JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutiset
2.4.2023 13.40

Luke selvittää tuulivoiman vaikutuksia metsä­e­läi­mistöön

Li­sään­ty­vä tuu­li­voi­man ra­ken­ta­mi­nen kos­ket­taa Suo­mes­sa yhä uu­sia alu­ei­ta ja si­ten myös luon­non­va­rai­sia eläi­miä ja nii­den eli­nym­pä­ris­tö­jä. Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen (Luke) ja nel­jän­tois­ta tuu­li­voi­ma­yh­ti­ön yh­teis­hank­kees­sa sel­vi­te­tään tuu­li­voi­man vai­ku­tuk­sia niin sa­not­tui­hin di­rek­tii­vi­la­jei­hin eli su­teen, met­sä­peu­raan ja maa­kot­kaan sekä po­ron­hoi­toon ja po­ron­hoi­don kus­tan­nuk­siin.

Li­säk­si kar­toi­te­taan met­säs­tä­jien nä­ke­myk­siä ja ko­ke­muk­sia tuu­li­voi­man vai­ku­tuk­sis­ta met­säs­tyk­seen.

Vuo­den alus­sa al­ka­nut vii­su­vuo­ti­nen han­ke päät­tyy vuon­na 2027.

Tuu­li­voi­ma­loi­den ra­ken­ta­mi­sel­la ja tuu­li­voi­ma­tuo­tan­nol­la voi ol­la sekä ne­ga­tii­vi­sia et­tä po­si­tii­vi­sia vai­ku­tuk­sia luon­non­va­rai­siin eläin­la­jei­hin. Tuu­li­voi­ma­la-alu­eet voi­vat vä­hen­tää joi­den­kin la­jien eli­nym­pä­ris­tö­jen mää­rää ja li­sään­ty­mis­mah­dol­li­suuk­sia, kas­vat­taa kuol­lei­suut­ta tör­mäys­ten vuok­si tai toi­mia kar­kot­tee­na. Toi­set la­jit voi­vat puo­les­taan hyö­tyä tuu­li­voi­ma­tuo­tan­non ai­heut­ta­mas­ta eli­nym­pä­ris­tön muu­tok­ses­ta esi­mer­kik­si si­ten, et­tä ra­vin­non saa­ta­vuus li­sään­tyy tai ris­ki jou­tua saa­liik­si vä­he­nee.

Tuu­li­voi­man vai­ku­tuk­sia eläi­mis­töön on Suo­mes­sa tut­kit­tu vä­hän.

– Muu­al­ta saa­tu­ja tut­ki­mus­tu­lok­sia ei voi vält­tä­mät­tä so­vel­taa suo­raan Suo­men oloi­hin, kos­ka vai­ku­tus­ten on ha­vait­tu riip­pu­van muun mu­as­sa met­sien ja mui­den eli­nym­pä­ris­tö­tyyp­pien vaih­te­lus­ta, maas­ton kor­keu­se­rois­ta ja ih­mis­toi­min­nas­ta. Sik­si tuu­li­voi­ma­loi­den vai­ku­tuk­sis­ta on tär­ke­ää saa­da tut­ki­mus­tie­toa myös mei­dän olois­sam­me, ker­too hank­keen koor­di­naat­to­ri­na toi­mi­va eri­kois­tut­ki­ja Ari Ni­ku­la Lu­kes­ta.

Näköislehdet

Kysely