JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
10.10.2023 11.39

Metsät vaativat aktiivista hoitoa – Lounais-Suomen metsäohjelma päivitetty

Lou­nais-Suo­men päi­vi­tet­tyyn met­sä­oh­jel­ma nos­taa esil­le met­sä­a­lan ajan­koh­tai­set, alu­eel­li­set ke­hit­tä­mis­tar­peet. Oh­jel­man pää­ta­voit­tee­na on alu­een met­sien kes­tä­vä hoi­to ja käyt­tö sekä maa­kun­tien elin­voi­mai­suu­den ja hy­vin­voin­nin li­sää­mi­nen.

Pa­nos­tus­ta met­sien hoi­toon tar­vi­taan mo­ni­nai­sis­ta tar­peis­ta: puun kas­vu, il­mas­ton­muu­tok­seen so­peu­tu­mi­nen, met­sä­tu­ho­jen eh­käi­sy ja luon­non mo­ni­muo­toi­suu­den tur­vaa­mi­nen.

– Jot­ta met­sät kas­vai­si­vat jat­kos­sa­kin hy­vin ja ter­vei­nä, täy­tyy Sa­ta­kun­nan ja Var­si­nais-Suo­men maa­kun­nis­sa pa­nos­taa ak­tii­vi­seen met­sän- ja luon­non­hoi­toon. Rai­vaus­sa­ho­jen on nyt lau­let­ta­va. Te­ol­li­suus ja­los­taa puu­raa­ka-ai­neen mo­ni­puo­li­seen käyt­töön. Tämä ei on­nis­tu il­man pa­ran­nuk­sia met­sä­e­lin­kei­no­jen kan­nal­ta tär­ke­än ties­tön kun­toon, sa­noo Lou­nais-Suo­men met­sä­neu­vos­ton pu­heen­joh­ta­ja Mar­kus Nis­si­nen MTK Met­sä­no­mis­ta­jis­ta.

Oh­jel­maa to­teu­te­taan yh­des­sä alu­een met­sä­a­lan am­mat­ti­lais­ten ja si­dos­ryh­mien kans­sa.

– Lou­nais-Suo­men met­sä­neu­vos­to edis­tää ja seu­raa oh­jel­man to­teu­tus­ta. Neu­vos­to nä­kee tär­ke­ä­nä li­sä­tä met­sä­a­lan kou­lu­tuk­seen ha­keu­tu­mis­ta ja ke­hit­tää met­sis­sä töi­tä te­ke­vien osaa­mis­ta. Met­sä­luon­non mo­ni­muo­toi­suus tu­lee huo­mi­oi­da kai­kis­sa met­sän­kä­sit­te­lyn vai­heis­sa. Lou­nais-Suo­men met­sä­oh­jel­man to­teu­tus laa­jas­sa yh­teis­työs­sä oh­jaa Sa­ta­kun­nan ja Var­si­nais-Suo­men met­sien käyt­töä hy­vään suun­taan, ar­vi­oi elin­kei­no­pääl­lik­kö Min­na Rau­ta­lin Suo­men met­sä­kes­kuk­ses­ta.

Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö on ni­mit­tä­nyt Lou­nais-Suo­meen uu­den maa­kun­nal­li­sen met­sä­neu­vos­ton edis­tä­mään met­sä­a­lan elin­kei­no­ja ja alu­eel­lis­ta yh­teis­työ­tä sekä Lou­nais-Suo­men met­sä­oh­jel­man to­teu­tus­ta. Met­sä­neu­vos­ton jä­se­net edus­ta­vat laa­jas­ti met­sä­sek­to­rin toi­mi­joi­ta ja si­dos­ryh­miä.

Met­sä­neu­vos­ton toi­mi­kau­si on nel­jä vuot­ta. Lou­nais-Suo­men met­sä­neu­vos­toon kuu­luu täl­lä het­kel­lä 14 var­si­nais­ta jä­sen­tä ja 13 va­ra­jä­sen­tä. Yli puo­let on vii­me kau­teen ver­rat­tu­na uu­sia jä­se­niä. Ko­koon­pa­noa täy­den­ne­tään syk­syn ai­ka­na. 

Lou­nais-Suo­men met­sä­neu­vos­to piti en­sim­mäi­sen ko­kouk­sen­sa syys­kuus­sa. Neu­vos­ton pu­heen­joh­ta­jak­si va­lit­tiin Sa­ta­kun­nan kent­tä­pääl­lik­kö ja val­ta­kun­nal­li­nen ym­pä­ris­tö­a­si­an­tun­ti­ja Mar­kus Nis­si­nen MTK Met­sä­no­mis­ta­jis­ta ja va­ra­pu­heen­joh­ta­jak­si met­sä­no­mis­ta­ja Timo Jun­ni­la.  

Hei­dän li­säk­seen neu­vos­toon kuu­lu­vat Mai­ja Pe­rä­vai­nio, Ilk­ka Hark­ki­la, Ter­hi Ajo­sen­pää, Sari Pa­lo­mä­ki-Rai­ta­la, Ant­ti Im­po­la, Han­na Män­ty­lä, Jo­han­na Ruu­su­nen, Juha Hie­dan­pää, Kris­ta Tu­pa­la, Ee­ro Hir­vi­kos­ki, Jo­han­na Lem­met­ty ja Es­ko Leh­to­nen.

Näköislehdet

Kysely