JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
5.4.2022 16.03

Puolet vuode­o­sas­to­pai­koista pois käytöstä lakon aikana

Tiis­tai­na nel­jä päi­vää kes­tä­nyt lak­ko vai­kut­taa Tyk­sin toi­min­taan mo­nin ta­voin. Osa kii­reel­li­ses­tä hoi­dos­ta on jou­dut­tu kes­keyt­tä­mään ja pal­ve­lut ovat hy­vin ruuh­kau­tu­nei­ta. Ti­lan­ne sai­raa­las­sa muut­tuu kai­ken ai­kaa ja toi­min­to­ja jär­jes­tel­lään jat­ku­vas­ti sen mu­kaan, min­ne hen­ki­lös­töä saa­daan.

– Ti­lan­ne sai­raa­las­sa on vai­kea. Teem­me kes­key­tyk­set­tä töi­tä sen hy­väk­si, et­tä pys­tym­me jär­jes­te­le­mään kriit­ti­sen hoi­don la­kon ai­ka­na. Va­li­tet­ta­vas­ti osa kii­reel­li­ses­tä­kin ja vä­li­tön­tä hoi­toa vaa­ti­vis­ta toi­men­pi­teis­tä on jou­dut­tu pe­ru­maan, sa­noo Tyk­sin vt. sai­raa­la­joh­ta­ja Sirk­ku Jyrk­kiö.

Tyk­sis­sä on pys­tyt­ty yl­lä­pi­tä­mään kriit­ti­sim­mät toi­min­not eri­tyis­jär­jes­te­lyil­lä. Po­ti­lai­ta on siir­ret­ty sa­moil­le vuo­de­o­sas­toil­le.

Tyk­sin leik­kaus­sa­le­ja ava­taan täl­lä vii­kol­la li­sää. Ta­voit­tee­na on teh­dä kaik­kien syö­pä­po­ti­lai­den leik­kauk­set, joi­ta on noin 15 päi­väs­sä. Maa­nan­tai­na ja tiis­tai­na on lei­kat­tu va­jaa puo­let lis­tal­la ol­leis­ta syö­pä­po­ti­lais­ta. Li­säk­si tur­va­taan mui­den kii­reel­lis­tä leik­kaus­ta tar­vit­se­vien po­ti­lai­den hoi­to.

Syö­vän lää­ke- ja sä­de­hoi­toon on saa­tu li­sää suo­je­lu­työ­tä, ja hoi­to py­ri­tään tur­vaa­maan kai­kil­le sitä tar­vit­se­vil­le mah­dol­li­sim­man pian. Sä­de­hoi­toa ei ole an­net­tu kai­kil­le po­ti­lail­le, huo­mi­ses­ta eteen­päin ava­taan li­sää sä­de­hoi­to­paik­ko­ja. Myös joi­tain syö­pä­lää­ke­hoi­to­ja jää te­ke­mät­tä.

Työ­tais­te­lu kes­keyt­ti kii­reet­tö­män hoi­don. Ku­lu­van vii­kon maa­nan­tail­ta ja tiis­tail­ta on Tyk­sis­sä pe­rut­tu yh­teen­sä noin 390 kii­ree­tön­tä leik­kaus­ta. Lop­pu­vii­kol­le pe­ruu­tuk­sia on noin 50–90 päi­vit­täin.

Täl­lä het­kel­lä on käy­tös­sä noin puo­let Tyk­sin vuo­de­o­sas­to­pai­kois­ta. Tyk­sin eri sai­raa­lois­sa on kaik­ki­aan noin 900 sai­raan­si­jaa. La­kon al­ka­es­sa ko­tiu­tet­tiin po­ti­lai­ta, joi­den kun­to mah­dol­lis­ti sen.

Psy­ki­at­ri­an avo­hoi­don po­ti­las­käyn­neis­tä suu­ri osa on jou­dut­tu pe­ru­maan ku­lu­val­la vii­kol­la. Avo­hoi­don kii­reel­li­sem­mäs­tä hoi­don tar­pees­ta huo­leh­di­taan. Psy­ki­at­ri­an päi­vys­tys toi­mii osa­na Tyks Akuut­tia. Psy­ki­at­ri­an osas­tot Tu­rus­sa ja Ha­li­kos­sa toi­mi­vat huo­mat­ta­vas­ti nor­maa­lia pie­nem­mäl­lä hen­ki­lös­töl­lä, ja muun mu­as­sa las­tenp­sy­ki­at­ri­an osas­to on sul­jet­tu­na.

Kii­reel­lis­tä hoi­toa tar­vit­se­vien po­ti­lai­den di­a­lyy­si­hoi­to ja sek­ti­o­leik­kauk­set saa­daan tur­vat­tua täl­lä het­kel­lä käy­tös­sä ole­val­la työn­te­ki­jä­mää­räl­lä.

La­bo­ra­to­rio- ja ku­van­ta­mis­pal­ve­lu­ja teh­dään vain Tyks kan­ta­sai­raa­las­sa. La­kon ai­ka­na hoi­de­taan kaik­kein kii­reel­li­sin näyt­tee­not­to lä­hin­nä sai­raa­loi­den vuo­de­o­sas­toil­la ja po­lik­li­ni­koil­la.

Täl­lä vii­kol­la on Tyk­sin la­bo­ra­to­ri­oi­hin ol­lut va­rat­tu­na tu­han­sia näyt­tee­not­to­ai­ko­ja, jot­ka on siir­ret­ty la­kon jäl­kei­seen ai­kaan. Pää­syä la­bo­ra­to­ri­on näyt­tee­not­toon py­ri­tään li­sää­mään.

Ko­ro­na­näyt­teis­tä hoi­de­taan vain kii­reel­li­set sai­raa­lan vuo­de­o­sas­to­jen ja po­lik­li­ni­koi­den tes­tauk­set.

Kaik­ki yh­teis­päi­vys­tyk­sen päi­vys­tys­po­ti­laat on kes­ki­tet­ty kan­ta­sai­raa­laan, Tyks Akuut­tiin. Päi­vys­tys­po­ti­laat on hoi­det­tu kii­reel­li­syys­jär­jes­tyk­ses­sä ja odo­tu­sa­jat kii­reet­tö­mis­sä asi­ois­sa ovat ve­ny­neet ajoit­tain use­am­man tun­nin mit­tai­sik­si. Sa­lon, Loi­maan ja Uu­den­kau­pun­gin päi­vys­tyk­set ovat ol­leet sul­jet­tui­na vii­me per­jan­tais­ta al­ka­en.

Tyk­sis­tä kui­ten­kin muis­tu­te­taan, et­tä va­ka­vis­ta oi­reis­ta kär­si­vien po­ti­lai­den on syy­tä ha­keu­tua vii­veet­tö­mäs­ti hoi­toon.

Hoi­don tar­peen ar­vi­oin­tia ei pys­ty­tä to­teut­ta­maan pu­he­li­mit­se ei­kä Oma­o­lo-pal­ve­lun kaut­ta Tyks Akuu­tis­sa. Ma­jak­ka­sai­raa­lan las­ten- ja nuor­ten päi­vys­tyk­ses­sä on pu­he­lin­pal­ve­luis­sa ajoit­tain ruuh­kaa ja ta­kai­sin­soit­to­pyyn­töi­hin ei vält­tä­mät­tä pys­ty­tä vas­taa­maan.

Päi­vys­tys­pu­he­li­met 02 313 8800 ja 116 117 ei­vät ole toi­min­nas­sa la­kon vuok­si.

Ter­veys­kes­kus­ten päi­vys­tys­vas­taa­no­tot ei­vät ole la­kon pii­ris­sä ja vas­taa­not­ta­vat po­ti­lai­ta. Kii­reet­tö­mis­sä asi­ois­sa tu­lee en­si­si­jai­ses­ti ol­la yh­tey­des­sä omaan ter­veys­kes­kuk­seen. Hä­tä­ti­lan­tees­sa soi­ta ai­na 112.

Näköislehdet

Kysely