JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
19.6.2023 11.03

Lupii­ni­ha­vain­noille avattiin karttapalvelu

Var­si­nais-Suo­men Ely-kes­kus ja Tu­run yli­o­pis­to ovat ke­hit­tä­neet uu­den kart­ta­pal­ve­lun, jon­ka avul­la kar­toi­te­taan tien­var­sil­la kas­va­via lu­pii­nei­ta Var­si­nais-Suo­mes­sa ja Sa­ta­kun­nas­sa. Kan­sa­lai­sia pyy­de­tään ke­sän mit­taan ak­tii­vi­ses­ti il­moit­ta­maan lu­pii­ni­ha­vain­ton­sa kai­kil­le avoi­meen pal­ve­luun.

Poh­jois-Ame­ri­kas­ta pe­räi­sin ole­va ko­me­a­lu­pii­ni on me­nes­tyk­sel­li­nen kas­vi. Lu­pii­ni on hou­kut­te­le­va, mut­ta pe­tol­li­nen sii­te­pö­ly­kas­vi hyön­tei­sil­le. Lu­pii­nin sii­te­pö­ly si­säl­tää mo­niin hyön­teis­ten elin­toi­min­toi­hin va­hin­gol­li­ses­ti vai­kut­ta­vaa lu­pa­nii­ni-al­ka­loi­dia.

Ko­me­a­lu­pii­ni on luo­ki­tel­tu kan­sal­li­ses­sa vie­ras­la­ji­a­se­tuk­ses­sa hai­tal­li­sek­si vie­ras­la­jik­si, jon­ka le­vi­ä­mis­tä tu­li­si hil­li­tä. Vie­ras­la­ji­lain­sää­dän­nön val­von­ta on Ely-kes­kus­ten vas­tuul­la, mut­ta tor­jun­taan voi osal­lis­tua jo­kai­nen.

Koos­tet­tua paik­ka­tie­toa tien­var­sien lu­pii­ni­kas­vus­tois­ta ei ole nii­den nä­ky­vyy­des­tä huo­li­mat­ta juu­ri­kaan saa­ta­vil­la.

Tie­dot tien­var­sil­la kas­va­vis­ta lu­pii­neis­ta ke­rä­tään yk­sin­ker­tai­sel­la kart­ta­pal­ve­lul­la, jota voi käyt­tää pu­he­li­mel­la tai tie­to­ko­neel­la. Sen käyt­tö­liit­ty­mä on help­po ja no­pea, jot­ta ha­vain­non kir­jaa­mi­sen kyn­nys oli­si ma­ta­la. Myös lu­pii­nit­to­mis­ta tien­var­sis­ta il­moit­ta­mi­nen on tär­ke­ää.

Lu­pii­ni­tie­to­ja ke­rä­tään ke­sä­kuun alus­ta elo­kuun puo­leen­vä­liin. Maan­tie­teen opis­ke­li­ja Se­ve­ri Ko­leh­mai­nen tut­kii pro gradu -työs­sään me­ne­tel­män toi­mi­vuut­ta ja sen mah­dol­li­sia ke­hit­tä­mis­tar­pei­ta.

Näköislehdet

Kysely