JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Naantali
23.8.2022 15.36

Naantali jatkaa postiasian valmistelua

Sari Hon­ka­sa­lo

Naan­ta­lin kau­pun­gin­hal­li­tus kä­sit­te­li maa­nan­tain ko­kouk­ses­saan Pos­tin il­moi­tus­ta lak­kaut­taa Kum­me­lin oma­toi­mi­kir­jas­ton yh­tey­des­sä toi­mi­va Vel­ku­an asi­a­mies­pos­ti vuo­den­vaih­tees­sa.

Kau­pun­gin­hal­li­tus päät­ti pyy­tää saa­ris­to­lau­ta­kun­nal­ta lau­sun­non, ja jat­kaa asi­an jat­ko­val­mis­te­lua.

Pää­tök­sen­sä ohes­sa kau­pun­gin­hal­li­tus to­te­aa, et­tä kau­pun­gin uu­des­sa pal­ve­lu- ja ta­lous­ti­lan­tees­sa hen­ki­lös­tö­re­surs­sin käyt­tö- ja kus­tan­nus­te­hok­kuus on otet­ta­va tar­kas­te­luun koko or­ga­ni­saa­ti­on osal­ta.

Kau­pun­gin­hal­li­tuk­sel­la oli käy­tös­sään myös Vel­ku­an saa­ris­to­lai­syh­dis­tyk­sen, Pro Si­ner­vo ry:n sekä Li­von­saa­ren ky­läyh­dis­tyk­sen 14.8. lä­het­tä­mä lau­sun­to. Yh­dis­tyk­set vaa­ti­vat kau­pun­kia käyn­nis­tä­mään uu­det neu­vot­te­lut Pos­tin kans­sa, jot­ta asi­a­mies­pos­tin pal­ve­lut säi­ly­vät jat­kos­sa­kin.

Kau­pun­ki on huo­leh­ti­nut Vel­ku­an asi­a­mies­pos­tin pal­ve­luis­ta vuo­des­ta 2013 läh­tien.

Vel­ku­an pal­ve­lu­pis­tees­sä on täl­lä het­kel­lä kir­jas­to­pal­ve­lut, jot­ka ovat oma­toi­mi­kir­jas­to­na au­ki myös il­tai­sin ja vii­kon­lop­pui­sin avai­met lu­nas­ta­neil­le; täy­den pal­ve­lun pos­ti­toi­min­not eli pa­ke­tit, kir­jeet, saan­ti­to­dis­tuk­set ja kir­ja­tut kir­jeet sekä pal­ve­lu­pis­te­toi­min­not ku­ten se­ni­o­ri­kor­tit, liu­ku­es­te­luo­vu­tuk­set, hen­ki­lö­kun­nan ate­ri­a­li­put, pos­ti­merk­kien, kort­tien ja ad­res­sien myyn­ti.

Asi­a­mies­pos­tin yl­lä­pi­tä­mi­nen edel­lyt­tää pos­ti­pal­ve­lu­jen tuot­ta­mis­ta kaik­ki­na ar­ki­päi­vi­nä maa­nan­tais­ta per­jan­tai­hin klo 9–15. Pos­ti on mak­sa­nut kau­pun­gil­le kuu­kau­si­ta­sol­la kes­ki­mää­rin 80–90 eu­ron kor­vauk­sen riip­pu­en myyn­ti­mää­ris­tä, eli vuo­si­ta­sol­la noin tu­hat eu­roa.

Kau­pun­ki ke­hit­tää Vel­ku­an oma­toi­mi­kir­jas­toa jat­kos­sa toi­mi­maan sa­moin pe­ri­aat­tein kuin Me­ri­mas­kun ja Ry­mät­ty­län oma­toi­mi­kir­jas­tot, jol­loin pal­ve­lu­neu­von­nas­ta pois­tuu mer­kit­tä­vä osuus ny­kyi­sis­tä pal­ve­lu­teh­tä­vis­tä.

Kau­pun­ki on neu­vo­tel­lut Pos­tin kans­sa osa-ai­kai­ses­ta täy­den pos­ti­pal­ve­lun toi­mi­pis­tees­tä tai vaih­to­eh­toi­ses­ti pa­ket­ti­au­to­maa­tis­ta, mut­ta Pos­ti on to­den­nut et­tei osa-ai­kai­nen, esi­mer­kik­si kol­me päi­vää vii­kos­sa avoin­na ole­va pis­te ole mah­dol­li­nen.

Pos­ti on myös to­den­nut, et­tei vo­lyy­mien vä­häi­syys mah­dol­lis­ta pa­ket­ti­au­to­maat­tia. Vel­ku­al­la vas­taa­no­te­taan tai lä­he­te­tään pa­ket­te­ja kes­ki­mää­rin 77 kuu­kau­des­sa. Lä­hin pa­ket­ti­au­to­maat­ti si­jait­see Li­von­saa­rel­la kuu­den ki­lo­met­rin pääs­sä Teer­sa­los­ta.

Naan­ta­lis­sa ei myös­kään Me­ri­mas­kun alu­eel­la ole pos­tin pa­ket­ti­au­to­maat­tia tai pal­ve­lu­pis­tet­tä. Ry­mät­ty­läs­sä ne ovat ap­tee­kin yh­tey­des­sä.

Asi­aa kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen kä­sit­te­lyyn val­mis­tel­ta­es­sa on to­det­tu, et­tä kau­pun­gin tu­lee te­hos­taa toi­min­taan­sa koko or­ga­ni­saa­ti­os­sa, ei­kä pal­ve­lu- ja asi­oin­ti­pis­tei­den si­to­ma hen­ki­lö­kun­ta­mää­rä ei ole ol­lut oi­ke­as­sa suh­tees­sa pal­ve­lui­den käyt­tä­jä­mää­riin. Myös sote-uu­dis­tus tu­lee ai­heut­ta­maan tar­peen jär­jes­tel­lä toi­mis­to­pal­ve­lu­re­surs­se­ja yli pal­ve­lu­a­lu­e­ra­jo­jen.

Saa­ris­ton pal­ve­lu­neu­vo­jil­le on kai­ken ai­kaa py­rit­ty jär­jes­tä­mään täy­den­tä­viä töi­tä, mut­ta tämä on vai­keu­tu­nut. Toi­mis­to­työ on yhä ene­ne­mäs­sä mää­rin lä­hen­ty­nyt asi­an­tun­ti­ja­työ­tä, jol­loin niin sa­not­tu­ja avus­ta­via teh­tä­viä ei enää juu­ri­kaan ole.

Näköislehdet

Kysely