JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
20.3.2024 14.20

Masku elättelee vielä toiveita sote-palveluista

Jes­se Ran­ta

Vesa Pent­ti­lä

An­ne­li Per­kiö

Sari Hon­ka­sa­lo

Var­si­nais-Suo­men hy­vin­voin­ti­a­lu­een vi­ran­hal­ti­ja­val­mis­te­lun mu­kaan Mas­kun ja Kus­ta­vin ter­vey­sa­se­mat ai­o­taan sul­kea.

Mas­kun kun­nan­joh­ta­jan Mii­ra Rais­ki­lan mu­kaan il­mas­sa on mon­ta ky­sy­mys­tä, jot­ka kai­paa­vat vas­tauk­sia.

– Olen kri­ti­soi­nut sitä, et­tä Var­ha on pal­ve­lu­verk­ko­pää­tök­sen­sä pa­loi­tel­lut niin, et­tä sote-ase­mat ovat täs­sä en­sim­mäi­ses­sä vai­hees­sa Var­han val­tuus­to­ta­son pää­tös ja muut pal­ve­lu­verk­ko­ky­sy­myk­set, per­he­pal­ve­lui­den, van­hus­pal­ve­lui­den, vuo­de­o­sas­to­jen yn­nä mui­den, pää­te­tään erik­seen hal­li­tuk­ses­sa ja lau­ta­kun­nis­sa vä­hän riip­pu­en sii­tä, min­kä­ta­soi­sia pää­tök­siä ne ovat. Täs­sä ei syn­ny oi­kein ko­ko­nais­ku­vaa sii­tä, mitä pal­ve­lui­ta Mas­kus­ta oli­si läh­dös­sä ja mitä oli­si eh­kä mui­hin kiin­teis­töi­hin siir­ty­mäs­sä.

– Em­me tie­dä esi­mer­kik­si, mikä on Luu­kan pal­ve­lu­kes­kuk­sen koh­ta­lo ja on­ko sin­ne mah­dol­li­ses­ti saa­da mah­tu­maan jo­kin sote-pis­te. Kais­la­ko­din koh­ta­los­ta em­me tie­dä, sa­moin kun­nan­vi­ras­tol­la meil­lä on toi­nen puo­li ko­ko­naan vuok­ral­la Var­hal­la so­si­aa­li­pal­ve­luil­la, sii­tä­kään em­me vie­lä tie­dä. Li­säk­si on kou­lu­jen op­pi­las­ter­vey­den­huol­lon ti­lat, Rais­ki­la jat­kaa.

Suun­ni­tel­mien mu­kaan var­si­nais­suo­ma­lai­sia pal­ve­li­si jat­kos­sa kah­dek­san sote-kes­kus­ta ja 17 sote-ase­maa. Sup­peim­mat pal­ve­lut löy­tyi­si­vät pal­ve­lu­verk­koa täy­den­tä­vis­tä sote-pis­teis­tä.

– Sote-pis­te on mää­ri­tel­ty niin, et­tä on jon­kin­lais­ta avo­ter­vey­den­huol­lon vas­taa­not­toa yh­te­nä päi­vä­nä vii­kos­sa. En mil­lään jak­sa us­koa, et­tä meil­lä ei sel­lais­ta ti­laa kun­nan omis­ta­mis­ta kiin­teis­töis­tä löy­tyi­si. Ei kan­nat­tai­si myös­kään ju­miu­tua lii­kaa ny­kyi­siin sote-kiin­teis­töi­hin, vaan kat­soa roh­ke­as­ti alu­eel­ta yk­si­tyis­ten omis­tuk­ses­sa ole­vat kiin­teis­töt. Esi­mer­kik­si Mas­kun lii­ke­kes­kuk­ses­sa on use­am­pia tyh­jiä lii­ke­ti­lo­ja.

Kun­ta neu­vot­te­lee ter­vey­sa­se­man ja pal­ve­lui­den koh­ta­los­ta vie­lä huh­ti­kuus­sa.

– Toi­vot­ta­vas­ti neu­vot­te­luis­sa sel­ke­ne­vät Var­han aja­tuk­set sii­tä, mi­ten pal­ve­lut tul­laan jat­kos­sa jär­jes­tä­mään. Ai­ka­tau­lu on kun­nan ja kun­ta­lais­ten kan­nal­ta myös kes­kei­nen ky­sy­mys.

Rais­ki­la ei ole vie­lä me­net­tä­nyt täy­sin toi­vo­aan sen suh­teen, et­tei kun­taan jäi­si yh­tään sote-pal­ve­lui­ta.

– Vaik­ka olen yl­lät­ty­nyt ai­ka ra­jus­ta kes­kus­te­lu­na­vauk­ses­ta, olen kui­ten­kin ai­ka mal­til­li­sin mie­lin vie­lä. Ei voi ol­la niin, et­tä kaik­ki sote-pal­ve­lut läh­te­vät. Kun­han pal­ve­lu­verk­ko­pää­tös­ko­ko­el­ma vie­lä täy­den­tyy ja saa­daan ko­ko­nais­ku­va asi­as­ta, niin var­maan näi­hin avoi­miin ky­sy­myk­siin saa­daan vas­tauk­sia.

Kus­ta­vin kun­nan­joh­ta­ja Rau­no Pel­to­la ei yl­lät­ty­nyt Var­han suun­ni­tel­mis­ta.

– To­sin vie­lä muu­ta­ma kuu­kau­si sit­ten pu­hut­tiin, et­tä kaik­kiin kun­tiin jäi­si ter­veys­pis­te. Kus­ta­vis­sa lä­hi­pal­ve­lu­jen ala­sa­jo ta­pah­tui jo al­ku­vuo­des­ta 2023 il­man eri­tyi­siä pe­rus­te­lu­ja. Pet­ty­myk­sen si­jaan vah­vis­tui huo­li sii­tä, mi­ten Var­ha jat­kos­sa jär­jes­tää kun­ta­lais­ten ja eri­tyi­ses­ti ikäih­mis­ten pal­ve­lu­jen saa­ta­vuu­den, Pel­to­la sa­noo.

Pel­to­lan mu­kaan ter­veys­kes­kus­lää­kä­rin vas­taa­not­to­ai­ko­jen mää­rä las­ki vuo­des­ta 2022, kos­ka pal­ve­lui­den saa­vu­tet­ta­vuus heik­ke­ni.

– Vi­ran­hal­ti­joi­den luon­nok­ses­sa ei huo­mi­oi­tu Kus­ta­vin ikäih­mis­ten mää­rää ja sen kas­vua. Huo­mi­ot­ta jäi myös se seik­ka, et­tei Kus­ta­vin ikäih­mi­sil­lä ole kai­kil­la mah­dol­li­suut­ta oman au­ton käyt­töön. Esi­mer­kik­si Vart­sa­lan tai Kau­ris­sa­lon asuk­kai­den osal­ta pe­rus­te­luis­sa mai­nit­tu 33 mi­nuu­tin mat­ka-ai­ka ei jul­ki­sil­la lii­ken­ne­vä­li­neil­lä on­nis­tu, vaan mat­kaan täy­tyy läh­teä edel­li­sen vuo­ro­kau­den puo­lel­la.

Pel­to­lan mu­kaan ter­vey­sa­se­ma on hy­väs­sä kun­nos­sa.

– Se oli­si hy­vin so­vel­tu­nut ter­veys­pis­teek­si, jos­ta oli­si voi­tu tar­jo­ta lain edel­lyt­tä­mät pal­ve­lut sekä neu­von­ta ja pal­ve­lu­noh­jaus eri­tyi­ses­ti ikäih­mi­sil­le, ko­ti­hoi­don asuk­kail­le ja Jaa­la-ko­din asi­ak­kail­le. Li­säk­si se oli­si voi­nut toi­mia so­si­aa­li­huol­lon lä­hi­pal­ve­lun tu­ki­koh­ta­na.

Pel­to­la pi­tää pal­ve­lui­den säi­ly­mis­tä Tai­vas­sa­los­sa po­si­tii­vi­se­na asi­a­na myös kus­ta­vi­lais­ten kan­nal­ta.

– Täs­sä­kin on ko­ke­mus­ten pe­rus­teel­la suu­ri huo­li sii­tä, mitä pal­ve­lu­ja ja mis­sä mää­rin Tai­vas­sa­loon osoi­te­taan ja kau­an­ko ne jat­ku­vat.

Kus­ta­vis­sa on jo suun­ni­tel­mia ter­vey­sa­se­man jat­ko­käy­tös­tä. Ylä­ker­ras­sa si­jait­see kun­nan keit­tiö ja li­säk­si ti­lois­sa jär­jes­te­tään ikäih­mis­ten päi­vä­toi­min­taa.

– Tu­le­vaa toi­min­taa suun­ni­tel­laan si­ten, et­tä ti­lat toi­mi­si­vat yh­tei­söl­li­sen asu­mi­sen pal­ve­lu­ti­la­na ja siel­lä voi­si edel­leen jär­jes­tää ikäih­mis­ten päi­vä­toi­min­taa ja mah­dol­li­ses­ti Var­hal­le so­si­aa­li­huol­to­lain pe­rus­teel­la kuu­lu­vaa kun­tout­ta­vaa päi­vä­toi­min­taa. Pal­ve­lu­kes­kuk­sen yh­tey­des­sä kun­nal­la on jo kah­dek­san yh­tei­söl­li­seen asu­mi­seen so­vel­tu­vaa asun­toa ja li­säk­si kym­me­nen ri­vi­ta­lo­a­sun­toa. Pal­ve­lu­kes­kuk­sen kaa­va mah­dol­lis­taa vie­lä noin kym­me­nen yh­tei­söl­li­seen asu­mi­seen so­vel­tu­va asun­non ra­ken­ta­mi­sen. Li­säk­si Kus­ta­vin kun­ta on neu­vo­tel­lut Jaa­la-ko­din omis­ta­van sää­ti­ön kans­sa mah­dol­li­suu­des­ta li­sä­tä ym­pä­ri­vuo­ro­kau­ti­sen hoi­don paik­ko­ja ny­kyi­ses­tä 22 hoi­to­pai­kas­ta 30 hoi­to­paik­kaan.

Pel­to­la muis­tut­taa, et­tä suun­ni­tel­mat edel­lyt­tä­vät Var­han myö­tä­vai­ku­tus­ta.

– Ti­lat ovat kom­pak­tit, ei­kä nii­den ne­li­ö­mää­ris­tä luo­pu­mi­nen tuo Var­hal­le mer­kit­tä­viä sääs­tö­jä tai kun­nal­le mer­kit­tä­viä vuok­ra­tu­lo­jen me­ne­tyk­siä. Ra­ken­nuk­sen tyh­jil­le jää­mi­ses­tä ei ole pel­koa.

Veh­maan kun­nan­val­tuus­ton ko­kouk­ses­sa vii­me maa­nan­tai­na kum­mas­tel­tiin Var­han suun­ni­tel­mis­ta tih­ku­van tie­don vä­häi­syyt­tä. Mitä käy­tän­nös­sä tar­koit­taa sote-pis­te, joka Veh­maal­le suun­ni­tel­mien mu­kaan jäi­si ja mitä pal­ve­lu­ja se si­säl­täi­si?

Kun­nan­joh­ta­ja Ari Kos­ki­nen sa­noi ole­van­sa var­ma ai­no­as­taan sii­tä, et­tä veh­maa­lais­ten lää­kä­ri­pal­ve­lut tu­le­vat siir­ty­mään Uu­teen­kau­pun­kiin.

– Suun­ni­tel­mas­sa on men­ty lii­kaa ter­veys­pal­ve­lut edel­lä. Sii­nä ei ole mi­tään van­hus­ten hoi­dos­ta tai yh­tei­söl­li­ses­tä asu­mi­ses­ta, jol­le meil­lä oli­si lois­ta­vat ti­lat. Ei myös­kään neu­vo­la­pal­ve­luis­ta tai las­ten ja nuor­ten pal­ve­luis­ta.

Veh­maan kun­ta on va­rau­tu­nut jo tä­män vuo­den ta­lou­sar­vi­os­saan sii­hen, et­tä ter­vey­sa­se­man kiin­teis­tö sa­nee­ra­taan yh­tei­söl­li­seen asu­mi­seen so­pi­vak­si. Vuo­sien 2024 ja 2025 in­ves­toin­ti­va­rauk­set riip­pu­vat vie­lä Var­han kans­sa käy­tä­vis­tä neu­vot­te­luis­ta.

– Meil­lä on tah­to­ti­la in­ves­toi­da li­sää kiin­teis­töön. Olen tul­kin­nut sen myös myön­tei­sek­si sig­naa­lik­si Var­han suun­taan. En ole ihan vie­lä heit­tä­mäs­sä kir­ves­tä kai­voon, sa­noi Kos­ki­nen.

My­nä­mä­es­sä sote-ase­ma näyt­täi­si alus­ta­vien suun­ni­tel­mien mu­kaan säi­ly­vän, ja se oli eh­kä odo­tet­ta­vis­sa­kin, kun ter­veys­kes­kuk­sen ti­lat ovat uu­det.

– Olim­me toki koh­ta­lai­sen luot­ta­vai­sia ter­veys­kes­kuk­sen jat­kon suh­teen, kos­ka ti­lat ovat hy­vä­kun­toi­set, toi­mi­vat ja kom­pak­tit. Eli huk­ka­ne­li­öi­tä ei ole, ku­ten van­has­sa ter­veys­kes­kuk­ses­sa meil­lä­kin saat­toi ol­la, to­te­aa kun­nan­joh­ta­ja Ca­ri­ta Mai­si­la.

Var­han vi­ran­hal­ti­ja­val­mis­te­lun mu­kaan naa­pu­ri­kun­nis­ta siir­tyy pal­ve­lu­ja My­nä­mä­keen, mikä saat­taa ai­heut­taa ruuh­kia.

– Ym­mär­tääk­se­ni ter­veys­kes­kus to­si­aan on jo ny­kyi­sel­lään mel­ko te­hok­kaal­la käy­töl­lä ja toi­von, et­tä mah­dol­li­sia ruuh­kia voi­daan eh­käis­tä esi­mer­kik­si pal­ve­lu­ai­ko­ja laa­jen­ta­mal­la, Mai­si­la to­te­aa.

Hän muis­tut­taa, et­tä au­ki­o­lo­ai­ko­jen laa­jen­ta­mi­nen pal­ve­li­si hy­vin myös työ­i­käi­siä asi­ak­kai­ta, jot­ka pää­si­si­vät asi­oi­maan ter­vey­den­huol­los­sa esim. al­kuil­las­ta.

– Täl­lais­ta kes­kus­te­lua em­me kui­ten­kaan ole käy­neet Var­han kans­sa, mut­ta toi­vot­ta­vas­ti Var­has­sa on val­miut­ta tä­män tyyp­pi­seen toi­min­nan ke­hit­tä­mi­seen. 

Var­ha on Mai­si­lan mie­les­tä kuul­lut kun­tia.

– Ei eh­kä ai­van riit­tä­väs­ti, mut­ta kyl­lä vuo­ro­pu­he­lua on ol­lut. Ajat­te­len, et­tä Var­has­sa pro­ses­sia on vie­ty eteen­päin pa­rem­min vuo­ro­vai­ku­tus­ta edis­tä­en, kuin joil­la­kin muil­la hy­vin­voin­ti­a­lu­eil­la ja sii­tä voim­me an­taa kii­tos­ta.

My­nä­mä­ki on kes­kus­te­luis­sa tuo­nut esil­le sitä, et­tä kat­ta­va pal­ve­lu­verk­ko pe­rus­pal­ve­lui­den osal­ta tur­vai­si par­haan so­si­aa­li- ja ter­veys­pal­ve­lui­den ko­ko­nai­suu­den ja osal­taan ede­saut­tai­si myös ih­mis­ten ter­veyt­tä ja hy­vin­voin­tia.

– Toki olem­me tuo­neet esil­le myös My­nä­mä­en ter­veys­kes­kuk­sen toi­mi­vaa, ny­ky­ai­kais­ta ja hy­vä­kun­tois­ta ti­la­ko­ko­nai­suut­ta. 

Mai­si­lan mie­les­tä oli­si to­sin ol­lut hyvä, jos koko sote-pal­ve­lu­verk­koa oli­si tar­kas­tel­tu ko­ko­nai­suu­te­na. My­nä­mä­en­kin osal­ta moni koh­ta on vie­lä avoi­me­na.

– Toi­saal­ta My­nä­mä­en osal­ta koen, et­tä meil­lä on ihan hyvä ja toi­mi­va kes­kus­te­lu­yh­teys Var­han kans­sa niin ylei­sel­lä ta­sol­la kuin yk­sit­täis­ten ti­la­ky­sy­mys­ten­kin osal­ta. Koen, et­tä täs­sä­kin asi­as­sa luot­ta­muk­seen pe­rus­tu­va vuo­ro­vai­ku­tus on pa­ras kei­no ta­sa­pai­noi­seen lop­pu­tu­lok­seen, Mai­si­la sa­noo.

Näköislehdet

Kysely