JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
27.12.2020 16.50

Sähköpyörän selkään romutus­palk­kiolla tai verovapaalla työsuh­de­pyö­rä­e­dulla

Hal­li­tuk­sen ta­voit­tee­na on li­sä­tä pyö­räi­lyä vuo­teen 2030 men­nes­sä 30 pro­sent­tia ja vä­hen­tää lii­ken­teen pääs­tö­jä. Vuo­des­ta 2021 val­tio an­taa ra­hal­lis­ta tu­kea säh­kö­a­vus­tei­sen pol­ku­pyö­rän han­kin­taan ai­na­kin kah­del­la ta­val­la: jou­lu­kuun alus­ta al­koi en­si vuo­den lop­puun kes­tä­vä ro­mu­tus­palk­ki­o­kam­pan­ja ja vuo­den alus­ta al­ka­en työn­te­ki­jäl­le voi­daan an­taa ve­ro­va­paas­ti työ­suh­de­pyö­rä­e­tua.

Ro­mu­tus­palk­ki­o­kam­pan­jas­sa van­has­ta au­tos­ta voi saa­da ro­mu­tus­palk­ki­o­ta 1000–2000 eu­roa. Säh­kö­a­vus­tei­sen pol­ku­pyö­rän ja jouk­ko­lii­ken­teen lip­pu­jen han­kin­taan voi saa­da palk­ki­o­ta enim­mil­lään 1000 eu­roa. Tra­fi­co­min asi­an­tun­ti­jan mu­kaan ro­mu­tus­palk­ki­o­kam­pan­jan en­sim­mäi­sen vii­kon ha­ke­muk­sis­ta jopa yli puo­let tu­lee van­ho­jen au­to­jen omis­ta­jil­ta, jot­ka os­ta­vat säh­kö­a­vus­tei­sen pol­ku­pyö­rän.

Suu­rin palk­kio, 2000 eu­roa, mak­se­taan täys­säh­kö­au­ton, eta­no­li- ja kaa­su­au­ton sekä la­dat­ta­van hyb­ri­din os­ta­mi­seen. Uu­den ben­sii­ni- ja die­se­lau­ton sekä ei-la­dat­ta­van hyb­ri­din os­ta­jil­le mak­se­taan 1000 eu­roa ro­mu­tus­palk­ki­o­ta. Myös au­to­a­la an­taa 500 eu­ron alen­nuk­sen uu­den au­ton han­kin­nas­ta kam­pan­jan ai­ka­na. Van­han au­ton ro­mut­ta­mi­nen on ym­pä­ris­tö­te­ko, sil­lä pal­jon pääs­tö­jä ai­heut­ta­va kul­ku­vä­li­ne pois­tuu lii­ken­tees­tä. Ro­mu­tuk­sen ohes­sa jopa 97 % au­ton ma­te­ri­aa­leis­ta pää­tyy hyö­dyn­net­tä­väk­si kier­toon.

Työ­suh­de­pol­ku­pyö­rä on tu­los­sa ve­ro­va­paak­si työ­suh­de-eduk­si ai­na 1 200 eu­roon saak­ka vuo­des­sa. Työ­suh­de­pol­ku­pyö­rä on työ­nan­ta­jan omis­ta­ma tai lii­saa­ma pol­ku­pyö­rä, joka an­ne­taan työn­te­ki­jän käyt­töön. Tuki on täy­sin uu­si, sil­lä tä­hän saak­ka työ­nan­ta­jan kus­tan­ta­ma pol­ku­pyö­rä on ol­lut ve­ro­na­lais­ta tu­loa.

Työn­te­ki­jän kan­nal­ta uu­dis­tus tar­koit­taa, et­tä hän voi saa­da uu­den, laa­duk­kaan pol­ku­pyö­rän ai­em­paa edul­li­sem­min ja koh­ta­lai­sen pie­nel­lä si­joi­tuk­sel­la. Laa­duk­kai­den säh­kö­a­vus­teis­ten pol­ku­pyö­rien hin­nat läh­te­vät pa­ris­ta tu­han­nes­ta eu­ros­ta, jo­ten 1200 eu­roa on jo tun­tu­va etu säh­kö­pyö­rä­kau­poil­la.

Työ­suh­de­pyö­rän voi saa­da työn­te­ki­jä, jon­ka työ­nan­ta­ja sal­lii edun hyö­dyn­tä­mi­sen. Työ­suh­de­pol­ku­pyö­rän han­kin­nas­ta vas­taa työ­nan­ta­ja, mut­ta pyö­rä on tar­koi­tet­tu työn­te­ki­jän hen­ki­lö­koh­tai­seen käyt­töön ja sil­lä voi ajaa myös va­paa-ajal­la.

Pau­la Väi­sä­nen Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely