JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Kuva Saaren kartanon avoimien ovien päivästä muutaman vuoden takaa.

Kuva Saaren kartanon avoimien ovien päivästä muutaman vuoden takaa.

Arkisto / Sari Honkasalo

Uutiset
Mynämäki
19.3.2024 13.25

Saaren kartano suojellaan raken­nus­pe­rin­tö­lailla

Mie­toi­sis­sa si­jait­se­van Saa­ren kar­ta­non ra­ken­nus­kan­ta ja sitä ym­pä­röi­vä puis­to­a­lue suo­jel­laan ra­ken­nus­pe­rin­nön suo­je­le­mi­ses­ta an­ne­tun lain no­jal­la. Suo­je­lu koh­dis­tuu ra­ken­nus­ten ul­ko­a­sun ja joi­den­kin ra­ken­nus­ten si­sä­ti­lo­jen li­säk­si ra­ken­net­tuun vi­he­rym­pä­ris­töön. Suo­je­lu­pää­tös ei vie­lä ole lain­voi­mai­nen.

Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kus päät­ti asi­as­ta maa­lis­kuus­sa.

Suo­je­lu­a­sia otet­tiin vi­reil­le Ely-kes­kuk­sen omas­ta aloit­tees­ta ke­vääl­lä 2022.  Kar­ta­no on ol­lut Ko­neen Sää­ti­ön omis­tuk­ses­sa vuo­des­ta 2007.

Kar­ta­non alu­eel­la on pit­kään jat­ku­neen asu­tuk­sen myö­tä ra­ken­nuk­sia eri ajoil­ta ja jäl­jel­lä on myös ra­ken­tei­ta kes­ki­a­jal­ta läh­tien.

Vuon­na 1779 val­mis­tu­neen ja Tu­run kau­pun­gi­nark­ki­teh­ti C.F. Schrö­de­rin suun­nit­te­le­man man­sar­di­kat­toi­sen pää­ra­ken­nuk­sen klas­sis­ti­nen ul­ko­a­su on hy­vin säi­ly­nyt. Ra­ken­nuk­sen ar­vot pe­rus­tu­vat kes­keis­sa­li­poh­ja­kaa­vaan sekä 1600-lu­vun hol­vi­kel­la­rei­hin.

Vuon­na 1770 val­mis­tu­neen keit­ti­ö­sii­ven ja 10 vuot­ta myö­hem­min val­mis­tu­neen la­kei­ja­sii­ven li­säk­si edus­ta­vaa asuin­pii­riä täy­den­tää ul­ko­ark­ki­teh­tuu­ril­taan ja si­sä­ti­loil­taan eri­tyi­sen hy­vin säi­ly­nyt käy­mä­lä, jon­ka van­him­mat piir­teet ovat 1700-lu­vul­ta.

Muut suo­jel­lut ra­ken­nuk­set ovat van­ha-ait­ta, vil­ja-ait­ta, piha-ait­ta, puu­tar­ha­kel­la­ri, puu­tar­ha­va­ja, pe­su­tu­pa, sau­na, ren­ki­tu­pa, kär­ry­va­ja, Jaa­ko­pin lato, rii­hi, ko­ne­hal­li, kui­vu­ri­ra­ken­nus ja na­vet­ta.

Jo 1500-lu­vul­la muo­dos­tu­nut asuin­pii­ri on säi­lyt­tä­nyt al­ku­pe­räi­sen muo­ton­sa tä­hän päi­vään. Puu­tar­han, pi­ha­pii­rin ja mai­se­ma­puis­ton som­mit­te­lu, ra­ken­teet ja van­ha kas­vis­to yh­des­sä ties­tön kans­sa il­men­tä­vät alu­een pit­kää his­to­ri­aa ja muo­dos­ta­vat ar­vok­kaan ra­ken­ne­tun vi­he­rym­pä­ris­tön ko­ko­nai­suu­den.

Saa­ren kar­ta­no on yk­si har­vois­ta säi­ly­neis­tä ku­nin­kaan­kar­ta­nois­ta ja sen ai­nut­laa­tui­suut­ta li­sää mo­ni­vai­hei­nen omis­tus sekä val­ti­on lai­tos­ten toi­min­ta kar­ta­nos­sa.

Saa­ren kar­ta­no siir­tyi Jo­a­kim Fle­min­gin omis­tuk­seen 1520-lu­vul­la. Evers­tin­vir­ka­ta­lo­na kar­ta­no toi­mi 1600–1700-lu­vuil­la ja yh­te­nä ti­lan hal­ti­ja­na oli muun mu­as­sa Au­gus­tin Eh­rens­värd, joka myös eli vii­mei­set vuo­ten­sa Saa­ren kar­ta­nos­sa.

Ami­nof­fien suku oli kar­ta­non vuok­ra­lai­se­na vuo­des­ta 1799 läh­tien lä­hes 1940-lu­vun al­kuun saak­ka. Moni tun­tee Saa­ren kar­ta­non myös Maa­ta­lou­den tut­ki­mus­kes­kuk­sen Lou­nais-Suo­men ko­ea­se­ma­na, joka toi­mi kar­ta­nos­sa vuo­si­na 1959–2005.

Ra­ken­nus­kan­ta on ko­ke­nut mo­nia muu­tok­sia vuo­si­sa­to­jen ai­ka­na.

Ko­neen Sää­ti­ön ai­ka­na useim­mat ra­ken­nuk­set on kun­nos­tet­tu ko­ko­naan tai osit­tain. Kor­jauk­set on teh­ty säi­lyt­tä­vän kor­jaa­mi­sen pe­ri­aat­tei­den mu­kaan ja niis­sä on huo­mi­oi­tu ar­ke­o­lo­gi­nen kult­tuu­ri­pe­rin­tö ja mui­nais­muis­to­lain edel­lyt­tä­mät toi­men­pi­teet.

Kor­jauk­set on teh­ty Mu­se­o­vi­ras­ton oh­jauk­ses­sa ja laa­jo­jen kor­jaus­töi­den yh­tey­des­sä kai­kis­ta ra­ken­nuk­sis­ta löy­de­tyt ker­ros­tu­mat sekä kaik­ki työ­vai­heet on do­ku­men­toi­tu huo­lel­li­ses­ti kar­ta­non ar­kis­toon.

Kar­ta­no toi­mii ny­ky­ään tai­tei­li­ja- ja tut­ki­ja­re­si­dens­si­nä. Pää­ra­ken­nuk­seen on kun­nos­tet­tu toi­mis­to- ja ma­joi­tus­ti­lo­ja. Si­vu­ra­ken­nuk­set ja ren­ki­tu­pa ovat ma­joi­tus­käy­tös­sä. Muut ra­ken­nuk­set pal­ve­le­vat re­si­dens­sin toi­min­to­ja mm. har­joi­tus-, esi­tys- ja näyt­te­ly­ti­loi­na.

Näköislehdet

Kysely