JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
Masku
16.11.2021 13.55

Masku mukana kasva­tus­hank­keessa

Var­hais­kas­va­tuk­sen op­pi­mi­sen tuen ke­hit­tä­mi­nen Var­si­nais-Suo­mes­sa on ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri­ön tu­ke­ma han­ke, jon­ka ta­voit­tee­na on vah­vis­taa kun­tien ky­kyä tun­nis­taa las­ten tuen tar­peet mah­dol­li­sim­man var­hai­ses­sa vai­hees­sa. Tu­run kau­pun­gin koor­di­noi­mas­sa hank­kees­sa ovat mu­ka­na myös Au­ra, Mas­ku, Rus­ko ja Sau­vo.

Var­hais­kas­va­tuk­sen op­pi­mi­sen tu­kea ke­hit­tä­mäl­lä edis­te­tään las­ten yh­den­ver­tai­suut­ta ja tuen jat­ku­vuut­ta. Han­ke on osa ope­tus- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri­ön Oi­keus op­pia -ke­hit­tä­mi­soh­jel­maa, jos­sa teh­dään työ­tä tasa-ar­voi­sem­man op­pi­mi­sen tur­vaa­mi­sek­si. Han­ke sai tou­ko­kuus­sa rei­lun 180 000 eu­ron avus­tuk­sen ja toi­men­pi­teet to­teu­te­taan vuo­si­na 2021–2022.

– Kan­sal­li­sel­la ta­sol­la teh­dyt sel­vi­tyk­set osoit­ta­vat, et­tä pien­ten las­ten tuen saan­nis­sa on suu­ri­a­kin vaih­te­lu­ja. On en­si­ar­voi­sen tär­ke­ää, et­tä jo­kai­nen lap­si saa tar­vit­se­man­sa tuen suun­ni­tel­mal­li­ses­ti, lä­pi­nä­ky­väs­ti ja riit­tä­vän ai­kai­ses­sa vai­hees­sa. Tämä edel­lyt­tää lap­sen hy­vin­voin­tia tu­ke­via ope­tus­jär­jes­te­ly­jä, ky­kyä tun­nis­taa tuen tar­peet, vah­vaa pe­da­go­gis­ta osaa­mis­ta sekä toi­mi­vaa yh­teis­työ­tä las­ten per­hei­den ja mo­ni­a­lais­ten ver­kos­to­jen kans­sa, to­te­aa hank­keen pro­jek­ti­koor­di­naat­to­ri Eli­na San­de­lin.

Hal­li­tus an­toi syys­kuus­sa esi­tyk­sen, jos­sa la­kiin kir­ja­taan en­sim­mäis­tä ker­taa lap­sen oi­keus kol­mi­por­tai­seen tu­keen. Tämä tar­koit­tai­si sitä, et­tä var­hais­kas­va­tuk­ses­sa an­net­ta­va tuki vah­vis­tui­si lap­sen yk­si­löl­li­sen tuen tar­peen mu­kaan. Mi­kä­li la­ki­muu­tos as­tuu voi­maan syk­syl­lä 2022, pe­ru­so­pe­tuk­ses­ta tu­tut kä­sit­teet ylei­nen, te­hos­tet­tu ja eri­tyi­nen tuki kir­jat­tai­siin myös var­hais­kas­va­tus­la­kiin.

– Mo­nes­sa kun­nas­sa on jo saat­ta­nut ol­la käy­tös­sä kol­mi­por­tai­sen tuen mal­li, vaik­ka laki ei ole­kaan sitä edel­lyt­tä­nyt. Nyt toi­vot­ta­vas­ti saa­daan la­kiin pe­rus­tu­va yh­te­ne­väi­nen poh­ja kun­tien eri­lai­sil­le käy­tän­nöil­le. Muu­tos tuo myös kai­vat­tua jat­ku­vuut­ta var­hais­kas­va­tuk­sen ja esi- ja pe­ru­so­pe­tuk­sen vä­lil­le, ker­too var­hais­kas­va­tuk­sen pal­ve­lu­a­lu­e­joh­ta­ja Vesa Kul­ma­la.

Pu­hut­ta­es­sa op­pi­mi­sen var­hai­ses­ta ja oi­kea-ai­kai­ses­ta tu­es­ta, huo­mi­on kiin­nit­tä­mi­nen var­hais­kas­va­tuk­ses­sa an­net­ta­vaan tu­keen on en­si­si­jai­sen tär­ke­ää. 

– Elä­män en­sim­mäi­set ikä­vuo­det ovat ke­hi­tyk­sen ja op­pi­mi­sen kan­nal­ta in­ten­sii­vis­tä, suur­ten muu­tos­ten ai­kaa. En­nen kou­lui­kää an­ne­tul­la var­hai­sel­la tu­el­la voi­daan mer­kit­tä­vis­sä mää­rin en­nal­ta­eh­käis­tä op­pi­mi­ses­sa tai so­si­aa­li­ses­sa toi­min­nas­sa myö­hem­min il­me­ne­viä suu­rem­pia haas­tei­ta ja vai­keuk­sia, San­de­lin to­te­aa.

Hank­keen puit­teis­sa ke­hi­te­tään kun­tien tuen käy­tän­tö­jä, vah­vis­te­taan ni­vel­vai­heyh­teis­työ­tä ja jär­jes­te­tään var­hais­kas­va­tuk­sen hen­ki­lös­töl­le kou­lu­tuk­sia, joil­la vah­vis­te­taan tut­ki­mus­pe­rus­tais­ten me­ne­tel­mien osaa­mis­ta ja nii­den le­vit­tä­mis­tä var­hais­kas­va­tuk­sen ken­täl­lä. Ta­voit­tee­na on toi­mi­vien yh­teis­työ­ra­ken­tei­den luo­mi­nen nii­den ta­ho­jen kans­sa, jot­ka voi­vat osal­taan ol­la avuk­si lap­sen op­pi­mi­sen tuen asi­ois­sa.

– Kes­kei­siä ta­ho­ja ovat tie­ten­kin myös lap­set, per­heet ja päi­vä­ko­dit, sekä koko var­hais­kas­va­tuk­sen hen­ki­lös­tö, joi­den osal­lis­ta­mi­nen var­hais­kas­va­tuk­sen tuen ke­hit­tä­mi­seen on pro­jek­tin nä­kö­kul­mas­ta en­si­ar­vois­ta, San­de­lin tii­vis­tää.

Näköislehdet

Kysely