JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
29.11.2020 19.20

Monimuotoista luontoa päivä­ko­ti­arkeen

Elä­män­ta­pam­me ur­baa­nis­sa ym­pä­ris­tös­sä, yhä kor­ke­am­pi hy­gie­ni­a­ta­so ja vä­hen­ty­nyt vie­tet­ty ai­ka luon­nos­sa joh­ta­vat eli­mis­töm­me yk­si­puo­li­sem­paan mik­ro­bis­toon, mikä puo­les­taan li­sää al­ler­gi­oi­ta ja mui­ta im­muu­ni­jär­jes­tel­män häi­ri­öi­tä. Luon­non­va­ra­kes­kus tut­ki hil­jat­tain, mi­ten mo­ni­muo­toi­nen luon­to päi­vä­ko­ti­pi­hal­la vai­kut­taa 3–5-vuo­ti­ai­den las­ten im­muu­ni­jär­jes­tel­mään.

Päi­vä­ko­ti­pi­hal­le tuo­tiin siir­to­nur­mea, kunt­taa ja vil­je­ly­laa­ti­koi­ta. Tu­los­ten mu­kaan las­ten ihon sekä suo­lis­ton mik­ro­bis­to mo­ni­puo­lis­tuu ja im­muu­ni­puo­lus­tus pa­ra­nee jo kuu­kau­des­sa, kun vi­her­kos­ke­tus mah­dol­lis­te­taan vii­si ker­taa vii­kos­sa. Taso oli vas­taa­va kuin päi­vit­täin met­säs­sä ret­kei­le­vil­lä lap­sil­la.

Jot­ta las­ten im­muu­ni­jär­jes­tel­mä pää­see ke­hit­ty­mään vah­vak­si, tu­lee luon­to­kos­ke­tus­ta tuo­da lap­sen ar­keen. Kan­nus­ta siis lap­set ulos ku­ra­leik­kei­hin, hyp­pi­mään leh­ti­ka­soi­hin ja työn­tä­mään sor­met mul­taan. Myös päi­vä­ko­deil­la on täs­sä iso roo­li ja päi­vä­ko­din pi­haan voi li­sä­tä mo­ni­muo­toi­suut­ta mo­nel­la eri ta­paa.

Leh­ti­ka­so­jen jät­tä­mi­nen, mul­ta­laa­ti­koi­den tuo­mi­nen pi­haan ku­ra­leik­kien mah­dol­lis­ta­mi­sek­si tai vaik­ka laa­tik­ko­vil­jel­män pe­rus­ta­mi­nen ovat hy­viä esi­merk­ke­jä. Suu­ret, la­hot puut ovat hy­viä kii­pei­lyyn! Sään­nöl­li­set lä­hi­met­sä­ret­ket ovat mai­nio tapa li­sä­tä luon­to­kos­ke­tus­ta, jos piha on pääl­lys­tet­ty muo­vil­la tai as­fal­til­la.

Van­hem­pa­na huo­leh­di, et­tä lap­sel­la on päi­vä­ko­dis­sa hy­vät ja mu­ka­vat sään­kes­tä­vät va­rus­teet, jot­ta ul­ko­lei­kit ovat mah­dol­li­sia sääl­lä kuin sääl­lä. Päi­vä­ko­dil­le ja omal­le ko­ti­kun­nal­le voi myös an­taa pa­lau­tet­ta luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den tär­key­des­tä lap­sen ke­hi­tyk­sen kan­nal­ta. An­na pa­lau­tet­ta ko­ti­kun­nan pa­lau­te­pal­ve­lun kaut­ta tai ke­rää ni­mi­lis­taa ja tee päi­vä­ko­din joh­ta­jal­le tai kun­ta­päät­tä­jäl­le­si aloi­te li­sä­tä luon­to­kos­ke­tus­ta lap­sen päi­vä­ko­ti­ar­keen.

Jos päi­vä­ko­dis­sa lei­ki­tään lä­tä­köis­sä ja lap­se­si on yl­tä pääl­tä li­kai­nen, kun haet hä­net päi­vän päät­teek­si, voit iloi­ta ja ol­la kii­tol­li­nen: lap­se­si saa päi­vä­ko­dis­sa mah­dol­li­suu­den tem­mel­tää huo­let­ta ja al­tis­tua mo­ni­puo­li­ses­ti eri vas­tus­tus­ky­kyä kas­vat­ta­vil­le mik­ro­beil­le!

Mi­ri­am Sewón Va­lo­ni­as­ta

Näköislehdet

Kysely