JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sini Lumiainen on tyytyväinen Maskun kirjaston palveluihin.

Sini Lumiainen on tyytyväinen Maskun kirjaston palveluihin.

Sari Honkasalo

Uutiset
Masku
5.11.2020 6.55

Oikein hyvän kirjan voi lukea monta kertaa

Sari Hon­ka­sa­lo

Vak­ka-Suo­men Sa­no­mien juh­la­vuo­den mar­ras­kuun vie­rai­le­va pää­toi­mit­ta­ja, 15-vuo­ti­as mas­ku­lai­nen Sini Lu­mi­ai­nen toi­mii Mas­kun Hem­min­gin kou­lus­sa tu­ki­op­pi­laa­na ja seu­ra­kun­nas­sa ker­ho­noh­jaa­ja­na, ja on par­hail­laan mu­ka­na myös isos­kou­lu­tuk­ses­sa.

Sini kävi syys-lo­ka­kuun vaih­tees­sa Va­kan My­nä­mä­en toi­mi­tuk­ses­sa 9. luo­kan tet-jak­sol­la eli tu­tus­tu­mas­sa työ­e­lä­mään.

– Hain paik­kaa, kos­ka tyk­kään kir­joit­ta­mi­ses­ta, mut­ta en mi­ten­kään eri­tyi­ses­ti toi­mit­ta­jan työs­tä ol­lut kiin­nos­tu­nut. Viik­ko oli hyvä ko­ke­mus. Tuli pal­jon uut­ta asi­aa, jota en ol­lut it­se eh­kä osan­nut aja­tel­la­kaan, ja kyl­lä toi­mit­ta­jan työ­kin nyt ihan hy­väl­tä vaih­to­eh­dol­ta kuu­los­taa, hän to­te­aa.

Haa­ve­am­mat­tia ei muu­ten­kaan vie­lä ole, Sini toi­voo sen sel­kiy­ty­vän sit­ten lu­ki­on ai­ka­na.

Ke­sä­töis­sä hän on ol­lut kah­te­na ke­sä­nä Ruo­ho­sen ke­sä­kuk­ka­puu­tar­hal­la Mas­kun ja Rus­kon ra­jal­la.

– Siel­lä on ol­lut iha­nat ih­mi­set työs­ken­te­le­mäs­sä mun kans­sa, ja olen ty­kän­nyt myös työ­teh­tä­vis­tä, kuk­kien hoi­dos­ta ja asi­a­kas­pal­ve­lus­ta.

Si­nin per­hee­seen kuu­luu äi­ti, isä, pik­ku­sis­ko ja iso­sis­ko. Hän to­te­aa kes­kim­mäi­se­nä lap­se­na ol­leen mu­ka­vaa, kun on ol­lut iso­sis­ko, jol­ta ky­syä neu­vo­ja ja pik­ku­sis­ko, jon­ka kans­sa leik­kiä.

– Tar­peen vaa­ties­sa olen voi­nut ol­la isom­pi tai pie­nem­pi.

Syk­sys­tä läh­tien Sini on ve­tä­nyt ka­ve­rin­sa kans­sa Mas­kun seu­ra­kun­nas­sa 1–3 -luok­ka­lais­ten ker­hoa.

– Meil­lä on ki­vat ker­ho­lai­set ja teh­dään kai­ken­nä­köis­tä. On as­kar­rel­tu avai­men­pe­riä, lei­vot­tu mus­tik­ka­muf­fins­se­ja, lei­kit­ty ja ol­tu ul­ko­na.

En­si ke­sä­nä on edes­sä mah­dol­li­ses­ti iso­se­na toi­mi­mi­nen rip­pi­lei­ril­lä.

Ku­lu­va­na lu­ku­vuon­na Sini Lu­mi­ai­nen on 7-luok­ka­lais­ten tu­ki­op­pi­laa­na. Ta­voit­tee­na on saa­da kou­luun ai­kaan hyvä hen­ki, jot­ta kai­kil­la oli­si kiva tul­la sin­ne. Tu­ki­op­pi­laat oli­vat seis­ko­jen mu­ka­na heti en­sim­mäi­se­nä kou­lu­päi­vä­nä, ja ovat aut­ta­neet luok­kaa ryh­mäy­ty­mään.

– Kun olin it­se seis­kal­la, meil­lä oli kak­si tu­ki­op­pi­las­ta, ja ajat­te­lin jo sil­loin, et­tä se voi­si ol­la mun jut­tu.

Ala­kou­lus­ta ylä­kou­luun siir­ty­mi­ses­sä ei Si­nil­le ol­lut ai­ka­naan isoa kyn­nys­tä, sil­lä hä­nen luok­kan­sa siir­ret­tiin Ku­rit­tu­lan kou­lun si­säil­ma­on­gel­mien ta­kia evak­koon Hem­min­gin ylä­kou­luun jo nel­jän­nes­tä luo­kas­ta läh­tien.

– Ra­ken­nus ja ym­pä­ris­tö tuli kol­mes­sa vuo­des­sa tu­tuk­si, mut­ta ylä­kou­lus­sa opis­ke­lu on kui­ten­kin eri­lais­ta, ja se oli meil­lä var­maan se suu­rin asia, jo­hon tu­ki­op­pi­lai­den apua tar­vit­tiin.

Kou­lus­sa Si­nin lem­pi­ai­nei­ta ovat tai­to- ja tai­de­ai­neet, täl­lä het­kel­lä eri­tyi­ses­ti va­lin­nai­set kä­si­työ, ku­vaa­ma­tai­to ja il­mai­su­tai­to.

Sini soit­taa poik­ki­hui­lua ja käy ker­ran vii­kos­sa soit­to­tun­nil­la. Har­ras­tuk­siin kuu­lu­vat myös lu­ke­mi­nen ja kä­si­työt.

– Pie­nes­tä as­ti olen lu­ke­nut pal­jon ja kir­jas­tos­sa on tul­lut vie­tet­tyä pal­jon ai­kaa. Lem­pi­kir­jaa on vai­kea ni­me­tä, kun nii­tä on niin pal­jon.

Sini tie­tää mo­nen­kin ih­met­te­le­vän sitä, mi­ten hän pys­tyy jos­kus lu­ke­maan sa­man kir­jan uu­del­leen.

– Oi­kein hy­viä kir­jo­ja luen kol­me tai nel­jä­kin ker­taa. Toi­sel­la ker­ral­la pys­tyy jo ri­vien vä­lis­tä enem­män poi­mi­maan asi­oi­ta ja ym­mär­tä­mään, mitä kir­jai­li­ja on aja­nut ta­kaa.

Kä­si­töi­den te­ke­mi­seen Sini ar­ve­lee in­nos­tuk­sen tul­leen jo sii­tä, et­tä iso­sis­ko, äi­ti ja iso­van­hem­mat te­ke­vät pal­jon kä­si­töi­tä.

– Ai­em­min olen vir­kan­nut, nyt neu­lo­nut vil­la­suk­kia ja la­pa­sia, ja kou­lus­sa om­mel­lut vaat­tei­ta­kin. Kä­si­työ­tun­neil­la on ol­lut kyl­lä tosi hy­vät mah­dol­li­suu­det ope­tel­la kaik­kea. Nyt siel­lä on kes­ken iso mak­ra­mee-sei­nä­vaa­te.

Näköislehdet

Kysely