JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
31.5.2021 12.10

Päästöt vähenevät ripeästi Varsinais-Suomessa

Var­si­nais-Suo­men il­mas­to­pääs­töt ovat vä­hen­ty­neet vuo­sien 2005–2019 ai­ka­na 27 pro­sent­tia, mikä on rei­lus­ti enem­män kuin maas­sa kes­ki­mää­rin. Maa­kun­nan il­mas­to­pääs­töt vä­he­ni­vät Suo­men ym­pä­ris­tö­kes­kuk­sen las­kel­man mu­kaan vuo­si­vä­lil­lä 2018–2019 yh­dek­sän pro­sent­tia, kun koko maan kun­tien kes­ki­ar­vo oli 5,5 pro­sent­tia.

Pääs­tö­jen vä­he­ne­mi­nen on kiih­ty­nyt: vuo­sien 2017–2018 vä­lil­lä vä­hen­nys oli al­le kak­si pro­sent­tia. Pääs­tö­kau­pan alai­set lai­tok­set ovat Var­si­nais-Suo­mes­sa vä­hen­tä­neet pääs­tö­jään noin puo­lel­la. Vuo­den 2005 ta­soon ver­rat­tu­na Var­si­nais-Suo­men 27 pro­sen­tin vä­hen­nys on mer­kit­tä­väs­ti koko maan 19 pro­sen­tin kes­ki­ar­voa kor­ke­am­pi.

Var­si­nais-Suo­men il­mas­to­tie­kar­tas­sa on ase­tet­tu ta­voit­teek­si, et­tä maa­kun­ta on hii­li­neut­raa­li vuon­na 2035, mikä edel­lyt­tää 80 pro­sen­tin pääs­tö­vä­hen­nys­tä vuo­den 2005 ta­sos­ta. Pääs­tö­jen tu­li­si edel­leen vä­hen­tyä noin 70 pro­sent­tia seu­raa­van 15 vuo­den ai­ka­na.

Kun­tien toi­men­pi­teet ovat eri­tyi­sen mer­kit­tä­viä pääs­tö­ke­hi­tyk­sel­le. Kun­nis­sa kes­kei­siä vai­kut­ta­mi­sen paik­ko­ja ovat esi­mer­kik­si kun­ta­kiin­teis­tö­jen ener­gi­a­te­hok­kuus, kun­tien han­kin­nat ra­ken­nut­ta­mi­nen mu­kaan lu­et­tu­na, kaa­voi­tus ja elin­kei­no­po­li­tiik­ka. Mo­nes­sa kun­nas­sa laa­di­taan par­hail­laan il­mas­to-oh­jel­maa tai suun­ni­tel­laan liit­ty­mis­tä kun­tien ener­gi­a­te­hok­kuus­so­pi­muk­seen.

Var­si­nais-Suo­men il­mas­to­tie­kar­tas­sa on mää­ri­tel­ty laa­ja-alai­sen yh­teis­työn tu­lok­se­na usei­ta vai­kut­ta­via pääs­tö­vä­hen­nys­toi­men­pi­tei­tä kol­mel­le kes­kei­sel­le pääs­tö­sek­to­ril­le. Var­si­nais-Suo­men kun­tiin on toi­mi­tet­tu laa­ja il­mas­to­tie­kar­tan to­teu­tus­ta kos­ke­va ky­se­ly, jon­ka vas­tau­sai­ka on par­hail­laan käyn­nis­sä.

Näköislehdet

Kysely