JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Mikko Virtanen (vas.), Satu Anttila, Katri Lakkapää ja Jussi Kulmala ovat Pro Nousiaisten kuntavaaliehdokkaita.

Mikko Virtanen (vas.), Satu Anttila, Katri Lakkapää ja Jussi Kulmala ovat Pro Nousiaisten kuntavaaliehdokkaita.

Vesa Penttilä

Uutiset
Nousiainen
11.11.2020 18.00

Pro Nousiainen tähtää kevätvaalien ykköseksi

Vesa Pent­ti­lä

Nou­si­ais­ten kun­ta­vaa­leis­sa teh­dään en­si ke­vää­nä pai­kal­lis­ta his­to­ri­aa, kun tiet­tä­väs­ti en­sim­mäis­tä ker­taa tar­jol­le tu­lee puo­lu­ei­den ul­ko­puo­li­nen eh­do­kas­lis­ta. Pro Nou­si­ai­nen ei läh­de vaa­lei­hin kai­nos­te­le­maan, vaan rima on ase­tet­tu kor­ke­al­le: ta­voit­tee­na on suu­rim­man ryh­män tit­te­li.

Va­jaat puo­li vuot­ta en­nen ää­ni­ki­saa Pro Nou­si­ais­ten lis­tal­la on 11 eh­do­kas­ta. Ny­kyi­sis­tä val­tuu­te­tuis­ta mu­ka­na ovat pe­rus­suo­ma­lai­sis­ta si­ni­siin siir­ty­nyt Satu Ant­ti­la, ko­koo­muk­sen lis­tal­ta va­lit­tu ja vaa­li­kau­den alus­sa oman val­tuus­to­ryh­män­sä pe­rus­ta­nut Jus­si Kul­ma­la sekä hil­jat­tain ko­koo­muk­ses­ta uu­teen Lok­ki-ryh­mään läh­te­neet Kat­ri Lak­ka­pää ja Jari Kar­ja­lai­nen. Kvar­tet­ti ke­rä­si vii­me vaa­leis­sa ää­niä niin, et­tä yh­teis­pot­ti oli­si riit­tä­nyt kol­meen val­tuus­to­paik­kaan.

Li­säk­si eh­dok­kaik­si ovat täs­sä vai­hees­sa lu­pau­tu­neet Mik­ko Vir­ta­nen, Mis­ka Peip­po, Tero Rand, Kat­ja Uu­si­ta­lo, Vil­le Ant­ti­la, Kaa­ri­na Mä­ki­nen ja Sirk­ku Huh­ti.

– Mi­ni­mi­ta­voi­te on 20 eh­do­kas­ta, mut­ta on­nel­li­nen olen sit­ten, kun lis­tal­la on 30 ni­meä, Satu Ant­ti­la sa­noo.

Uu­sis­ta eh­dok­kais­ta Vir­tas­ta on ai­em­min ko­sis­kel­tu puo­lu­e­lis­toil­le.

– En ole läh­te­nyt, kos­ka puo­lu­eis­sa ei saa vält­tä­mät­tä pi­tää omaa mie­li­pi­det­tään, Vir­ta­nen pe­rus­te­lee.

Lak­ka­pää us­koo ryh­män me­nes­tys­mah­dol­li­suuk­siin.

– Kun­ta­vaa­lit ovat kui­ten­kin pit­käl­ti hen­ki­lö­vaa­lit, Lak­ka­pää muis­tut­taa.

Kul­ma­la on sa­maa miel­tä.

– Pro Nou­si­ai­nen pe­rus­tet­tiin viik­ko sit­ten ja nyt olem­me jo täl­lai­ses­sa ti­lan­tees­sa. Nyt on po­si­tii­vis­ta pö­hi­nää, Kul­ma­la ku­vai­lee.

Uu­den ryh­män eh­dok­kaat vas­ta­si­vat ni­met­tö­mäs­ti Vak­ka-Suo­men Sa­no­mien ky­sy­myk­siin. Puo­lu­ei­den ul­ko­puo­lis­ta lis­taa pe­rus­tel­tiin muun mu­as­sa sil­lä, et­tä lei­mau­tu­mi­nen jon­kin puo­lu­eaat­teen kan­nat­ta­jak­si ja ryh­mä­pää­tös­ten to­teut­ta­jak­si tun­tuu vie­raal­ta.

– En koe so­pi­va­ni min­kään puo­lu­een raa­mei­hin joko sen aja­mien asi­oi­den vuok­si tai sik­si, et­tä puo­lu­ees­sa on sel­lai­sia jä­se­niä, joi­den kans­sa olen täy­sin toi­sen­suun­tai­ses­sa aja­tus­maa­il­mas­sa.

Pro Nou­si­ai­nen kiis­tää sen, et­tä ky­sees­sä oli­si pro­tes­ti nou­si­ais­lais­ta pää­tök­sen­te­koa koh­taan.

– Pro­tes­ti on vää­rä sana. Pa­rem­min voi­si so­pia halu muut­taa pää­tök­sen­te­koa avoi­mem­paan, pit­kä­jän­tei­sem­pään ja oi­ke­as­ti kun­ta­lais­ten etua aja­vaan suun­taan.

Eh­dok­kaat lis­ta­si­vat tu­kun kom­ment­te­ja sii­tä, mikä pai­kal­lis­po­li­tii­kas­sa mät­tää: on teh­ty iso­ja ta­lous­pää­tök­siä ly­hyt­nä­köi­ses­ti, tur­han­päi­väi­set aloit­teet ja muu­to­seh­do­tuk­set ai­heut­ta­vat asi­oi­den lo­pu­ton­ta vat­vo­mis­ta, va­lit­ta­mi­nen pää­tök­sis­tä työl­lis­tää vi­ran­hal­ti­joi­ta ja tuo kun­nal­le huo­noa mai­net­ta, pää­tök­sen­te­ko on lii­an ly­hyt­jän­teis­tä ja ka­pe­a­kat­seis­ta il­man de­mok­raat­tis­ten pää­tös­ten kun­ni­oit­ta­mis­ta, eräät val­tuu­te­tut run­no­vat här­kä­päi­ses­ti omia ide­o­lo­gi­oi­taan.

– Kun pää­tök­siä on saa­tu ai­kaan, joku va­lit­taa ja kun uu­des­taan ää­nes­te­tään, al­ka­vat ta­kin­kään­tö­vii­kot. Luon­neh­ti­sin il­mi­ö­tä tie­tyn­lai­sek­si ta­hal­li­sek­si kiu­san­te­ok­si.

Pro Nou­si­ais­ten ta­voit­teet voi tii­vis­tää yh­teen vas­tauk­seen: riit­tä­väs­ti paik­ko­ja val­tuus­toon ja lau­ta­kun­tiin, jot­ta nou­si­ais­lai­nen pää­tök­sen­te­ko saa­daan kään­net­tyä po­si­tii­vi­seen suun­taan.

– Vaa­lei­hin läh­de­tään ai­na voit­ta­maan. Ta­voit­tee­na on tie­tys­ti ol­la suu­rin ryh­mä.

Nou­si­ais­ten kun­nan ta­lous huo­les­tut­taa uu­den ryh­män eh­dok­kai­ta. Sil­ti vas­tauk­sis­sa on toi­veik­kuut­ta.

– Vaik­ka ti­lan­ne on vai­kea, en näe kun­nan ta­lout­ta vie­lä niin ka­tast­ro­faa­li­se­na, et­tei­kö us­koa tu­le­vai­suu­teen oli­si jäl­jel­lä. Osas­sa naa­pu­ri­kun­nis­ta sei­la­taan huo­mat­ta­van pal­jon sy­vem­mis­sä ve­sis­sä. On va­li­tet­ta­vaa, et­tä eräät val­tuu­te­tut maa­laa­vat pi­ru­ja sei­nil­le.

Pro Nou­si­ais­ten vä­el­lä ei ole lii­em­min ha­lu­ja kun­ta­lii­tos­rat­kai­sui­hin.

– Pär­jääm­me vie­lä it­se­näi­se­nä, jos lai­va saa­daan hy­väl­lä po­ru­kal­la kään­ty­mään. Kun­ta­lii­tos on vii­mei­nen vaih­to­eh­to. Nou­si­ai­nen jäi­si al­ta­vas­taa­jak­si riip­pu­mat­ta suun­nas­ta. Num­mi säi­lyi­si elin­voi­mai­se­na, mut­ta syr­jäi­sem­mil­le alu­eil­le lii­tos oli­si kyl­mää kyy­tiä.

Näköislehdet

Kysely