JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Palkinnon luovuttivat Janita Tuitulle yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Marjo-Riitta Martikainen ja varapuheenjohtaja Mika Rouhiainen.

Palkinnon luovuttivat Janita Tuitulle yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Marjo-Riitta Martikainen ja varapuheenjohtaja Mika Rouhiainen.

Sari Honkasalo

Uutiset
Mynämäki
2.11.2020 13.34

Mynämäen Vuoden nuori yrittäjä Janita Tuittu

Sari Hon­ka­sa­lo

My­nä­mä­en Yrit­tä­jäyh­dis­tys on va­lin­nut Vuo­den 2020 Nuo­rek­si yrit­tä­jäk­si Ja­ni­ta Tui­tun Rau­ta-Apa­jas­ta.

Yrit­tä­jäyh­dis­tys to­te­aa pal­kin­non myön­tä­mi­sen pe­rus­te­luis­sa, et­tä Ja­ni­ta Tuit­tu on avi­o­puo­li­son­sa Mik­ko Tui­tun kans­sa Rau­ta-Apa­jan omis­ta­jan­vaih­dok­sen kaut­ta var­mis­ta­nut yh­den yri­tyk­sen säi­ly­mi­sen My­nä­mä­es­sä.

34-vuo­ti­as Ja­ni­ta Tuit­tu on pyr­ki­nyt ke­hit­tä­mään yri­tys­tä ja va­li­koi­maa sekä toi­min­ta­ta­po­ja, ja kou­lut­ta­nut it­se­ään yrit­tä­jä­nä suo­rit­ta­mal­la muun mu­as­sa yrit­tä­jä­tut­kin­non. Töi­den ohes­sa hän kou­lut­tau­tui myös si­sus­tus­suun­nit­te­li­jak­si.

Huo­mi­oi­duk­si pal­kit­se­mi­ses­sa tuli myös se, et­tä kol­men pie­nen lap­sen äi­ti­nä yri­tys­toi­min­nan ja per­heen yh­dis­tä­mi­nen vaa­tii pal­jon sin­nik­kyyt­tä ja in­toa var­sin­kin nii­nä ai­koi­na, kun puo­li­sol­la on per­heen maan­vil­je­ly-yrit­tä­mi­seen liit­ty­viä vel­vol­li­suuk­sia.

My­nä­mä­es­sä vuo­des­ta 1992 toi­mi­nut Rau­ta-Apa­ja siir­tyi Sei­ja ja Juk­ka Val­ke­a­pääl­tä JM Tuit­tu Oy:lle syk­syl­lä 2015.

Yrit­tä­jä­tai­val­ta Ja­ni­ta Tui­tul­la oli jo en­nen rau­ta­kaup­pi­aak­si ryh­ty­mis­tä, sil­lä oman toi­mi­ni­men hän pe­rus­ti 23-vuo­ti­aa­na vuon­na 2009.

– Si­sus­tus­puol­ta ne­kin työt jo liip­pa­si­vat, eli on mi­nul­la jo kau­an ol­lut int­res­si ja palo ih­mis­ten ja ko­din viih­tyi­syy­teen liit­ty­viin asi­oi­hin, Ja­ni­ta to­te­aa.

Rau­ta­kaup­pa­y­rit­tä­ji­nä pa­ris­kun­ta läh­ti liik­keel­le tyh­jäs­tä, ei­kä va­lin­taa ole päi­vää­kään ka­dut­tu.

– Pal­jon se työ­tä vaa­ti ja vaa­tii edel­leen, ei­kä työ­tun­te­ja las­ke­ta, mut­ta kai­kin puo­lin hy­vin po­si­tii­vi­nen kuva yrit­tä­jyy­des­tä on.

Si­sus­tus­suun­nit­te­lus­ta Ja­ni­ta Tuit­tu on pi­tä­nyt paus­sia, sil­lä nuo­rin lap­si syn­tyi vii­me vuon­na mar­ras­kuun lo­pul­la.

– Hän on mei­dän lap­sis­ta nyt se, joka on pääs­syt vä­lit­tö­mäs­ti tä­hän yrit­tä­jyy­den syr­jään mu­kaan, Ja­ni­ta nau­rah­taa.

Tär­keim­pä­nä asi­a­na yrit­tä­jyy­des­sä Ja­ni­ta Tuit­tu nä­kee sen, et­tä hen­ki­lö­kun­ta on mah­ta­vaa, ja koko tii­mil­lä on yh­tei­nen pää­mää­rä.

– Jos it­se on siel­tä sil­loin täl­löin pois, tie­tää et­tä hom­ma toi­mii. Ja tie­ten­kin se, et­tä pe­la­taan Mi­kon kans­sa yk­si yh­teen niin et­tä jos toi­nen on pois, toi­nen paik­kaa.

Kun Tui­tut aloit­ti­vat, Rau­ta-Apa­jas­sa oli hei­dän li­säk­seen kak­si työn­te­ki­jää. Nyt hei­tä on nel­jä.

– Vuo­det ovat opet­ta­neet, et­tä nel­jäs­tään­kin oli­si pär­jän­nyt, mut­ta hom­mia jäi­si roik­ku­maan ei­kä saa pa­ket­tia jou­he­vak­si kun on va­paa­päi­viä ja lo­mi­a­kin.

Pal­jon pu­hu­taan sii­tä, et­tei yrit­tä­jä pidä va­paa­ta, mut­ta Ja­ni­ta Tuit­tu muis­tut­taa, et­tä ei yrit­tä­jä­kään jak­sa, jos ei saa vä­lil­lä hen­gäh­tää.

– On se sit­ten päi­vä tai kak­si, mut­ta ne ovat elin­tär­kei­tä hen­gäh­dys­päi­viä. Yrit­tä­jän on pa­rem­pi ol­la vä­hän it­se­käs ja ot­taa se va­paa­päi­vä kuin polt­taa it­sen­sä lop­puun vii­des­sä vuo­des­sa.

Ta­voit­tee­na Tui­tuil­la on pys­tyä tar­jo­a­maan pai­kal­lis­ta rau­ta­kaup­pa­pal­ve­lua My­nä­mä­es­sä jat­kos­sa­kin, et­tei tar­vit­si­si läh­teä mer­ta edem­mäs ka­laan.

– Se vaa­tii tie­ten­kin sen, et­tä pai­kal­li­set käyt­tää myös pal­ve­lu­ja, ja meil­tä, et­tä pys­tym­me ole­maan ajan her­mol­la. Moni yri­tys tääl­lä pis­tää ovet säp­piin, mut­ta kyl­lä me on aja­tel­tu et­tä tämä meil­le elä­ke­pes­ti oli­si.

Isoil­le Tu­run seu­dun kil­pai­li­joil­le py­ri­tään pär­jää­mään pal­ve­lul­la. Ja­ni­ta Tuit­tu toi­voo­kin, et­tä asi­ak­kaat tu­li­si­vat roh­ke­as­ti ky­sy­mään tar­vit­se­maan­sa.

– Jos sitä ei heti hyl­lys­tä löy­dy, niin kyl­lä läh­de­tään sel­vit­tä­mään mis­tä saa­tai­siin ti­laa­mal­la ja kuin­ka no­pe­al­la ai­ka­tau­lul­la.

Nuo­ren yrit­tä­jän pal­kin­to luo­vu­tet­tiin My­nä­mä­es­sä nyt vii­den­nen ker­ran, ja poik­keuk­sel­li­ses­ti My­nä­mä­en yrit­tä­jäyh­dis­tyk­sen hal­li­tuk­sen ko­kouk­sen yh­tey­des­sä, kun se yleen­sä on an­net­tu Yrit­tä­jän päi­vän ti­lai­suu­den yh­tey­des­sä. Ai­em­min sen ovat saa­neet Alek­si Säy­näs­lah­ti, Juha Kä­kö­nen, Tatu Sal­mi­nen ja Mari Ruo­ho­mä­ki.

Näköislehdet

Kysely