­sa.

Aloit­teen seu­ra­kun­ta­lii­tok­ses­ta voi teh­dä seu­ra­kun­nan kirk­ko­val­tuus­to sekä tuo­mi­o­ka­pi­tu­li tai piis­pa.

Seu­ra­kun­ta­ja­koa voi­daan kirk­ko­lain mu­kaan muut­taa, jos muu­tos on kir­kon teh­tä­vän to­teut­ta­mi­sen kan­nal­ta tar­koi­tuk­sen­mu­kai­nen ja muu­tos pa­ran­taa seu­ra­kun­tien toi­min­ta­ky­kyä ja toi­min­nan ta­lou­del­li­suut­ta. Tuo­mi­o­ka­pi­tu­li kä­sit­te­lee esi­sel­vi­tys­tä seu­raa­van ker­ran is­tun­nos­saan 6.2.

Näköislehdet

Kysely