JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Uusikaupunki
22.5.2023 15.44

Säkkikeräys alkaa Ugissa

Kier­to­ta­lout­ta ja nuor­ten työl­lis­tä­mis­tä edis­tä­vä Rei­lu teko -ke­räys al­kaa useil­la paik­ka­kun­nil­la.

Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa vil­je­li­jät voi­vat vie­dä tyh­jät sä­kit Uki-Ka­lan­ti 4H-yh­dis­tyk­sen ke­räys­pis­tei­siin. Ke­räys­pis­teen hoi­ta­ji­na toi­mi­vat 4H-nuo­ret, ja Ya­ra jär­jes­tää säk­kien kul­je­tuk­sen hyö­ty­käyt­töön. Pe­sun, murs­kauk­sen ja su­la­tuk­sen jäl­keen sä­kit jat­ka­vat elä­mään­sä uu­si­na muo­vi­tuot­tei­na. Vil­je­li­jöil­le säk­kien jät­tä­mi­nen ke­räyk­seen on mak­su­ton­ta.

Pik­ku­sä­kit pa­ka­taan niin, et­tä 49 säk­kiä las­kos­te­taan pääl­lek­käin, kää­ri­tään rul­lal­le ja lai­te­taan yh­den pik­ku­sä­kin si­sään. Nel­jä la­va­hup­pua tai­tel­laan yh­den pik­ku­sä­kin si­sään. Suur­sä­keis­tä sisä- ja ul­ko­säk­kiä ei tar­vit­se ero­tel­la toi­sis­taan. Suu­rim­mat lan­noi­te­jää­mät ra­vis­tel­laan pois, muu­ta­ma lan­noi­te­rae ei hait­taa.

Vii­si suur­säk­kiä lai­te­taan pääl­lek­käin, kää­ri­tään rul­lal­le ja si­do­taan paa­li­lan­gal­la ni­puk­si.

Rei­lu teko -toi­min­nal­la on pit­kät pe­rin­teet ja sitä ke­hi­te­tään jat­ku­vas­ti. Vii­me vuon­na ke­räyk­ses­sä käyn­nis­tet­tiin pi­lot­ti­ko­kei­lu, jos­sa py­ri­tään löy­tä­mään kei­no­ja hyö­dyn­tää muo­vi­ma­te­ri­aa­li tar­kem­min. Ko­kei­lus­sa sä­kit ero­te­taan toi­sis­taan, jol­loin muo­vi­la­jit saa­daan pa­rem­paan hyö­ty­käyt­töön kier­rä­tyk­ses­sä. Ko­kei­lu to­teu­te­taan tänä vuon­na Ko­ke­mä­el­lä, Huit­ti­sis­sa ja Pun­ka­lai­tu­mel­la.

Lan­noi­te- ja sie­men­säk­ke­jä on ke­rät­ty jo vuo­des­ta 1975 ja näi­nä vuo­si­kym­me­ni­nä on muo­via saa­tu tal­teen jo yli 40 mil­joo­naa ki­loa.

Uu­den­kau­pun­gin säk­ki­ke­räyk­sen jär­jes­tää Uu­si­kau­pun­ki-Ka­lan­ti yh­teis­työs­sä Suo­men 4H-lii­ton, Ya­ra Suo­men ja Fin­lands svens­ka 4H:n kans­sa. Ke­räyk­sen pää­yh­teis­työ­kump­pa­ni on Ya­ra Suo­mi Oy. Ke­räyk­seen osal­lis­tu­vat myös Hank­ki­ja, Lant­män­nen Ag­ro, Pel­to­sie­men, Ti­la­sie­men, A-Rehu ja Las­si­la & Ti­ka­no­ja.

Ke­räyk­sen tuot­to käy­te­tään nuor­ten palk­koi­hin ja 4H-nuo­ri­so­työn tu­ke­mi­seen.

Fak­ta

Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa ke­räys­pis­tei­tä on kak­si: Ka­lan­nis­sa van­han Män­näis­ten sa­han pi­has­sa Sa­han­tiel­lä sekä Lo­ka­lah­del­la Mar­ko Mau­lan luo­na Ke­lon­tiel­lä.

Ke­räys­pai­kat ja tie­dot ke­räyk­seen otet­ta­vis­ta sä­keis­tä löy­ty­vät: www.4h.fi/rei­lu­te­ko. Verk­ko­si­vuil­la on ha­ku­toi­min­to, jon­ka avul­la vil­je­li­jä löy­tää lä­him­män ke­räys­pis­teen paik­ka­kun­nan ni­men tai 4H-yh­dis­tyk­sen mu­kaan.

Näköislehdet

Kysely