JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
12.9.2021 15.45

Planetaarinen ruokavalio pellolta pöytään

Ruo­ka on yk­si tär­keim­mis­tä ky­sy­myk­sis­tä läm­pe­ne­vän maa­pal­lom­me ja luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den tar­kas­te­lus­sa: ku­lu­tuk­sen li­sään­ty­mi­nen ja maan­käy­tön muu­tok­set kiih­dyt­tä­vät il­mas­ton­muu­tos­ta, luon­to­ka­toa ja aa­vi­koi­tu­mis­ta.

Ruo­an­tuo­tan­nol­la on mer­kit­tä­viä vai­ku­tuk­sia maa­pe­rään ja ym­pä­ris­tön ke­mi­ka­li­soi­tu­mi­seen kaik­ki­al­la maa­il­mas­sa. Suu­rin osa ruo­an il­mas­to­vai­ku­tuk­sis­ta syn­tyy maa­pe­rän köyh­ty­mi­ses­tä, lan­noit­tei­den käy­tös­tä sekä eläin­tuo­tan­nos­ta – esi­mer­kik­si val­ta­o­sa vil­jel­lys­tä soi­jas­ta hyö­dyn­ne­tään re­hu­na, mikä ai­heut­taa laa­jal­ti met­sä­ka­toa. Soi­ja­pih­vin hii­li­ja­lan­jäl­ki it­ses­sään on mur­to-osa li­ha­pih­vis­tä.

Maan­vil­je­ly voi kui­ten­kin ol­la rat­kai­si­jan roo­lis­sa il­mas­tok­rii­sis­sä. Mul­ta­va maa­pe­rä li­sää eli­ös­tön mo­ni­muo­toi­suut­ta ja vä­hen­tää eroo­si­o­ta sekä ve­sis­tö­kuor­mi­tus­ta. Hy­vin­voi­va maa­pe­rä kes­tää pa­rem­min ää­ri­o­lo­suh­teis­sa, si­too hiil­tä ja pa­ran­taa maan tuot­ta­vuut­ta. Oh­jaus­kei­no­ja tar­vi­taan, jot­ta koko ruo­ka­ket­ju saa­daan kes­tä­väk­si hy­vis­tä vil­je­ly- ja lai­dun­nus­käy­tän­nöis­tä hä­vi­kin mi­ni­moi­mi­seen ja kes­tä­viin ruo­ka­va­lin­toi­hin.

Kan­sain­vä­li­nen tut­ki­ja­ryh­mä EAT-Lan­cet-ko­mis­sio suo­sit­te­li vuon­na 2019 pla­ne­taa­ris­ta ruo­ka­va­li­o­ta glo­baa­lik­si ruo­ka­jär­jes­tel­mäk­si. Se tur­vai­si ter­veel­li­sen ruo­an maa­pal­lon ar­vi­ol­ta 10 mil­jar­din ih­mi­sen vä­es­töl­le vuo­teen 2050 men­nes­sä, eh­käi­si­si huo­non ra­vit­se­muk­sen ter­veys­hait­to­ja ja hi­das­tai­si il­mas­ton­muu­tos­ta. Pla­ne­taa­ri­nen ruo­ka­va­lio koos­tuu pää­o­sin kas­vik­sis­ta, he­del­mis­tä, täys­jy­vä­vil­jas­ta, pal­ko­kas­veis­ta sekä tyy­dyt­ty­mä­tön­tä ras­vaa si­säl­tä­vis­tä öl­jyis­tä ja si­säl­tää koh­tuul­li­ses­ti ka­laa ja ka­naa, ja vain hie­man pu­nais­ta li­haa, so­ke­ria ja puh­dis­tet­tua vil­jaa. Eläin­pe­räis­ten tuot­tei­den ku­lu­tus pie­ne­ni­si glo­baa­lis­ti al­le puo­leen ny­kyi­ses­tä.

Ruo­ka­kes­kus­te­lus­sa on ai­na myös eet­ti­nen ja kult­tuu­ri­nen puo­li. Köy­him­mil­lä vä­es­töil­lä ei ole mah­dol­li­suut­ta va­li­ta ruo­ka­va­li­o­taan ja kes­ki­luok­ka ku­lut­taa val­ta­vas­ti li­haa. Ole osa rat­kai­sua li­sää­mäl­lä lau­ta­sel­le­si kas­vis­ruo­kaa – tu­tus­tu eri ai­nek­siin ja in­nos­tu uu­sis­ta re­sep­teis­tä. Las­ke to­del­li­nen pro­tei­i­nin tar­pee­si, sil­lä syöm­me usein lii­kaa pro­tei­i­nia. Li­han­syö­jä voi vä­hen­tää li­han­ku­lu­tus­ta ja suo­sia enem­män ko­ti­mais­ta ka­laa ja pal­ko­kas­ve­ja. Eh­do­ta kas­vis­pai­not­teis­ta ruo­kaa per­heen­jä­se­nil­le, työ­pai­kal­la­si tai kun­ta­si op­pi­lai­tok­sis­sa.

Sil­ja Ngo­be­se Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely