JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Älykylää suunnitellaan Mynämäen Kintikkalaan.

Älykylää suunnitellaan Mynämäen Kintikkalaan.

Vesa-Matti Eura

Uutiset
Mynämäki
19.11.2020 15.13

Mynämäen Älykylää esitellään verkko­ta­pah­tu­massa

Sari Hon­ka­sa­lo

My­nä­mä­en Ga­do­lin Äly­ky­läs­tä on teh­ty alus­ta­va alu­e­suun­ni­tel­ma ja par­hail­laan han­ket­ta kon­sult­ti­na eteen­päin vie­vä Arc­tic Smart Vil­la­ge Oy kar­toit­taa yri­tyk­siä, joi­den kans­sa han­ket­ta läh­de­tään to­teut­ta­maan.

Neu­vot­te­lu­ja käy­dään par­hail­laan muun mu­as­sa ta­lo­toi­mit­ta­jien kans­sa sekä ener­gi­a­suun­nit­te­lus­ta, ker­too yri­tyk­sen toi­mi­tus­joh­ta­ja Juri Lau­ri­la.

Kin­tik­ka­lan alu­eel­le suun­ni­tel­ta­vas­ta Äly­ky­läs­tä pi­de­tään en­si vii­kon kes­ki­viik­ko­na 25.11. klo 17–19 esit­te­ly­ti­lai­suus verk­ko­ta­pah­tu­ma­na. Ti­lai­suus to­teu­te­taan zoom-ti­lai­suu­te­na etäyh­tey­del­lä.

We­bi­naa­riin on en­nak­koil­moit­tau­tu­mi­nen, joka päät­tyy 25.11. klo 16. Link­ki löy­tyy muun mu­as­sa Arc­tic Smart Vil­la­ge Oy:n ja My­nä­mä­en kun­nan Fa­ce­book-si­vul­ta sekä My­nä­mä­en kun­nan net­ti­si­vul­ta.

Ta­pah­tu­mas­sa esi­tel­lään Äly­ky­län osuus­kun­ta­muo­tois­ta asu­mis­rat­kai­sua, ker­ro­taan mi­ten han­ke ete­nee ja mi­ten ky­lään pää­see asuk­kaak­si. Ti­lai­suu­den lo­puk­si osal­lis­tu­jat pää­se­vät myös ide­oi­maan Ga­do­li­nia työ­pa­ja­työs­ken­te­lys­sä.

Vas­taa­va verk­ko­ta­pah­tu­ma jär­jes­tet­tiin ku­lu­val­la vii­kol­la Arc­tic Smart Vil­la­gen toi­ses­ta koh­tees­ta, Ou­lun ku­pee­seen tu­le­vas­ta Uta­jär­ven Ge­o­hou­se Äly­ky­läs­tä. Siel­lä han­ke on jo pi­dem­mäl­lä: alu­e­suun­nit­te­lu on teh­ty ja koh­de­mark­ki­noin­ti al­ka­nut muu­ta­ma viik­ko sit­ten.

– Ta­lo­va­rauk­sia ei ole vie­lä ol­lut mah­dol­lis­ta teh­dä, mut­ta so­pi­muk­sia ale­taan nyt teh­dä. Kiin­nos­tu­nei­ta on siel­lä jo 14 sekä yh­del­lä osuu­del­la mu­ka­na myös Uta­jär­ven kun­ta, Lau­ri­la to­te­si Uta­jär­ven we­bi­naa­ris­sa.

Siel­lä ta­voit­tee­na on pääs­tä pe­rus­ta­maan osuus­kun­ta jou­lu-tam­mi­kuus­sa ja ra­ken­ta­mi­nen al­kai­si ke­vääl­lä 2021. Esi­mer­kik­si maa­työt ja muut, osat joi­ta ei voi kil­pai­lut­taa etu­kä­teen, kil­pai­lu­te­taan vas­ta, kun ta­lo­jen tark­ka mää­rä on tie­dos­sa.

– Ra­hoi­tus­ta­kaan ei voi kil­pai­lut­taa en­nen lo­pul­li­sen osal­lis­tu­ja­mää­rän ja kus­tan­nu­sar­vi­on val­mis­tut­tua, Lau­ri­la to­te­si Uta­jär­ven ti­lan­tees­ta.

Äly­ky­lä poh­jau­tuu osuus­kun­taan ja ryh­mä­ra­ken­nut­ta­mi­seen. Asuk­kaat pe­rus­ta­vat osuus­kun­nan, joka ha­kee ra­ha­lai­tok­sel­ta lai­nan ra­ken­ta­mi­sel­le sekä hal­lin­noi ja omis­taa asun­not. Asuk­kaat asu­vat vuok­ral­la, mut­ta osuus­kun­nan omis­ta­ji­na ovat päät­tä­mäs­sä muun mu­as­sa vuok­ris­ta.

Osuus­mak­sul­la ka­te­taan lai­nan oma­vas­tuu­o­suus.

– Osak­kaat ei­vät ta­kaa osuus­kun­nan ra­ken­nus­lai­naa, vaan va­kuu­det koos­tu­vat ra­ken­nuk­sis­ta ja ARA:n myön­tä­mäs­tä val­ti­on li­sä­va­kuu­des­ta, Lau­ri­la tar­ken­si.

Kon­sult­ti­a­loit­tei­sel­la ryh­mä­ra­ken­nut­ta­mi­sel­la on las­ket­tu voi­ta­van sääs­tää kus­tan­nuk­sis­sa jopa 20 pro­sent­tia.

Osuus­kun­nas­sa on mah­dol­lis­ta to­teut­taa eri­lai­sia kier­to- ja ja­ka­mis­ta­lou­den rat­kai­su­ja, joil­la asu­mi­sen kus­tan­nuk­set vä­he­ne­vät. Osuus­kun­ta voi esi­mer­kik­si hank­kia yh­teis­käyt­töön au­to­ja, työ­ka­lu­ja ja har­ras­tus­vä­li­nei­tä.

Uta­jär­vel­lä alu­ees­ta suun­ni­tel­laan myös ener­gi­ao­ma­va­rais­ta hyö­dyn­tä­mäl­lä esi­mer­kik­si au­rin­ko­e­ner­gi­an va­ras­toi­mi­nen kal­li­o­pe­rään.

Uta­jär­ven alu­e­suun­ni­tel­ma si­säl­tää 17 eri ko­kois­ta oma­ko­ti­ta­loa, ky­lä­ta­lon, joka toi­mii päi­vi­sin päi­vä­ko­ti­na ja il­tai­sin asuk­kai­den käy­tös­sää, sau­nan sekä eri­lai­sia ul­ko­a­lu­ei­ta ku­ten pe­li­ken­tän ja vil­je­ly­pals­to­ja.

Alu­eel­le on va­rat­tu ti­laa myös mi­ni­ta­loil­le, ja we­bi­naa­ris­sa nii­tä koh­taan oli­kin eri­tyi­ses­ti kiin­nos­tus­ta.

Uta­jär­vel­lä on asuk­kai­den kus­tan­nuk­sia ar­vi­oi­tu esi­mer­kik­si 100-ne­li­öi­ses­sä kol­men ma­kuu­huo­neen hir­si­ta­los­sa niin, et­tä osuus­mak­su on 25 000 eu­roa ja kuu­kau­sit­tai­nen vuok­ra 1450 eu­roa.

Vuok­ra si­säl­tää asun­non käyt­tö­oi­keu­den, ener­gi­an, ve­den ja jä­te­ve­den, isän­nöin­nin, kiin­teis­tön­huol­lon, yh­teis­käyt­tö­au­tot, yh­teis­käyt­tö­ti­lat, kiin­teis­tö­ve­ron, yh­teis­käyt­tö­hyö­dyk­keet, ra­has­to­jen ker­ryt­tä­mi­sen ja vir­kis­tys­toi­min­nan.

Näköislehdet

Kysely