JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Viides Suomessa havaittu lehmähaikara tutustui poniaitaukseen Vehmaan laittisissa.

Viides Suomessa havaittu lehmähaikara tutustui poniaitaukseen Vehmaan laittisissa.

Laura Varjo

Uutiset
Vehmaa
25.11.2020 18.35

Lehmähaikara harhautui Vehmaan Laittisiin

Har­ri Suo­ma­lai­nen

– Vii­me sun­nun­tai­na se il­mes­tyi mei­dän pi­hal­le, tuon­ne po­ni­lai­tu­mel­le. Äi­ti sii­tä ot­ti en­sim­mäi­sen kuva, ja sitä ih­me­tel­tiin, et­tä on­ko se joku ank­ka, ker­too Veh­maan Lait­ti­sis­sa asu­va Lau­ra Var­jo en­si­ko­ke­muk­si­aan Vak­ka-Suo­meen ek­sy­nees­tä leh­mä­hai­ka­ras­ta.

Kun Lau­ra Var­jo ei äi­tin­sä kans­sa sel­vyyt­tä val­koi­ses­ta lin­nus­ta saa­nut, pa­ni­vat he ku­van Yo­u­tu­ben Tun­nis­ta lin­tu -si­vus­tol­le. Ja jo­han al­koi ta­pah­tua.

– Tän­ne al­koi vir­ra­ta sa­ta­mää­rin lin­tu­bong­ga­rei­ta. Hom­ma rä­jäh­ti ai­van kä­siin. Kau­im­mai­set tu­li­vat Vaa­sas­ta as­ti ja vie­lä­kin etääm­mäl­tä. Lin­tu ei sii­tä me­nos­ta häi­riin­ty­nyt. Ni­men­sä se on kuu­lem­ma saa­nut sii­tä, et­tä se viih­tyy leh­mä­lai­tu­mil­la. Il­mei­ses­ti myös he­vos­lai­tu­mil­la tääl­lä Suo­mes­sa.

Lait­tis­ten leh­mä­hai­ka­ra oli vii­des Suo­mes­sa teh­ty ha­vain­to. Myös vii­me vuo­den mar­ras­kuus­sa teh­tiin leh­ma­hai­ka­ra­ha­vain­to Mänt­sä­läs­sä moot­to­ri­tien var­rel­la, mis­sä se len­si au­ton al­le 25.11. Ai­kai­sem­pi ha­vain­to Vak­ka-Suo­mes­sa teh­tiin Uu­des­sa­kau­pun­gis­sa ke­säl­lä 2011. En­sim­mäi­sen ker­ran luon­non­va­rai­nen leh­mä­hai­ka­ra ta­vat­tiin Ah­ve­nan­maan Ec­ke­rös­sä ke­vääl­lä 2002.

Leh­mä­hai­ka­ra lu­e­taan elin­voi­mai­siin la­jei­hin. Sen le­vin­nei­syy­sa­lue ulot­tuu kai­kil­le man­te­reil­le Ete­lä­man­ner­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta.

Tu­run Sa­no­mien (24.11.) haas­tat­te­le­ma Bird­li­fe Suo­men tie­dot­ta­ja Jan Sö­ders­ved pi­tää il­mei­se­nä, et­tä kyse on muut­to­mat­kal­la leu­dois­sa ete­län­puo­lei­sis­sa vir­tauk­sis­sa Veh­maan Lait­ti­siin har­hau­tu­nut yk­si­lö.

Lau­ra Var­jo sa­noo ole­van­sa luon­to­ku­va­har­ras­ta­ja, mut­ta näin syk­syn pi­mei­nä il­toi­na ku­vaa­mi­nen on jää­nyt vä­hem­mäl­le.

– Ke­säil­tai­sin läh­den ku­vaus­ret­kil­le, ja ku­vaus­koh­teik­si py­rin löy­tä­mään ni­me­no­maan eläi­miä. Mi­kä­li leh­mä­hai­ka­ra on vie­lä en­si tiis­tain 1.12. mei­dän pi­ha­maal­la, niin pe­lät­tä­vis­sä on, et­tä sama här­del­li al­kaa uu­des­taan. Tuol­loin al­kaa Bon­ga­ri­lii­ton tal­vi­pin­na­kau­si, ker­toi eräs lin­tu­har­ras­ta­ja.

Näköislehdet

Kysely