JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
27.4.2021 11.13

Puolesta-asioinnin valtuutus pakolliseksi U-sotessa

Toi­sen puo­les­ta asi­oin­ti ter­veys­pal­ve­luis­sa voi tul­la ajan­koh­tai­sek­si, kun hen­ki­lö ei enää it­se ky­ke­ne hoi­ta­maan asi­oi­taan. Puo­les­ta-asi­oin­tiin oi­keut­taa huol­ta­juus, edun­val­von­ta­pää­tös tai val­ta­kir­ja. Val­tuu­tus­ta var­ten Uu­den­kau­pun­gin yh­teis­toi­min­ta-alu­eel­la (U-sote) ote­taan tou­ko­kuun alus­ta käyt­töön lo­ma­ke, joka tu­lee pa­kol­li­sek­si syys­kuun alus­ta al­ka­en. Var­men­ne­tul­la val­tuu­tuk­sel­la huo­leh­di­taan asi­ak­kai­den ja po­ti­lai­den tie­to­suo­jas­ta.

Täy­si-ikäi­nen hen­ki­lö, joka on oi­keus­toi­mi­kel­poi­nen, päät­tää it­se, ha­lu­aa­ko hän jon­kun muun hoi­ta­van asi­oi­taan. Sik­si toi­nen hen­ki­lö, yri­tys tai muu yh­tei­sö voi asi­oi­da täy­si-ikäi­sen puo­les­ta ter­veys­pal­ve­luis­sa an­ne­tul­la asi­oin­ti­val­tuu­del­la. Val­ta­kir­jan toi­mit­taa val­tuut­ta­ja hen­ki­lö­koh­tai­ses­ti tai val­tuu­tet­tu sii­hen U-so­ten toi­mi­pis­tee­seen, jos­sa nor­maa­lis­ti asi­oi. Val­tuu­te­tun hen­ki­lön toi­mit­ta­mas­sa val­ta­kir­jas­sa tu­lee ol­la kah­den täy­si-ikäi­sen to­dis­ta­jan al­le­kir­joi­tuk­set.

Val­ta­kir­jan toi­mit­ta­mi­sen ja toi­sen puo­les­ta-asi­oin­nin yh­tey­des­sä tar­kas­te­taan ai­na hen­ki­löl­li­syys ku­val­li­ses­ta hen­ki­löl­li­syys­to­dis­tuk­ses­ta tai ajo­kor­tis­ta. Kela-kort­ti ei sii­hen käy.

Jos asi­a­kas on muis­ta­ma­ton, ke­hi­tys­vam­mai­nen tai muul­la ta­paa ky­ke­ne­mä­tön ym­mär­tä­mään val­tuu­tuk­sen mer­ki­tys­tä, tu­lee ot­taa yh­teyt­tä Digi- ja vä­es­tö­tie­to­vi­ras­toon edun­val­vo­jan ni­me­ä­mis­tä var­ten.

U-so­tes­sa ote­taan käyt­töön eril­li­set lo­mak­keet puo­les­ta-asi­oin­tiin ja puo­les­ta-asi­oin­nin pe­ruut­ta­mi­seen. Lo­mak­keet löy­ty­vät U-so­ten verk­ko­si­vuil­ta ja ovat saa­ta­vil­la eri toi­mi­pis­teis­sä. Myö­hem­min puo­les­ta-asi­oin­nin voi val­tuut­taa ja pe­ruut­taa säh­köi­ses­ti suo­mi.fi:n kaut­ta.

Täy­si-ikäi­nen ja oi­keus­toi­mi­kel­poi­nen hen­ki­lö voi asi­oi­da toi­sen ai­kui­sen puo­les­ta myös Oma­kan­nas­sa, jos hä­nel­lä on sii­hen säh­köi­nen val­tuu­tus Suo­mi.fi-osoit­tees­sa. Val­tuu­den an­ta­mi­nen vaa­tii vah­van tun­nis­tau­tu­mi­sen esi­mer­kik­si verk­ko­pank­ki­tun­nuk­sil­la tai mo­bii­li­var­men­teel­la.

Alai­käi­sen lap­sen puo­les­ta voi asi­oi­da vä­es­tö­tie­to­jär­jes­tel­mään mer­kit­ty lap­sen lail­li­nen huol­ta­ja. Kaik­ki alai­käi­sen lap­sen huol­ta­jat voi­vat yh­des­sä val­tuut­taa jon­kun huol­ta­jis­ta tai jon­kun muun hen­ki­lön hoi­ta­maan yk­sin lap­sen asi­oi­ta.

Yli 10-vuo­ti­ai­den alai­käis­ten puo­les­ta asi­oin­ti Oma­kan­nas­sa otet­tiin käyt­töön vai­heit­tain vii­me lo­ka­kuus­ta al­ka­en. Huol­ta­jal­la tai val­tuu­te­tul­la hen­ki­löl­lä on sa­mat oi­keu­det asi­oi­da po­ti­laan puo­les­ta kuin hä­nel­lä it­sel­lään. Huol­ta­jat voi­vat näh­dä alai­käis­ten las­ten­sa tie­to­ja Oma­kan­ta-pal­ve­lus­sa, el­lei asi­ois­taan päät­tä­mään ky­ke­ne­vä alai­käi­nen ole kiel­tä­nyt tie­to­jen luo­vu­tus­ta.

U-so­tes­sa on otet­tu 23.3. al­ka­en käyt­töön mah­dol­li­suus kiel­tää alai­käi­sen ter­veys­tie­to­jen luo­vut­ta­mi­sen huol­ta­jil­le. Ter­vey­den­huol­lon am­mat­ti­lai­nen kir­jaa po­ti­las­tie­to­jär­jes­tel­mään jo­kai­sen käyn­nin tai re­sep­tin koh­dal­la alai­käi­ses­tä kyp­syys­mer­kin­nän, joka mää­rit­tää, nä­kyy­kö alai­käi­sen tie­dot huol­ta­jil­le.

Po­ti­las­lain mu­kaan alai­käi­nen voi kiel­tää ter­veys­tie­to­jen­sa luo­vut­ta­mi­sen huol­ta­jal­leen, jos ter­vey­den­huol­lon edus­ta­ja on ar­vi­oi­nut alai­käi­sen riit­tä­vän kyp­säk­si te­ke­mään tä­män pää­tök­sen.

Näköislehdet

Kysely