JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Mynämäki
14.6.2021 12.26

Model-X pilotoidaan Gadolin Älykylässä

Mo­der­nien ja kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen mu­kais­ten asui­na­lu­ei­den ke­hit­tä­mi­nen on syn­nyt­tä­nyt uu­den ta­lo­mal­lis­ton. Ark­ki­teh­ti­toi­mis­to KJ-A Oy:n ja No­mad:n yh­teis­työ­nä syn­ty­nyt My­nä­mä­en Ga­do­lin Äly­ky­läs­sä pi­lo­toi­ta­va ta­lo­mal­lis­to kul­kee työ­ni­mel­lä Mo­del-X.

Suun­nit­te­lun yh­teis­työn ta­voit­tee­na on ol­lut suun­ni­tel­la ra­ken­nuk­sia, jot­ka ovat tur­val­li­sia ih­mi­sil­le ja ym­pä­ris­töl­le es­te­tii­kas­ta tin­ki­mät­tä, ker­too Kati Juo­la-Ala­nen Ark­ki­teh­ti­toi­mis­to KJ-A Oy:stä.

ASV Arc­tic Smart Vil­la­ge Oy:n ta­lo­suun­ni­tel­mis­sa on yh­teen­so­vi­tet­tu laa­jas­ti ra­ken­ta­mi­sen eri alu­eet; suun­ni­tel­man loo­gi­suus ja toi­mi­vuus, luon­non­ma­te­ri­aa­lien käyt­tö, ener­gi­a­rat­kai­sut ja suun­ni­tel­man jous­ta­vuus sekä jär­ke­vä to­teut­ta­mi­nen. Ra­ken­ta­mi­seen ja käyt­töön liit­ty­vät osa-alu­eet on huo­mi­oi­tu ja synk­ro­noi­tu toi­mi­maan ko­ko­nai­suu­te­na heti suun­nit­te­lun al­ku­met­reil­tä läh­tien.

Uu­den ta­lo­mal­lis­ton suun­nit­te­lus­sa aloi­te­taan nyt yh­teis­työ Hol­da Oy:n ja Nol­lae Oy:n kans­sa ener­gia ja LVI-rat­kai­sui­den op­ti­moin­tiin ja huo­mi­oi­mi­seen. Sa­mal­la mie­ti­tään muun ener­gi­a­rat­kai­su­jen ja äly­tek­no­lo­gi­an in­teg­roi­mi­nen ra­ken­nuk­siin ja Ga­do­lin Äly­ky­lään My­nä­mä­el­lä.

Työ­ni­mel­lä Mo­del X kul­ke­vas­sa mal­lis­tos­sa otet­tiin käyt­töön mo­du­laa­ri­suu­den pe­ri­aat­teet täy­den­tä­mään eko­lo­gi­sia ta­voit­tei­ta. Eri ko­koi­sis­sa mal­leis­saan se so­vel­tuu mi­hin ta­han­sa maas­toon (ta­sai­nen tai kal­te­va) sekä mi­hin ta­han­sa so­vel­luk­seen (oma­ko­ti­ta­lo tai ri­vi­ta­lo).

Ti­lal­li­ses­ti suun­nit­te­lu al­koi niin, et­tä pie­ni 1-2 hen­ki­lön asun­to oli­si laa­jen­net­ta­vis­sa kol­men ma­kuu­huo­neen asun­nok­si. Tämä asun­to­poh­ja oli­si mah­dol­lis­ta to­teut­taa sekä yk­si-, et­tä kak­si­ker­ros­rat­kai­su­na. Ta­sa­maal­le ra­ken­ta­es­sa kak­si­ker­ros­rat­kai­sus­sa por­taat joh­ta­vat si­sään­tu­lo­ker­rok­ses­ta ylä­ker­taan, ja rin­ne­rat­kai­sus­sa si­sään­tu­lo­ker­rok­ses­ta ala­ker­taan. Kak­si­ker­ros­rat­kai­sus­sa asuu isom­pi­kin per­he.

Näköislehdet

Kysely