JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Vakka-Suomen Sanomien paperilehti on luetuin Suomen paikallislehdistä.

Vakka-Suomen Sanomien paperilehti on luetuin Suomen paikallislehdistä.

Vesa Penttilä

Uutiset
27.9.2023 8.25

Paikallislehti kertoo kattavasti lähiympäristön elämänmenosta

Vesa Pent­ti­lä

Vak­ka-Suo­men Me­dia Osuus­kun­nan hal­li­tuk­sen pu­heen­joh­ta­ja Aki Si­mo­la kom­men­toi vii­me vii­kol­la jul­kais­tu­ja Kan­sal­li­sen me­di­a­tut­ki­muk­sen tu­lok­sia. Nii­den mu­kaan Vak­ka-Suo­men Sa­no­mien pai­net­tu leh­ti on yli­voi­mai­ses­ti Suo­men lu­e­tuin ti­lat­ta­vien pai­kal­lis­leh­tien lis­tauk­ses­sa.

– Oman lä­hiym­pä­ris­tön elä­män­me­nos­ta ker­too edel­leen kat­ta­van luo­tet­ta­vas­ti vain oma pai­kal­lis­leh­ti. Vak­ka on edel­leen pe­rin­tei­sel­lä ydi­na­lu­eel­laan yli­voi­mai­nen tie­don läh­de. Saa­vu­tam­me My­nä­mä­es­sä, Veh­maal­la, Tai­vas­sa­los­sa ja Kus­ta­vis­sa 100 pro­sen­tin lu­ki­ja­pei­ton ja Nou­si­ai­sis­sa­kin 94 pro­sent­tia. Kah­dek­san kun­taa kat­ta­val­la le­vik­ki­a­lu­eel­la lu­ke­mat ovat hui­kei­ta. Tut­ki­muk­sen mu­kaan edes ko­vin moni yh­den kun­nan sa­no­ma­leh­ti ei mei­dän lu­ke­miim­me pää­se, Si­mo­la sa­noo.

Si­mo­la muis­tut­taa, et­tä kol­me ker­taa vii­kos­sa il­mes­ty­viä ti­lat­ta­via sa­no­ma­leh­tiä oli vuo­si­tu­han­nen alus­sa vie­lä kym­me­niä.

– Nyt pa­pe­ris­ta kol­mi­päi­väis­tä pai­kal­lis­leh­teä kan­taa ko­tiin Va­kan li­säk­si enää kuu­si muu­ta koko maas­sa. Pa­pe­rin ja ja­ke­lu­kus­tan­nus­ten hin­to­jen vii­me vuo­sien raju nou­su on pa­kot­ta­nut kaik­ki leh­det tar­kas­te­le­maan il­mes­ty­mis­tään. Ai­van vii­me viik­koi­na jopa moni maa­kun­nal­li­nen sa­no­ma­leh­ti on kar­si­nut pai­ne­tun leh­den il­mes­ty­mis­päi­viä. Suu­ris­ta kus­tan­nus­pai­neis­ta huo­li­mat­ta Vak­ka on tois­tai­sek­si pi­tä­nyt kiin­ni kol­men päi­vän viik­ko­ryt­mis­tä.

– Di­gi­taa­li­suus on val­ta­kun­nan ta­sol­la aja­nut ohi pa­pe­ri­leh­des­tä jo kai­kis­sa ikä­luo­kis­sa, mut­ta Suo­men lu­e­tuim­pa­na pai­net­tu­na pai­kal­lis­leh­te­nä Va­kan kyn­nys muu­tok­seen on ol­lut eri­tyi­sen kor­kea.

Vak­ka-Suo­men Sa­no­mien toi­mi­tus­joh­ta­ja Jan­ne Vuo­re­la on tyy­ty­väi­nen Kan­sal­li­sen me­di­a­tut­ki­muk­sen tu­lok­siin.

– Tämä oli hie­no tu­los leh­del­täm­me jäl­leen. Kär­ki­pai­kan uu­si­mi­nen pai­kal­lis­leh­tien pa­pe­ri­leh­ti­ki­sas­sa on kova jut­tu. Lu­ki­ja­mää­rän yli 11 pro­sen­tin kas­vu tar­koit­taa en­tis­tä vah­vem­paa ase­maa alu­eel­lam­me. Kas­vua tuli ta­sai­ses­ti kai­kis­sa le­vik­ki­a­lu­een kun­nis­sa, Vuo­re­la to­te­aa.

Kun las­ke­taan yh­teen pai­net­tu leh­ti ja di­gi­leh­ti, Va­kan viik­ko­ta­voit­ta­vuus on 42 500 lu­ki­jaa. Eri­tyi­ses­ti di­gi­leh­den osuus on kas­vus­sa.

– Il­moit­ta­jil­le tar­jo­am­me suu­rin­ta mah­dol­lis­ta pa­pe­ri­nä­ky­vyyt­tä pai­kal­lis­leh­des­sä. Tä­män on yri­tys­kent­tä huo­mi­oi­nut ja myös il­moi­tus­mää­räm­me ovat kas­vus­sa. Tyy­ty­väi­syys on nyt pe­rus­tel­tua, mut­ta mei­dän on pys­tyt­tä­vä jat­ku­vaan ke­hi­tyk­seen ja ky­et­tä­vä vas­taa­maan lu­ki­joi­den ja il­moit­ta­jien odo­tuk­siin.

Näköislehdet

Kysely